Gå direkt till innehåll
I Museiguide 2022 finns över 500 museer från hela landet presenterade, bland dem Karmansbo Bruksmiljö i Västmanland (bilden). Foto: Anders Storm
I Museiguide 2022 finns över 500 museer från hela landet presenterade, bland dem Karmansbo Bruksmiljö i Västmanland (bilden). Foto: Anders Storm

Pressmeddelande -

Stor guide till Sveriges dolda museiskatt

Du har sett skyltarna vid vägkanten. De lockar till museijärnvägar, bruksmiljöer eller gamla fästningar. Men hur ofta svänger du av och tittar närmare? Museiguide är en gratis app och katalog som ska få oss att hitta ut till Sveriges dolda museiskatt. Nu släpps årets upplaga av guiden.

Museiguide ges ut av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum. Syftet är att hjälpa människor att hitta till Sveriges arbetslivsmuseer. Gemensamt för arbetslivsmuseerna är att de oftast arbetar med den senare delen av 1800-talets och tidiga 1900-talets historia. Under den perioden utvecklades Sverige från fattigt jordbruksland till industrination.

– På arbetslivsmuseerna möter du berättelser om Sveriges historia som inte finns någon annanstans. Det är berättelser om skira spetsar och dunkande stångjärnshammare. Om maskiner och teknik, absolut, men också om människors liv och drömmar. Allt detta finns bevarat på platserna där fabriker, bruk och bostäder en gång växte fram. Med Museiguide i mobilen eller handskfacket är det lätt att hitta dit. En given kompis på hemestern eller helgutflykten, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

500 guldkorn från Gällivare till Trelleborg

  I årets Museiguide finns 504 museer med, från Trelleborg i söder till Gällivare i norr. En del ligger naturskönt på landsbygden, andra inne i stan. På många platser är miljöerna och maskinerna fortfarande i bruk och visas upp av de kunniga personer som arbetar där. Har du känt hettan i en smedja eller sköljt tvätt i en isvak? Det är sådant du kan få prova på när du besöker ett arbetslivsmuseum.

  – Sveriges arbetslivsmuseer skulle inte kunna drivas utan otaliga eldsjälar i föreningsliv och civilsamhälle. Ofta drivs museerna ideellt och är beroende av sina entréavgifter. När du besöker ett arbetslivsmuseum får du inte bara en oförglömlig upplevelse – du bidrar också till att kulturarvet bevaras för kommande generationer, säger Lovisa Almborg på ArbetSam, redaktör för Museiguide.

   Om Museiguide

   Museiguide ges ut av ArbetSam och Arbetets museum och har utkommit varje år sedan 2003. Sedan 2016 finns den både i pappersform och som app, båda gratis. För att ha möjlighet att medverka i Museiguide behöver man vara medlem i ArbetSam.

   Appen heter Museiguide Arbetslivsmuseer och finns där appar finns. Den går också att ladda ner på www.arbetsam.com eller beställa som tryckt broschyr på www.tbshopen.se.

   De 504 arbetslivsmuseerna som uppmärksammas i guiden finns från Trelleborg i söder till Gällivare i norr. Från Sillsalteriet Sibirien på Koster, till segelbåten Sandkilen Helmi i Roslagen. Flest finns i Småland (62) följt av Skåne (52) och Västergötland (49).

   Fördelningen ser ut som följer:

   Blekinge: 9
   Bohuslän: 12
   Dalarna: 29
   Dalsland: 7
   Gotland: 15
   Gästrikland: 13
   Göteborg: 18
   Halland: 11
   Hälsingland: 7
   Jämtland och Härjedalen: 6
   Lappland: 3
   Medelpad: 2
   Norrbotten: 8
   Närke: 11
   Skåne: 52
   Småland: 62
   Stockholm: 32
   Södermanland: 29
   Uppland: 19
   Värmland: 25
   Västerbotten: 9
   Västergötland: 49
   Västmanland: 23
   Ångermanland: 9
   Öland: 3
   Östergötland: 41

   Kontakt

   Lovisa Almborg, ArbetSam, redaktör Museiguide.
   lovisa.almborg@arbetsam.com, 011-23 17 30, 072-092 92 23

   Helena Törnqvist, Arbetslivsintendent Arbetets museum.
   helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se, 011-23 17 26

   Pressbilder

   www.arbetetsmuseum.se/pressbilder
   För pressfrågor/fler pressbilder, kontakta kommunikation@arbetetsmuseum.se.

   Relaterade länkar

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner


   På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

   Kontakter

   Anna Redmalm

   Anna Redmalm

   Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

   Relaterat innehåll

   På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

   Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

   Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

   Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

   Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

   Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

   Arbetets museum

   Laxholmen
   602 21 Norrköping