Gå direkt till innehåll
På Statarmuseet i Skåne kliver eleverna rakt in i historien. Foto: Barbro Frankie
På Statarmuseet i Skåne kliver eleverna rakt in i historien. Foto: Barbro Frankie

Pressmeddelande -

Statarmuseet i Skåne är Årets Arbetslivsmuseum 2020

Nu står det klart att Statarmuseet i Skåne tar hem utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2020. I juryns motivering får museet bland annat beröm för sitt arbete med att berätta om statarnas liv för nya generationer. "En fantastisk ära", säger Barbro Frankie, museichef.

Sverige har cirka 1 500 arbetslivsmuseer runt om i hela landet. De förvaltas till stor del av ideellt engagerade människor som har specialkunskaper om den specifika historien de berättar om. Varje år utses ett av dem till Årets Arbetslivsmuseum som inspirationskälla för alla arbetslivsmuseer. Juryns motivering för årets vinnare lyder:

Med ideellt arbete, idog envishet och styrka lades grunden till Statarmuseet i Skåne. Här har man grävt i myllan efter berättelser som gör att besökarna idag kan känna historien i händerna, på platsen där den en gång utspelade sig. 
Besökarna får en helhetsupplevelse med förståelse för hur djur, människor och brukandet av jorden är beroende av varandra. Här berättas om landsbygdens industriarbetare, statarfamiljens, hårda villkor; från mjölkningsplikten till de långa arbetsdagarna på åkern. 
Skolklassen får här en oförglömlig dag där eleverna kliver rakt in i historien: skurar mattor, sätter potatis och matar grisen. Tack vare Statarmuseets enastående arbete och samverkan sprids kunskapen om statarnas liv vidare till nya generationer.

På Statarmuseet i Skåne är glädjen stor över utmärkelsen:

Statarmuseet i Skåne Årets Arbetslivsmuseum 2020… det är ovärderligt, en fantastisk ära och så glädjande! Vi menar att Statarmuseet i Skåne är en värdig mottagare och att vårt 25-åriga liv som arbetslivsmuseum, där vi berättar, bevarar, brukar och berikar, faktiskt spelar roll. Tack! Vi är så stolta och hjärteglada, säger Barbro Frankie, museichef.

Bakgrund

Alla kan nominera sitt favoritmuseum till Årets Arbetslivsmuseum. Bakom utmärkelsen står Arbetets museum i samverkan med ArbetSam (Arbetslivsmuseernas Samar­betsråd), Statens försvarshistoriska museer, Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet. Priset består av 25 000 kr, en emaljskylt och äran.

Kontakt

Helena Törnqvist, arbetslivsintendent, Arbetets museum

Tel: 011-23 17 26, e-post: helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

https://www.arbetetsmuseum.se/pressbilder/

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping