Gå direkt till innehåll
"Fantastiskt roligt med positiv feedback och bekräftelse på allt hårt arbete som så många engagerade har lagt ner genom åren", säger museichef Erika Grann om utmärkelsen. Foto: Pythagoras industrimuseum
"Fantastiskt roligt med positiv feedback och bekräftelse på allt hårt arbete som så många engagerade har lagt ner genom åren", säger museichef Erika Grann om utmärkelsen. Foto: Pythagoras industrimuseum

Pressmeddelande -

Pythagoras industrimuseum får utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2025

Få platser rymmer en så spännande historia som Pythagoras industrimuseum i Norrtälje. Från en liten verkstad till världsomspännande exportör av tändkulemotorer till ett levande museum för alla åldrar. Nu prisas museet för sitt gedigna och mångåriga arbete. "Blir alldeles rörd när jag står här i fabriken", säger museichefen Erika Grann.

– Är det sant?! Det är ju ett så hedersamt och fint pris! Blir alldeles rörd när jag står här i fabriken. Fantastiskt roligt med positiv feedback och bekräftelse på allt hårt arbete som så många engagerade har lagt ner genom åren. Tack så jättemycket. Så himla vackert!, säger museichefen Erika Grann om utmärkelsen.

Helhetstänk, teknikglädje och gedigen pedagogik

Det mångåriga arbetet med att bevara, utveckla och visa en hel, levande miljö samt ett gediget pedagogiskt skolarbete gör att Pythagoras tilldelas priset. Juryns motivering lyder:

Med lukten av maskinolja och till dunket av tändkulemotorer kliver vi in i Sveriges industrihistoria. Från en epok där Motorfabriken Pythagoras försåg världen med puttrande motorer till modern tid där samma plats visar hur livet på fabriken såg ut. Nu ger Pythagoras Industrimuseum besökaren en unik inblick i den vardagliga tillvaron för både arbetare och direktör. En fantastisk verksamhet som till stor del bygger på ideellt engagemang. I autentiska miljöer erbjuds upplevelser för alla sinnen och teknikglädje genomsyrar de ambitiösa skolprogrammen. Genom olika tillgänglighetsinsatser lyfter verksamheten föredömligt fram vår gemensamma historia.

Om arbetslivsmuseet

Högt uppe på Södra Bergen i Norrtälje ligger tändkulemotorfabriken Pythagoras. En gång i tiden tillverkades motorer här som såldes över hela världen och fabriken sjöd av liv. Idag står fabriken kvar, precis som den var, och visas som ett levande museum.

På museet finns något för alla att upptäcka: berättelser om människorna som levde och verkade här, maskiner och motorer som dundrar och smattrar, affärskontor med ursprunglig inredning och arbetarhem från 1940-talet med kökstäppa och blomsterprakt.

Barnen kan leka och lära i Barnens Pythagoras, en 500 kvm stor gammal provkörningshall. Det finns mindre utställningar att besöka och stans kanske mysigaste kafé i fabrikens gamla smedja.

Läs mer på https://pythagorasmuseum.se/

Om utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum

Bakom utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum står Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samar­betsråd (ArbetSam), Statens maritima och transporthistoriska museer samt Statens försvarshistoriska museer. Priset består av 25 000 kr, en emaljskylt och äran. Prisutdelning sker hos det vinnande arbetslivsmuseet när så är möjligt.

Bland de nominerade arbetslivsmuseerna fanns dessa med i slutomgången:

Bogserbåten s/s Herbert och Veterinärmuseet i Skara.

Pressbilder

Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. För pressfrågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Kontakt

Erika Grann, museichef, Pythagoras Industrimuseum

Tel. 0176-100 50 eller 073-140 97 75, erika@pythagorasmuseum.se

Helena Törnqvist, arbetslivsintendent, Arbetets museum

Tel. 011-23 17 26, helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

K. A. Almgren sidenväveri & museum prisas bland annat för sitt pedagogiska arbete med att överföra kunskap till nästa generation. På bilden några av museets lärlingar och handledare. Foto: K. A. Almgren sidenväveri & museum

K. A. Almgren sidenväveri & museum är Årets Arbetslivsmuseum 2024

Idag tillverkas nästan ingen textil i Sverige längre, men på K. A. Almgren sidenväveri & museum går maskinerna fortfarande varma. Nu utnämns sidenväveriet på Södermalm till Årets Arbetslivsmuseum 2024. "Vi känner oss glada och hedrade", säger museichefen Anna Hedtjärn Wester.

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Historien om Loos Koboltgruva i nordvästra Hälsingland är en berättelse om 1700-talets industriella framåtanda. Men också om ett lokalsamhälles vision och tusentals ideella arbetstimmar. Nu hyllas gruvmuseet med utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2023.

Karmansbo Bruksmiljö har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2022.

Karmansbo Bruksmiljö är Årets Arbetslivsmuseum

Karmansbo Bruksmiljö i Bergslagen är Årets Arbetslivsmuseum 2022. Bruket med sin världsunika smedja representerar Bergslagens och resten av landets alla järnbruk och är ett levande besöksmål för alla sinnen, anser prisets jury.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping