Gå direkt till innehåll
K. A. Almgren sidenväveri & museum prisas bland annat för sitt pedagogiska arbete med att överföra kunskap till nästa generation. På bilden några av museets lärlingar och handledare. Foto: K. A. Almgren sidenväveri & museum
K. A. Almgren sidenväveri & museum prisas bland annat för sitt pedagogiska arbete med att överföra kunskap till nästa generation. På bilden några av museets lärlingar och handledare. Foto: K. A. Almgren sidenväveri & museum

Pressmeddelande -

K. A. Almgren sidenväveri & museum är Årets Arbetslivsmuseum 2024

Idag tillverkas nästan ingen textil i Sverige längre, men på K. A. Almgren sidenväveri & museum går maskinerna fortfarande varma. Nu utnämns sidenväveriet på Södermalm till Årets Arbetslivsmuseum 2024. "Vi känner oss glada och hedrade", säger museichefen Anna Hedtjärn Wester.

K. A. Almgren sidenväveri & museum i Stockholm är Nordens enda kvarvarande aktiva sidenväveri. Här vävs sidentyger och band på originalmaskiner i sin ursprungliga fabriksmiljö från 1860-talet. Det är också en plats för utställningar och program där samtid och historia möts. Det mångåriga och gedigna arbetet med att lyfta fram kvinnors arbetsliv samt museets pedagogiska arbete är ett av många skäl till att K. A. Almgren sidenväveri & museum nu får utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum.

"Ville lyfta fram kvinnorna inom textilindustrin"

Just nu pågår Stockholm Craft Week och på museet är det full rulle på aktiviteterna. Anna Hedtjärn Wester, museichef, stannar upp i arbetet och gläds åt utmärkelsen:

Vi känner oss glada och hedrade! För några år sedan påbörjade vi ett långsiktigt utvecklingsarbete här på sidenväveriet. Vi ville lyfta fram kvinnorna inom textilindustrin, ta fram nyskapande pedagogiska program för skolan och inte minst säkerställa att kunskapen att väva vid de gamla jacquardvävstolarna levde vidare. Nu har vi kommit långt i detta arbete och att tilldelas denna fina utmärkelse betyder jättemycket för oss!

Bakom priset Årets Arbetslivsmuseum står Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samar­betsråd (ArbetSam), Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet samt Statens försvarshistoriska museer. Juryns motivering lyder:

”Mitt i huvudstaden återfinns denna unika textilindustrimiljö från 1800-talet. Med avstamp i kvinnors arbete och villkor sammanför K. A. Almgrens sidenväveri & museum historiska hantverkskunskaper med moderna frågeställningar och möjliggör för generationsöverskridande utbyte av kunskap. Från berättelser om den lilla silkesmasken till en lekfull ingång i programmering och datalogisk kunskap går förmedlingen och bevarandet av kunskap och hantverk som en röd tråd genom verksamheten. I utställningar och skolsamverkan belyses dagsaktuella frågor och dåtid, nutid och framtid knyts samman.”

Nordens enda aktiva sidenväveri

K. A. Almgren sidenväveri & museum är det enda ännu aktiva sidenväveri som finns kvar i Norden. Sidenväveriet startade redan 1833, före industrialismens genombrott i Sverige, och dess historia belyser svensk textilindustris olika faser och utmaningar ända in i vår egen tid. Sidenväveriet har i alla år varit en kvinnoarbetsplats och har genom tiderna samlat en mängd yrkesroller såsom väverskor, varperskor, spolerskor och franserskor.

På sidenväveriet får besökarna kunskap om textil- och klädindustrins roll i såväl Stockholms historia som i det moderna samhällets framväxt. Här står kvinnornas medverkan i denna utveckling i fokus. Museet verkar även för en mer hållbar global textil- och klädindustri.

Läs mer: K. A. Almgren sidenväveri och museum - kasiden.se

Om utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum

Bakom utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum står Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samar­betsråd (ArbetSam), Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet samt Statens försvarshistoriska museer. Priset består av 25 000 kr, en emaljskylt och äran. Prisutdelning sker hos det vinnande arbetslivsmuseet när så är möjligt.

Läs mer om priset: Årets Arbetslivsmuseum | Arbetets museum

Bland de nominerade arbetslivsmuseerna fanns även dessa med i slutomgången:

Bogserbåten s/s Herbert (Alingsås) och Museispårvägen Malmköping – MUMA.

Pressbilder

Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. För pressfrågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

Kontakt

Anna Hedtjärn Wester, museichef, K. A. Almgren sidenväveri & museum

Tel. 070-770 98 72, anna.hedtjarnwester@kasiden.se

Helena Törnqvist, arbetslivsintendent, Arbetets museum

Tel. 011-23 17 26, helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping