Gå direkt till innehåll
Karmansbo Bruksmiljö har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2022.
Karmansbo Bruksmiljö har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2022.

Pressmeddelande -

Karmansbo Bruksmiljö är Årets Arbetslivsmuseum

Karmansbo Bruksmiljö i Bergslagen har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2022. Utbildning av nya smeder, kreativ finansiering och ökat antal medlemmar är en del av framgångsreceptet.
– Bruket med sin världsunika smedja representerar Bergslagens och resten av landets alla järnbruk och är ett levande besöksmål för alla sinnen, anser prisets jury.

Karmansbo hammarsmedja anlades troligen på 1580-talet vid Hedströmmen mellan Skinnskatteberg och Köping i Västmanland. Då kallades den Frülichhammaren. Det var en gång i tiden ett av de större stångjärnsbruken i området men lades ned 1958.

Under den stora vårfloden 1977 förstördes stora delar av smedjan och det verkade omöjligt att bevara den. Men mot alla odds restaurerades såväl byggnaden som maskineriet och idag kan den 7,5 ton tunga mumblingshammaren åter höras (se film nedan). Vattenhjulet är rekonstruerat, valsverket och blåsmaskinen iordningställt och tillsammans skapar det en levande anläggning.

Fantastiskt att Karmansbo förmodligen är den enda fungerande smedjan i sitt slag i hela världen. Det är något helt unikt, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum och sammankallande i juryn.

Här finns också en sammanhållen bruksmiljö med smedja, arbetarbostäder, brukskontor och herrgård. I dag har arbetarbostäderna blivit museum och i bagarstugan finns en historisk fotoutställning.

Sedan december 1982 ägs smedjan av Skinnskattebergs kommun och är en viktig del av Ekomuseum Bergslagen.

– Det är med stor glädje och tacksamhet som jag mottagit beskedet att vi blivit valda till Årets Arbetslivsmuseum. Med stor framtidstro kommer vi att arbeta för smedjans bevarande för kommande generationer och bygdens bästa, säger Tommy Berglund, ordförande Karmansbo Bruksmiljö.

Juryns motivering

Mumblingshammarens pulserande hjärta levandegör järnbearbetningen på riktigt i Karmansbo Bruksmiljö. Tack vare föreningens hårda arbete kan järnhanteringen visas upp på samma sätt som för 250 år sedan, med det heta järnet i autentisk miljö.

Föreningen har genom föredömlig uppsökande och engagerande nyrekrytering lyckats få både ökat antal medlemmar och föryngring. En kreativ finansiering tryggar med tillförsikt verksamheten för framtiden, likaså gör det aktiva arbetet med kunskapsöverföring genom utbildning av nya smeder, att brukets stolta traditioner kan föras vidare.

Karmansbo Bruksmiljö representerar Bergslagens och resten av landets alla järnbruk och är ett levande besöksmål för alla sinnen!

Om Årets Arbetslivsmuseum
Bakom utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum står Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samar­betsråd (ArbetSam), Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet. Priset består av 25 000 kr, en emaljskylt och äran. Prisutdelning sker hos det vinnande arbetslivsmuseet när så är möjligt.

Övriga finalister i Årets Arbetslivsmuseum var Museispårvägen Malmköping, K. A. Almgren sidenväveri & museum (Stockholm), Femörefortet (Oxelösund) och Husqvarna museum.

Pressbilder
Finns på www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Mer information
Helena Törnqvist, arbetslivsintendent Arbetets museum och sammankallande i juryn.
011-231726, helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se

Tommy Berglund, ordförande Karmansbo Bruksmiljö.
0707-77 36 74 balanstompa@telia.com

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping