Gå direkt till innehåll
Max Gustafson är årets EWK-prisvinnare
Max Gustafson är årets EWK-prisvinnare

Pressmeddelande -

Max Gustafson är 2018 års EWK-prisvinnare!

Årets EWK-pris tillfaller satirtecknaren Max Gustafson. EWK-sällskapet och Dagens Arbete delar ut priset den 10 november på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping.

Än en gång har juryn enats om en pristagare som arbetar i EWKs anda. Motiveringen lyder:

"Max Gustafson väjer inte för något ämne i sin satirkonst. Han klär av pompösa makthavare i politiken och gisslar girighet i näringslivet. Men han driver också med fördomar, stereotypa könsroller och vår oförmåga att förstå klimathoten. Där har vi alla en anledning att rannsaka oss. Humorn i hans bilder får oss att skratta högt, men som alltid med god satir finns ett allvar i botten som gör att budskapet naglar sig fast. Precis så arbetar en satiriker i EWK:s anda och därför belönas Max Gustafson med EWK-priset 2018."

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete betonar allvaret i att lyfta satirtecknarna idag:

"I tider av mörker lyser alltid satiren som klarast. Vi behöver dem som gisslar och synar makten - och vi behöver dem som vill och vågar prisa den som gör det. Därför är EWK-priset inte bara ett satirpris utan också en del i kampen för det fria ordet. Max Gustafson får oss skratta åt samtidens stolligheter - men också att tänka. Var det så här vi ville ha det?"

Max Gustafson är 40 år, född 1977. Han har nyss flyttat till Borås efter att ha bott hela livet i Göteborg. Han har varit verksam som tecknare i 21 år, har medverkat i ett stort antal dagstidningar, fackförbundstidningar och organisationer under åren och har släppt fyra böcker. Max Gustafson har även tecknat för SVT:s program Idévärlden. Om att tilldelas EWK-priset säger han:

 – Det känns otroligt hedrande att få en sådan här utmärkelse. Det är precis den typen av ryggdunk man som tecknare behöver för att samla kraft i en orolig politisk samtid.

Magnus Bard, satirtecknare och mottagare av EWK-priset 2012 säger om kollegan Max Gustafsson:

– Komplicerade sammanhang kokas ner till pedagogisk klarhet och tecknas med resoluta linjer till burleska samtidskommentarer som går rakt på sak. Att Max Gustafson är en engagerad samhällsdebattör är inte att ta miste på, och hans satirbilder har en självklarhet över sig i bild och text som effektivt för ut deras budskap. I den stora flod av bilder som sköljer över oss i olika medier lyser Max Gustafsons teckningar klart, sprids vidare och visar att den tecknade samhällssatiren verkligen kan göra skillnad. Hans brinnande engagemang för att i olika projekt dessutom lyfta fram andra tecknares bilder gör honom till en av Sveriges absolut viktigaste aktörer inom politisk tecknarkonst idag.

För närvarande syns Max Gustafsons bilder mest i social media, Dagens ETC och SEKO-tidningen. Förutom detta har han även grundat serieateljén - ett frilanskontor för serietecknare och illustratörer i Göteborg.

EWK-priset på 10 000 kronor delas ut av EWK-sällskapet som bildades 1993. Helle Klein, chefredaktör/VD för Dagens Arbete och EWK-sällskapets ordförande Lars-Olof Johansson kommer att delta vid prisutdelningen.

PRISUTDELNING: lördag 10 november på Arbetets museum.

PRESSBILDER: finns att ladda hem på vår hemsida: http://www.arbetetsmuseum.se/press/pressbilder/. Om du har frågor om bilderna, vänd dig till Caroline Kvick, Kommunikatör, Arbetets museum, caroline.kvick@arbetetsmuseum.se

FÖR MER INFORMATION:

Max Gustafson, 070-770 83 88, mejl@maxgustafson.se
Torbjörn Österholm, EWK-sällskapet, 08-588 367 39, torbjorn.osterholm@minnenasjournal.nu
Carina Milde, intendent, EWK-museet, carina.milde@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping