Gå direkt till innehåll

Ämnen: Jämställdhet

K. A. Almgren sidenväveri & museum prisas bland annat för sitt pedagogiska arbete med att överföra kunskap till nästa generation. På bilden några av museets lärlingar och handledare. Foto: K. A. Almgren sidenväveri & museum

K. A. Almgren sidenväveri & museum är Årets Arbetslivsmuseum 2024

Idag tillverkas nästan ingen textil i Sverige längre, men på K. A. Almgren sidenväveri & museum går maskinerna fortfarande varma. Nu utnämns sidenväveriet på Södermalm till Årets Arbetslivsmuseum 2024. "Vi känner oss glada och hedrade", säger museichefen Anna Hedtjärn Wester.

Hyllade fotografen Bernt-Ola Falcks bilder på tanter har slumrat i en kartong i åratal. Nu ställs de ut för första gången någonsin.

Nu visas äntligen ”Falckögas” tanter

PRESSVISNING | Är tanten utrotningshotad? Det tyckte i alla fall fotografen Bernt-Ola Falck, som under många års tid fångade tanter på bild i ett pärlband av intima, roliga och rörande porträtt. Nu visas denna bildskatt för första gången någonsin i utställningen Tanter! på Arbetets museum. Varmt välkomna på pressvisning torsdagen den 11 maj kl. 10.00 på Arbetets museum, plan 7.

Lotta Sjöberg arbetar ofta med traditionellt kvinnliga hantverk som make-up och broderi

Serier och satir möter virkning och broderi på Arbetets museum

Vad uppstår när ett tidskrävande hantverk möter aktuella, snabba nyhetshändelser? Det har textilkonstnären och illustratören Lotta Sjöberg undersökt. Den 29 april öppnar hennes utställning med samhällskommenterande broderi och virkning i utställningen ”Den svarta humorn som följeslagare" på Arbetets museum i Norrköping

"Satirtecknarnas arbete tjänar som en känslig barometer för det fria ordets hälsotillstånd", säger årets EWK-pristagare Ann Telnaes.

Årets EWK-pristagare ”en lysande stjärna av hopp”

Årets EWK-pris går till en garvad veteran bland politiska tecknare. Svenskfödda Ann Telnaes, som tecknar för The Washington Post, har i många år verkat i den amerikanska politikens epicentrum. – Jag känner mig djupt hedrad, säger Ann Telnaes.

Sveriges finalbidrag (bilden) i Women Cartoonists International Award är signerat Karin Sunvisson, vinnare av EWK-priset 2019.

Satiriker krossar glastaket i ny utställning

Den 16 juni slår Arbetets museum upp dörrarna för en världshändelse inom internationell politisk illustration! Missa inte utställningen Med pennan genom glastaket – Women Cartoonists International Award. Pressvisning 16 juni kl. 10.00.

I sommar bjuder museet på både nya utställningar och småskaliga familjeaktiviteter. Foto: Peter Holgersson

Arbetets museum öppnar 16 juni

Den 16 juni öppnar Arbetets museum portarna för besökare igen. Museet har anpassat verksamheten för att kunna ta emot besökarna på ett tryggt sätt, utan vernissager eller andra folktäta evenemang. I sommar bjuder museet på både nya utställningar och småskaliga familjeaktiviteter.

Utställningen "Möt blicken" öppnar på Arbetets museum den 14 mars. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Möt blicken som utmanar reklamvärlden

Fotograf Emilia Bergmark-Jiménez bryter normer inom kommersiellt fotografi. I utställningen ”Möt blicken”, som öppnar på Arbetets museum den 14 mars, tar hon oss med på en fotografisk resa genom sina kommersiella, konstnärliga och dokumentära projekt. Alla med samma mål – att ge plats åt människor som sällan får synas på bild. Välkomna på pressvisning 12 mars!

Utställningen Rösträtt för kvinnor är baserad på Sara Telemans bok med samma namn. Illustration: Sara Teleman.

Rösträttsjubileum uppmärksammas med ny utställning

Den 24 maj 1919 tog Sveriges riksdag beslut om allmän och lika rösträtt för kvinnor. Lagom till hundraårsjubileet öppnar utställningen Rösträtt för kvinnor, med illustration och text av Sara Teleman, på Arbetets museum i Norrköping. Välkomna på pressvisning 14 juni!

Bubble Girl. Foto: Julia Peirone.

Tjejerna tar tillbaka blicken i Girls, Girls, Girls

Den 25 maj öppnar konstnären Julia Peirones utställning Girls, Girls, Girls på Arbetets museum i Norrköping. Med fokus på unga kvinnor utforskar hon frågor om identitet och den fotografiska bilden.

 I 100 % kamp skildras rättighetskamper i det förflutna och i samtiden. Foto: Evelyn Thomasson/Regionmuseet Kristianstad

100 % kamp visas på Arbetets Museum

Den 19 januari öppnar den uppmärksammade vandringsutställningen 100 % kamp på Arbetets museum. I 100 % kamp skildras rättighetskamper i det förflutna och i samtiden genom olika teman som rätten till kroppen, rätten till vardag och reaktioner mot rättigheter. Pressvisning hålls på plan 7 torsdag 17 januari kl. 10.00. Varmt välkomna!

Resan är inte slut ­– kvinnliga pionjärer kring Fogelstad

Berättelsen om kvinnorna i Fogelstadgruppen och den kvinnliga medborgarskola de byggde upp tar besökaren med på en resa tillbaka till 1900-talets början. Men resan är inte slut – tankarna och handlingarna som dessa kvinnor brann för lever kvar i dagens samhällsdebatt. Utställningen om de kvinnliga pionjärerna öppnar den 2 december på Arbetets museum i Norrköping. Godsägaren Elisabeth Tamm samla

Moderna Tanter och Tonårstjejer

Vem är tant? Finns det en tantmall? Hur ska man se ut som tonårstjej? Känner tjejerna igen sig i veckotidningarnas bilder? Två utställningar om kvinnor och flickors självbilder öppnar den 9 september på Arbetets museum i Norrköping. Med de två utställningarna vill Arbetets museum synliggöra och problematisera de gängse föreställningarna om hur det är att vara tant respektive tonårstjej ida

FOKUS: Kvinnligt/Manligt

Under 2006 visar Arbetets museum ett antal utställningar med FOKUS: Kvinnligt/Manligt. Valet av fokus är gjort som ett medvetet val för att utmana och skapa diskussioner kring könsrollerna i samhället och de stereotypa normer som präglar ämnet. Först ut är utställningarna Film9 och BRUDAR som har vernissage i januari 2006.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping