Gå direkt till innehåll
Foto: Esse Jansson
Foto: Esse Jansson

Pressmeddelande -

EWK 100 år och EWK-prisutdelning

Den 6 november 2018 skulle EWK, Evert Karlsson, fyllt 100 år. Lördag 10 november kl. 13:00 uppmärksammar vi detta och inviger en ny utställning om EWK på Arbetets museum. Samma dag delas årets EWK-pris ut till tecknaren Max Gustafson.

Arbetets museum lyfter tillsammans med hans familj, berättelsen om personen bakom signaturen EWK i utställningen ”En berättelse om hans liv”.

Vi flyttar ner hans ateljé från hemmet i Huddinge och visar originalbilder och foton från familjen som aldrig tidigare visats på Arbetets museum. Här får vi även ta del av de privata berättelserna om hur han var som far, morfar och vän. Även den sköra tiden efter att EWK tvingades ge upp sitt yrkestecknande efter att han drabbats av en stroke 1995. Det var inte detsamma som att han slutade teckna. För första gången visar vi hans skisser som tecknades med en försiktig vänsterhand men som bär samma skarpa iakttagelseförmåga som Ewert hade under sin nästan halvsekel-långa karriär som professionell tecknare. Utställningen visas 10 november 2018 - 7 april 2019.

I samband med invigningen är det utdelning av EWK-priset 2018 som går till tecknaren Max Gustafson. EWK-priset på 10 000 kronor delas ut av EWK-sällskapet och Dagens Arbete. Helle Klein, chefredaktör/VD för Dagens Arbete och EWK-sällskapets ordförande Lars-Olof Johansson kommer att delta vid prisutdelningen.

PROGRAM LÖRDAG 10 NOVEMBER
kl 13 Vernissage EWK 100 år – en berättelse ur hans liv. Carina Milde, intendent EWK-museet samt Margareta och Martijn van den Bosch, som har varit med och sammanställt utställningen, medverkar.

Kl 14 Utdelning av EWK-priset 2018. Helle Klein, Dagens Arbete, introducerar Max Gustafson och pratar om satirens betydelse. Lars Olof Johansson, ordförande EWK-sällskapet, och Margareta van den Bosch delar ut priset.

Läs mer: https://www.arbetetsmuseum.se/ewk/

PRESSBILDER:
finns att ladda ner på vår hemsida: http://www.arbetetsmuseum.se/press/pressbilder/.

KONTAKT:
Carina Milde, intendent, EWK-museet, carina.milde@arbetetsmuseum.se , 0733-57 17 15
Margareta van den Bosch, dotter till EWK margaretha.van.den.bosch@hm.com , 070-7963921

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Max Gustafson är årets EWK-prisvinnare

Max Gustafson är 2018 års EWK-prisvinnare!

EWK-sällskapet och Dagens Arbete tilldelar Max Gustafson 2018 års EWK-pris för att han inte väjer för något ämne i sin satirkonst. Han klär av pompösa makthavare i politiken och gisslar girighet i näringslivet. Priset kommer att delas ut den 10 november på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping.

​EWK 100 år – en berättelse från igår till idag

​EWK 100 år – en berättelse från igår till idag

Under 2018 kommer Arbetets museum lyfta detta jubileum och först ut i firandet är "EWK 100 år – en berättelse från igår och idag", en utställning som lyfter fem olika teman som tillsammans visar bredden i såväl EWKs skicklighet som hans stora omfång i ämnen. Utställningen är en samproduktion med EWK-sällskapet och Söderköpings kommun och visas på Stinsen i Söderköping mellan 12 april och 14 maj.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping