Gå direkt till innehåll
​EWK 100 år – en berättelse från igår till idag

Pressmeddelande -

​EWK 100 år – en berättelse från igår till idag

Från skiss till färdig bild, med eller utan glada färger. Den unika kraftiga, svarta linjen korsar det tomma, vita arket. Linjen som är och förblir EWKs signum.

Med sina teckningar ville EWK sätta fingret på det som han ansåg var galet i samhället. I sitt arbete som politisk illustratör tog han sig an alla frågor. Motiven spänner från det lilla till det stora, från globala till lokala orättvisor. Inget ämne var för högt eller för lågt. Med sin vassa penna har han kommenterat såväl nationella som internationella politikers liv och insatser. Trots att han skildrade samtiden med ett bitande allvar, kryddade han nästan allt med en stor portion humor.

1918 föddes Evert Karlsson i Mogata socken, som nu är en del av Söderköpings kommun. I år skulle han fyllt 100 år. Under signaturen EWK blev han snabbt världskänd och många gånger korades han till världsmästare i politisk teckning. 

Under 2018 kommer Arbetets museum lyfta detta jubileum och först ut i firandet är EWK 100 år – en berättelse från igår och idag, en utställning som lyfter fem olika teman som tillsammans visar bredden i såväl EWKs skicklighet som hans stora omfång i ämnen. Utställningen är en samproduktion med EWK-sällskapet och Söderköpings kommun och visas på Stinsen i Söderköping mellan 12 april och 14 maj.

EWK-museet, Centrum för politisk illustrationskonst öppnade 2009, är en del av Arbetets museum i Norrköping. Ett projekt som inleddes när EWK-sällskapet bildades 1993, då EWK var på toppen av sin karriär.

- Det har varit en unik resa att få ansvara för att gå från idé till verklighet, särskilt med tanke på att jag själv aldrig träffat EWK. Men med god hjälp av bland annat EWKs familj, EWK-sällskapet och många andra har vi kunnat realisera det EWK själv drömde om – en plats som kan inspirera andra att teckna i samma anda som han själv. EWK skicklighet att tolka sin tids ämnen gör honom lika aktuell än idag. Hans bilder fortsätter att öppna unga människors ögon för demokrati, yttrandefrihet och alla människors lika värde, berättar Carina Milde, intendent EWK-museet, Arbetets museum i Norrköping.

EWK 100 år – en berättelse från igår och idag öppnar lördag 14 april kl. 11.00 på Stinsen i Söderköping. 

I samband med öppningen av utställningen hålls ett samtal med Margareta van den Bosch, EWKs dotter, Gerd Aronsson, kommunfullmäktiges ordförande i Söderköping och Lars-Olof Johansson, EWK-sällskapets ordförande. Samtalet leds av Carina Milde, intendent vid Arbetets museum ansvarig för EWK-verksamheten.

Mer information

carina.milde@arbetetsmuseum.se 0733–571715
gerd.aronsson@soderkoping.se 070-3323627 

Ämnen

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping