Gå direkt till innehåll
"Satirtecknarnas arbete tjänar som en känslig barometer för det fria ordets hälsotillstånd", säger årets EWK-pristagare Ann Telnaes.
"Satirtecknarnas arbete tjänar som en känslig barometer för det fria ordets hälsotillstånd", säger årets EWK-pristagare Ann Telnaes.

Pressmeddelande -

Årets EWK-pristagare ”en lysande stjärna av hopp”

Årets EWK-pris går till en garvad veteran bland politiska tecknare. Svenskfödda Ann Telnaes, som tecknar för The Washington Post, har i många år verkat i den amerikanska politikens epicentrum.

– Jag känner mig djupt hedrad över att få ta emot den här förnämliga utmärkelsen och är också tacksam över att satirtecknandets konst får ett sådant erkännande. Satirtecknarnas arbete tjänar som en känslig barometer för det fria ordets hälsotillstånd i ett samhälle och är ett viktigt verktyg i en demokrati. Den oroande utbredningen av auktoritära regimer och den växande intoleransen mot yttrandefriheten i alla dess former visar att mina kollegers arbete över hela världen är viktigare än någonsin, säger Ann Telnaes.

Ann Telnaes har varit verksam som satirtecknare sedan 90-talet. Sedan 2008 tecknar hon för The Washington Post, där hennes karakteristiska pennföring levererar dräpande kommentarer till det dagliga politiska spelet. Ämnena spänner lika brett som amerikansk politik, men inte sällan står kvinnors och flickors rättigheter i fokus.

Juryn hade i år inga svårigheter att enas om att Ann Telnaes skulle bli 2021 års mottagare av EWK-priset. Juryns motivering lyfter fram hennes arbete som ”en lysande stjärna av hopp” i ett pressat medielandskap där bildjournalistikens utrymme krymper.

– Jag har haft mina ögon på Ann Telnaes sedan jag första gången såg en av hennes satirteckningar av George W Bush runt 2010. Hon har en plattform som få satirtecknare åtnjuter, i en tid då genren ofta får kämpa för sitt utrymme. Det är ett stort ansvar, som Telnaes axlar mästerligt, säger Carina Milde, intendent på Arbetets museum och tillförordnad ordförande för EWK-prisjuryn.

    EWK-priset blir den senaste av flera prestigefyllda utmärkelser som tilldelats Ann Telnaes. År 2001 belönades hon med Pulitzerpriset för sina satirbilder. Hon blev då den andra kvinnan någonsin att motta priset – som har delats ut sedan 1922. Hur ser hon på att så få kvinnliga satirtecknare har en röst i den publika debatten?

    – Liksom inom andra yrken har kvinnor alltid blivit förbisedda och undergrävda av den patriarkala ideologins företrädare. Men jag känner optimism och hopp för den unga generation av kvinnliga satirtecknare som nu höjer rösten och kräver sin rättmätiga plats i debatten, säger Ann Telnaes.

    Precis som vid 2020 års ceremoni, då Doaa el-Adl mottog EWK-priset i Kairo, kommer årets pris att delas ut i samarbete med Sveriges utrikesmyndigheter. Den 18 november mottar Ann Telnaes priset av honorärkonsul Barbro Osher i San Francisco.

    ÅRETS JURY

    Margareta van den Bosch, EWK:s dotter

    Göran Widerberg, Dagens Arbete

    Karin Sunvisson, Magnus Bard och Robert Nyberg, tidigare EWK-pristagare

    Carina Milde, tillförordnad ordförande för juryn och intendent på Arbetets museum

    KONTAKT

    Ann Telnaes, EWK-pristagare 2021, atelnaes@anntelnaes.com

    Carina Milde, tillförordnad ordförande för juryn och intendent på Arbetets museum, tel. 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

    PRESSBILDER

    www.arbetetsmuseum.se/pressbil...

    JURYNS FULLSTÄNDIGA MOTIVERING

    Hur mycket satir som publiceras i våra dagsmedier är en tydlig indikation på hur det fria ordet mår i ett samhälle. I tider när mediehus över hela världen minskar ner på sina pappersupplagor till fördel för digitala publikationer, krymper utrymmet för bildjournalistiken. Där står svenskfödda satirtecknaren Ann Telnaes’ ständiga närvaro i The Washington Post ut som en lysande stjärna av hopp. Som en av få tecknare som sedan ett par decennier även visat hur det går att möta upp denna digitala utveckling genom att animera sina satirteckningar, ger hon ännu mer kraft åt argumentet att den tecknade journalistiken är oersättlig i det redaktionella samtalet med läsarna, såväl digitalt som analogt.

    I sina bilder tolkar Ann Telnaes turerna i det amerikanska politiska spelet med samma stringens och närvaro som när hon höjer rösten för kvinnors och flickors rättigheter i världen. Ann Telnaes är en av modern tids absolut främsta aktörer inom den politiska satiren och dessutom den första kvinnan att motta både the Reuben Award och Pulitzerpriset. Vi är stolta över att tillföra EWK-priset till hennes imponerande meritlista.

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

    Kontakter

    Anna Redmalm

    Anna Redmalm

    Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

    Relaterat innehåll

    Max Gustafson är årets EWK-prisvinnare

    Max Gustafson är 2018 års EWK-prisvinnare!

    EWK-sällskapet och Dagens Arbete tilldelar Max Gustafson 2018 års EWK-pris för att han inte väjer för något ämne i sin satirkonst. Han klär av pompösa makthavare i politiken och gisslar girighet i näringslivet. Priset kommer att delas ut den 10 november på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping.

    Julie Leonardssons dräpande och detaljrika satir går inte att ta miste på.

    EWK-priset till Julie Leonardsson

    EWK-priset för 2022 går till Håkan ”Julie” Leonardsson, en av landets vassaste satiriker och flerfaldigt prisad för sina verk i arbetarpressen. ”Är det något pris jag vill ha är det EWK-priset”, säger pristagaren. Priset delas ut på Fullersta gård i Huddinge den 17 november kl. 18.00.

    På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

    Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

    Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

    Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

    Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

    Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

    Arbetets museum

    Laxholmen
    602 21 Norrköping