Gå direkt till innehåll
I Museiguide 2022 finns över 500 museer från hela landet presenterade, bland dem Karmansbo Bruksmiljö i Västmanland (bilden). Foto: Anders Storm
I Museiguide 2022 finns över 500 museer från hela landet presenterade, bland dem Karmansbo Bruksmiljö i Västmanland (bilden). Foto: Anders Storm

Pressmeddelande -

Stor guide till Sveriges dolda museiskatt

Du har sett skyltarna vid vägkanten. De lockar till museijärnvägar, bruksmiljöer eller gamla fästningar. Men hur ofta svänger du av och tittar närmare? Museiguide är en gratis app och katalog som ska få oss att hitta ut till Sveriges dolda museiskatt. Nu släpps årets upplaga av guiden.

Museiguide ges ut av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum. Syftet är att hjälpa människor att hitta till Sveriges arbetslivsmuseer. Gemensamt för arbetslivsmuseerna är att de oftast arbetar med den senare delen av 1800-talets och tidiga 1900-talets historia. Under den perioden utvecklades Sverige från fattigt jordbruksland till industrination.

– På arbetslivsmuseerna möter du berättelser om Sveriges historia som inte finns någon annanstans. Det är berättelser om skira spetsar och dunkande stångjärnshammare. Om maskiner och teknik, absolut, men också om människors liv och drömmar. Allt detta finns bevarat på platserna där fabriker, bruk och bostäder en gång växte fram. Med Museiguide i mobilen eller handskfacket är det lätt att hitta dit. En given kompis på hemestern eller helgutflykten, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

500 guldkorn från Gällivare till Trelleborg

    I årets Museiguide finns 504 museer med, från Trelleborg i söder till Gällivare i norr. En del ligger naturskönt på landsbygden, andra inne i stan. På många platser är miljöerna och maskinerna fortfarande i bruk och visas upp av de kunniga personer som arbetar där. Har du känt hettan i en smedja eller sköljt tvätt i en isvak? Det är sådant du kan få prova på när du besöker ett arbetslivsmuseum.

    – Sveriges arbetslivsmuseer skulle inte kunna drivas utan otaliga eldsjälar i föreningsliv och civilsamhälle. Ofta drivs museerna ideellt och är beroende av sina entréavgifter. När du besöker ett arbetslivsmuseum får du inte bara en oförglömlig upplevelse – du bidrar också till att kulturarvet bevaras för kommande generationer, säger Lovisa Almborg på ArbetSam, redaktör för Museiguide.

      Om Museiguide

      Museiguide ges ut av ArbetSam och Arbetets museum och har utkommit varje år sedan 2003. Sedan 2016 finns den både i pappersform och som app, båda gratis. För att ha möjlighet att medverka i Museiguide behöver man vara medlem i ArbetSam.

      Appen heter Museiguide Arbetslivsmuseer och finns där appar finns. Den går också att ladda ner på www.arbetsam.com eller beställa som tryckt broschyr på www.tbshopen.se.

      De 504 arbetslivsmuseerna som uppmärksammas i guiden finns från Trelleborg i söder till Gällivare i norr. Från Sillsalteriet Sibirien på Koster, till segelbåten Sandkilen Helmi i Roslagen. Flest finns i Småland (62) följt av Skåne (52) och Västergötland (49).

      Fördelningen ser ut som följer:

      Blekinge: 9
      Bohuslän: 12
      Dalarna: 29
      Dalsland: 7
      Gotland: 15
      Gästrikland: 13
      Göteborg: 18
      Halland: 11
      Hälsingland: 7
      Jämtland och Härjedalen: 6
      Lappland: 3
      Medelpad: 2
      Norrbotten: 8
      Närke: 11
      Skåne: 52
      Småland: 62
      Stockholm: 32
      Södermanland: 29
      Uppland: 19
      Värmland: 25
      Västerbotten: 9
      Västergötland: 49
      Västmanland: 23
      Ångermanland: 9
      Öland: 3
      Östergötland: 41

      Kontakt

      Lovisa Almborg, ArbetSam, redaktör Museiguide.
      lovisa.almborg@arbetsam.com, 011-23 17 30, 072-092 92 23

      Helena Törnqvist, Arbetslivsintendent Arbetets museum.
      helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se, 011-23 17 26

      Pressbilder

      www.arbetetsmuseum.se/pressbilder
      För pressfrågor/fler pressbilder, kontakta kommunikation@arbetetsmuseum.se.

      Relaterade länkar

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner


      På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

      Kontakter

      Anna Redmalm

      Anna Redmalm

      Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

      Relaterat innehåll

      Karmansbo Bruksmiljö har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2022.

      Karmansbo Bruksmiljö är Årets Arbetslivsmuseum

      Karmansbo Bruksmiljö i Bergslagen är Årets Arbetslivsmuseum 2022. Bruket med sin världsunika smedja representerar Bergslagens och resten av landets alla järnbruk och är ett levande besöksmål för alla sinnen, anser prisets jury.

      Frövifors Pappersbruksmuseum grundades 1984 och är inrymt i brukets ursprungsmiljö. Foto: Nicklas Tolonen

      Frövifors Pappersbruksmuseum är Årets Arbetslivsmuseum 2021

      Juryn har talat – det blir Frövifors Pappersbruksmuseum som tar hem utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2021. "Känns verkligen som ett erkännande för att det arbete vi utför uppskattas", säger museichef Mikael Tiderman.

      På Statarmuseet i Skåne kliver eleverna rakt in i historien. Foto: Barbro Frankie

      Statarmuseet i Skåne är Årets Arbetslivsmuseum 2020

      Nu står det klart att Statarmuseet i Skåne tar hem utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2020. Sverige har cirka 1 500 arbetslivsmuseer runt om i hela landet. Varje år utses ett av dem till Årets Arbetslivsmuseum som inspirationskälla för alla arbetslivsmuseer.

      Den 5 juli debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. På bilden: Ångfartyget "Trafik" i Hjo. Foto: Bo Oxenstjärna.

      Trots riksdagens stöd – rörligt kulturarv fortfarande utan skydd

      I Sverige finns en skattkista full av historiska transportmedel: flygplan, veteranbilar, ånglok, fartyg och mycket mer. Men det rörliga kulturarvet saknar helt lagskydd, något som Transporthistoriskt Nätverk vill ändra på. Den 5 juli debatterar organisationen med riksdagspolitiker i Almedalen. 

      I Sverige finns omkring 1500 arbetslivsmuseer – museer som bevarar och berättar om arbetets historia. Loos koboltgruva i Hälsingland, Galtströmståget i Medelpad och Maritiman i Göteborg är tre av dem. Foto: Meta Sjödin/Håkan Zaar/James Silverman.

      Familjeaktiviteter på tapeten i årets Museiguide

      Vill du fylla vårens långhelger och lov med nya upplevelser? Då får du inte missa Museiguide – en kostnadsfri app och katalog som visar vägen till Sveriges dolda museiskatter. I år fyller Museiguide 20 år och firar med att lyfta fram familjeaktiviteterna lite extra. ”Vi vill göra det lättare för barnfamiljerna och museerna att hitta varandra”, säger Lovisa Almborg, redaktör för Museiguide.

      På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

      Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

      Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

      Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

      Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

      Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

      Arbetets museum

      Laxholmen
      602 21 Norrköping