Gå direkt till innehåll
I Sverige finns omkring 1500 arbetslivsmuseer – museer som bevarar och berättar om arbetets historia. Loos koboltgruva i Hälsingland, Galtströmståget i Medelpad och Maritiman i Göteborg är tre av dem. Foto: Meta Sjödin/Håkan Zaar/James Silverman.
I Sverige finns omkring 1500 arbetslivsmuseer – museer som bevarar och berättar om arbetets historia. Loos koboltgruva i Hälsingland, Galtströmståget i Medelpad och Maritiman i Göteborg är tre av dem. Foto: Meta Sjödin/Håkan Zaar/James Silverman.

Pressmeddelande -

Familjeaktiviteter på tapeten i årets Museiguide

Vill du fylla vårens långhelger och lov med nya upplevelser? Då får du inte missa Museiguide – en kostnadsfri app och katalog som visar vägen till Sveriges dolda museiskatter. I år fyller Museiguide 20 år och firar med att lyfta fram familjeaktiviteterna lite extra. ”Vi vill göra det lättare för barnfamiljerna och museerna att hitta varandra”, säger Lovisa Almborg, redaktör för Museiguide.

Runt om i Sverige finns omkring 1500 arbetslivsmuseer. Till dem räknas både små undangömda guldkorn och några av Sveriges mest välkända besöksmål. 501 av dessa utflyktspärlor finns presenterade i årets museiguide, som finns både som app och katalog. Bakom guiden står Arbetets museum och Arbetsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam).

Lättare att hitta familjeaktiviteter

Nytt för årets upplaga av Museiguide är att museer med barnaktiviteter har fått en särskild märkning som gör dem lättare att hitta. Än så länge bara i den tryckta versionen, men så småningom kommer det även läggas till som en filtreringsfunktion i appen.

– Vi vill göra det lättare för barnfamiljerna och museerna att hitta varandra. Många arbetslivsmuseer är fantastiska på aktiviteter för barn och unga, men har svårt att nå ut brett. Samtidigt är det många familjer som efterfrågar barnvänliga utflyktsmål i närområdet. Där är Museiguide den perfekta inspirationskällan, säger Lovisa Almborg på ArbetSam, redaktör för Museiguide.

Från spetsar till stridsflygplan

Vad är då ett arbetslivsmuseum, undrar du kanske? Jo, det speciella med arbetslivsmuseerna är att de berättar om just arbetslivets historia. Ofta handlar det om den tid då Sverige utvecklades från fattigt jordbruksland till industrination – sent 1800-tal till tidigt 1900-tal.

– I Sverige finns en stor skatt av arbetslivsmuseer. Museer där du bjuds på personliga berättelser, dofter och kunskaper om industrisamhällets kulturarv. De allra flesta svenskar bor mindre än en mil från sitt närmaste arbetslivsmuseum, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

Arbetslivsmuseerna bjuder på unika upplevelser för alla sinnen. De visar upp allt från skira spetsar till hela bruksmiljöer, från stridsflygplan till museijärnvägar. Här finns få montrar men desto mer av personliga möten och kunniga berättare.

En del av museerna finns på landsbygden och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet. Där kan man lära sig om Sverige på den plats där historien utspelade sig. Flera ligger naturskönt och bidrar till besöksnäringen. Men arbetslivsmuseerna finns även i städerna – med hjälp av Museiguide hittar besökarna till 32 museer bara i Stockholm.

– Ta med vänner, mor- och farföräldrar och barnen eller gör ett besök på egen hand. Många av arbetslivsmuseerna har innehåll och verksamhet anpassat för både stora och små, säger Lovisa Almborg.

Här hittar du Museiguide 2023

Museiguide 2023 är gratis och kan laddas ner som PDF på www.arbetsam.com/museiguide eller www.arbetetsmuseum.se/museiguide och beställas som tryckt katalog på www.tbshopen.se.

Appversionen heter ”Museiguide Arbetslivsmuseer” och finns där appar finns.

Fakta: Museiguide

Museiguide ges ut av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum. I år fyller guiden 20 år. 2003 kom den första utgåvan och innehöll 63 arbetslivsmuseer. Årets utgåva innehåller 501 arbetslivsmuseer. Sedan 2016 finns Museiguide både i pappersform och som app. För att ha möjlighet att medverka i Museiguide behöver man vara medlem i ArbetSam.

Fakta: museerna i Museiguide

De 501 arbetslivsmuseerna som uppmärksammas i guiden finns från Trelleborg i söder till Gällivare i norr. Flest finns i Småland (57) följt av Skåne (53) och Västergötland (53).

Fördelningen ser ut som följer:

Blekinge: 7

Bohuslän: 13

Dalarna: 28

Dalsland: 4

Gotland: 16

Gästrikland: 12

Göteborg: 17

Halland: 10

Hälsingland: 7

Jämtland och Härjedalen: 7

Lappland: 3

Medelpad: 2

Norrbotten: 9

Närke: 13

Skåne: 53

Småland: 57

Stockholm: 32

Södermanland: 30

Uppland: 19

Värmland: 22

Västerbotten: 8

Västergötland: 53

Västmanland: 25

Ångermanland: 8

Öland: 4

Östergötland: 42

Kontakt

Lovisa Almborg, ArbetSam, redaktör Museiguide.
lovisa.almborg@arbetsam.com, 011-23 17 30, 072-092 92 23

Helena Törnqvist, Arbetslivsintendent Arbetets museum.
helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se, 011-23 17 26

Pressbilder

Se vårt mediearkiv på MyNewsdesk. Ytterligare pressbilder på arbetslivsmuseer finns på www.arbetetsmuseum.se/pressbilder.
För pressfrågor, kontakta kommunikation@arbetetsmuseum.se.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

I Museiguide 2022 finns över 500 museer från hela landet presenterade, bland dem Karmansbo Bruksmiljö i Västmanland (bilden). Foto: Anders Storm

Stor guide till Sveriges dolda museiskatt

Du har sett skyltarna vid vägkanten. De lockar till museijärnvägar, bruksmiljöer eller gamla fästningar. Men hur ofta svänger du av och tittar närmare? Museiguide är en gratis app och katalog som ska få oss att hitta ut till Sveriges dolda museiskatt. Nu släpps årets upplaga av guiden.

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Historien om Loos Koboltgruva i nordvästra Hälsingland är en berättelse om 1700-talets industriella framåtanda. Men också om ett lokalsamhälles vision och tusentals ideella arbetstimmar. Nu hyllas gruvmuseet med utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2023.

I appen Museiguide presenteras närmare 500 arbetslivsmuseer runt om i Sverige.

Planera hemestern med Museiguide

​Nu lanseras årets version av Museiguide – appen som visar vägen till nya besöksmål alldeles runt hörnet. I Museiguide presenteras i år 485 arbetslivsmuseer runt om i landet, riktiga smultronställen fulla av spännande föremål, miljöer och berättelser.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping