Gå direkt till innehåll
I appen Museiguide presenteras närmare 500 arbetslivsmuseer runt om i Sverige.
I appen Museiguide presenteras närmare 500 arbetslivsmuseer runt om i Sverige.

Pressmeddelande -

Planera hemestern med Museiguide

Nu lanseras årets version av Museiguide – appen som visar vägen till nya besöksmål alldeles runt hörnet. I Museiguide presenteras i år 485 arbetslivsmuseer runt om i landet, riktiga smultronställen fulla av spännande föremål, miljöer och berättelser.

Appen Museiguide är framtagen av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum, som båda verkar för att synliggöra Sveriges arbetslivsmuseer. I appen kan du upptäcka arbetslivsmuseer nära dig, lägga till favoriter och skapa en egen rutt. Kartfunktionen gör det lätt att planera framtida utflykter.

Arbetslivsmuseerna finns på de platser där historien utspelat sig och de drivs av människor som varit med eller som kan berätta hur det var. Arbetslivsmuseerna berättar om den vanliga människans liv, där arbete och fritid, vardag och helg blir en historia om hur det var förr i Sverige.

Ett arbetslivsmuseum kan vara allt från en gruva till ett flygplan. Många arbetslivsmuseer visar rörligt kulturarv, såsom tåg, fartyg, flyg, bilar och motorcyklar. I Museiguide-appen kan du filtrera fram och favoritmarkera det som just du är intresserad av, berättar Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

Museiguide 2020 trycks även i pappersformat och går att beställa kostnadsfritt genom Turistbyråshopen. I april distribueras den till turistbyråer och arbetslivsmuseer runt om i landet.

Intresset för Museiguide ökar – pappersupplagan har dubblerats sedan starten 2003, från 20 000 till 40 000 exemplar. Även antalet medverkande arbetslivsmuseer har ökat, från 63 museer 2003 till 485 i år. I guiden presenteras varje museum med bild, text, öppettider och kontaktuppgifter. Pappersversionen distribueras till alla medlemmar i ArbetSam samt till turistbyråer, bibliotek med flera.

Appen heter ”Museiguide Arbetslivsmuseer” och finns för både iOS och Android. Ladda ner appen: Google Play | App Store

Använder du iPhone och har en tidigare version av appen installerad så måste du avinstallera den innan du laddar ner den nya versionen.

Läs mer

www.arbetetsmuseum.se/museiguide

Kontakt:

Helena Törnqvist, arbetslivsintendent Arbetets museum
011–23 17 26 eller 070-846 08 11, helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se

Lovisa Almborg, verksamhetsledare ArbetSam
011-23 17 30 eller 070-638 99 53, lovisa.almborg@arbetsam.com

______________________________________________

Arbetets museum har det nationella uppdraget att utveckla museiverksamheten inom området arbete och arbetsliv. Arbetets museum ska dokumentera arbetet och berätta om arbetets historia. Arbetets museum ska också stötta och synliggöra landets cirka 1 500 arbetslivsmuseer.

Arbetets museum är en nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor. Vi vill hellre väcka frågor än ge enkla svar. Vi vill inspirera till egna tankar, funderingar och diskussioner. Vi vill också låta många olika röster komma till tals.

Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) bildades 1998 och är idag Sveriges största museiförening med drygt 600 arbetslivsmuseer anslutna. ArbetSam är en ideell förening och en samlande resurs för Sveriges arbetslivsmuseer som verkar för att synliggöra, stötta och fortbilda.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping