Pressmeddelande -
Nu avslöjar vi årets EWK-pristagare
Årets EWK-pris går till satirtecknaren och illustratören Karin Sunvisson. EWK-sällskapet och Dagens Arbete delar ut priset till tecknare som verkar i Ewert Karlssons anda. Den 16 november delas priset ut på Arbetets museum. "Att få EWK-priset är mäktigt", säger Sunvisson.
Likt EWK själv ger Sunvisson betraktaren stort förtroende att uttolka hennes bilder, utan ackompanjerande text. Juryns motivering lyder:
”Med en egensinnig och spännande idé som grund skapar Karin Sunvisson detaljerade och mästerligt utförda teckningar. De visar på djup förståelse för bilders kraft, komplexitet och budskap. Tekniken spänner från blyerts till bilder utförda helt digitalt, och även rörlig bild. Karin har hela tiden drivits av att berätta om och undersöka förutsättningen för satiren som bildgenre och satirtecknarna som aktörer på Tryckfrihetens allra yttersta gränspost. Med det är hon en ambassadör för den livsviktiga bildjournalistik EWK en gång tillhörde.” |
Ewert Karlsson (1918–2004), mer känd under signaturen EWK, utsågs vid flera tillfällen till världens bäste politiske tecknare. Om EWK säger Sunvisson:
– Att få EWK-priset är mäktigt. EWK är en av våra absolut främsta tecknare genom tiderna. Hans storhet, anser jag, ligger i att han vågar nyttja satirbildens hela känsloregister. Vissa bilder är väldigt mörka. Den som känner till vad jag gör förstår att det tilltalar mig. EWK är aldrig tramsig utan tar satiren – och de ämnen han tolkar i bild – på allvar. EWK är också en av få tecknare vars bilder stått emot tidens tand. Satirbild är annars ofta en färskvara som börjar smaka surt efter några decennier. Många av EWK:s bilder är idag fortfarande rykande aktuella – och flera ännu radikala!
EWK-priset delas årligen ut av EWK-sällskapet och Dagens Arbete till tecknare som verkar i Ewert Karlssons anda. Karin Sunvisson är den 16:e i raden av tecknare som fått ta emot priset.
– Det är förstås en stor ära att få priset, men samtidigt känner jag mig lite handfallen. Som satirtecknare är man van vid att befinna sig i motståndsposition, med garden ständigt uppe. Det är lite chockartat att få beröm, säger Sunvisson.
Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete, understryker vikten av Sunvissons insatser för genren:
– Det känns angeläget att ge priset till en fantastisk tecknare som också undersöker satirens möjligheter och satirtecknarnas förutsättningar i vår tid då yttrandefriheten på många sätt står på spel.
EWK-prisjuryns ordförande Torbjörn Österholm instämmer:
– Det är väldigt roligt att ge årets EWK-pris till den mångsidiga och briljanta Karin Sunvisson. Hon har också ett stort engagemang för satirbilden som genre och det är en viktig del när vi utser EWK-pristagare.
Karin Sunvisson är verksam som illustratör, grafisk formgivare och bildskapare. Hon har en masterexamen från den franska nationella högskolan för tillämpad konst (ENSAD). Sunvisson har deltagit i en rad satirutställningar och föreläst om bildsatir och politisk illustration på konstskolor i Sverige och Europa.
Utdelningen av EWK-priset sker lördag 16 november på Arbetets museum. Pressen är varmt välkommen att närvara.
Program 16 november kl. 14.00-15.30
- Helle Klein, Dagens Arbete, introducerar årets EWK-pristagare och pratar om satirens betydelse.
- Lars Olof Johansson, ordförande EWK-sällskapet, och Margareta van den Bosch delar ut priset.
- Karin Sunvisson berättar om sitt arbete och sina bilder i ett samtal med Sahar Burhan, konstnär och satirtecknare.
Pressbilder
www.arbetetsmuseum.se/pressbilder
Kontakt
Karin Sunvisson, 070-418 17 78, sunvisson@gmail.com
Torbjörn Österholm, EWK-sällskapet, 070-209 24 32, osterholmtorbjorn@gmail.com
Carina Milde, intendent, EWK-museet på Arbetets museum, carina.milde@arbetetsmuseum.se
Tidigare pristagare
2000: Riber Hansson
2001: Finn Graff
2002: Janusz "Mayk" Majewski
2003: Leif Zetterling
2005: Siri Dokken
2008: Ulf Frödin
2010: Sara Granér
2011: Robert Nyberg
2012: Magnus Bard
2013: Liv Strömquist
2014: Lars-Erik "Lehån" Håkansson
2015: Saad Hajo
2016: Zapiro
2017: Charlie Christensen
2018: Max Gustafson
Ämnen
Kategorier
Regioner
På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!