Gå direkt till innehåll
Kvinnors rättigheter är ett återkommande tema i Doaa el-Adls satirbilder.
Kvinnors rättigheter är ett återkommande tema i Doaa el-Adls satirbilder.

Pressmeddelande -

Satirtecknaren Doaa el-Adl tar emot årets EWK-pris i Kairo

EWK-priset för 2020 tillfaller den internationellt erkända och flerfaldigt prisbelönade egyptiska satirtecknaren Doaa el-Adl. EWK-sällskapet och Dagens Arbete delar än en gång ut priset i samarbete med Arbetets museum i Norrköping, men denna gång tar ceremonin plats på svenska ambassaden i Kairo. Ambassadör Jan Thesleff delar ut priset till Doaa el-Adl.

I 20 år har EWK-priset satt strålkastarljuset på en rad svenska och internationella satirtecknare som alla verkar för yttrande- och pressfrihet. Charlie Christensen, Jonathan ”Zapiro” Shapiro och Sara Granér är några av de namnkunniga tecknare som fått ta emot priset genom åren. Nu går turen till Doaa el-Adl, verksam som satirtecknare i Egypten sedan 2007.

Juryns motivering lyder:

"Årets EWK-pris går till en orädd pionjär som bryter ny mark både för satirbildens innehåll och dess utövare. Med bilder som varken skyr tabun eller repressalier är Doaa el-Adl en tecknare som makthavare och meningsmotståndare har tvingats att räkna med.

Liksom EWK:s är Doaa el-Adls gärning folkbildande. Med konstnärlig driv och uppfinningsrikedom och bilder som talar klarspåk gör hon politiken greppbar för en bred publik. Med siktet inställt på förändring – inte provokation – visar Doaa el-Adl på satirbildens potential som demokratiskt verktyg. Genom att rikta fokus mot de av samhället osynliggjorda ger hon prov på satirbildens förmåga att omfördela makt."

Doaa el-Adls bilder är ofta omdebatterade och hon har flera gånger riskerat åtal för hädelse. Ett återkommande tema är kvinnors rättigheter och trots upprepade hot om juridiska konsekvenser har hon fortsatt att uppmärksamma tabubelagda frågor som kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. ”Om kvinnor har ett problem har samhället ett problem” som hon själv uttrycker det. Doaa el-Adl har också ofta ifrågasatt den stereotypa bild av kvinnor som fortfarande är högst närvarande i satirbilden, inte bara i Egypten utan också internationellt.

Doaa el-Adl säger följande om att tilldelas priset:

– Jag hade blivit övertygad om att världen inte längre gillar satirtecknare. För fem år sedan mördades satirtecknarna Sharp, Kapu, Wolinsky och Tino i samband med attentatet på redaktionen för tidningen Charlie-Hebdo i Paris. Några decennier innan, år 1987, fick den palestinska satirtecknaren Naji Al-Ali betala med sitt liv. För bara ett år sedan (2019) slutade den prestigefyllda tidningen New York Times att publicera politiska illustrationer i sin internationella upplaga, på grund av att en satirteckning orsakat kontroverser. Något som tidigare bara hänt i länder med starkt kontrollerad yttrandefrihet.

I samhällen där rasism och extremism är vanliga accepteras inte satir och kritik och det finns politiska system som inte längre accepterar karikatyr som bildform i dag. Mot bakgrund av allt detta, blir den blotta existensen av detta pris i den tid vi ser nu, ett stort stöd för satirtecknare i att utföra sitt arbete och fortsätta slåss för yttrandefriheten. EWK-priset blir för mig, ett lysande fragment i en mörk tavla. Tack... Det är en ära att få ett så prestigefyllt pris. 

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete, säger:

– EWK häcklade de svenska makthavarna men hade också alltid ett bultande hjärta för världens orättvisor. Satirens betydelse för demokratin kan aldrig underskattas. Det känns därför både rätt och stort att i år få dela ut EWK-priset till den modiga egyptiska satirtecknaren Doaa el-Adl.

Om EWK-priset

Ewert Karlsson (1918–2004), mer känd som EWK, utsågs vid flera tillfällen till världens bäste politiske tecknare. EWK-priset på 10 000 kronor delas ut av EWK-sällskapet och Dagens Arbete till tecknare som verkar i Ewert Karlssons anda. Priset delas i vanliga fall ut på Arbetets museum i Norrköping, där EWK-museet är inrymt. Till följd av coronapandemin hålls i stället årets prisceremoni på svenska ambassaden i Kairo.

Om Doaa el-Adl

Doaa el-Adl (f. 1979) är född i Egypten där hon sedan 2007 är verksam som satirtecknare, idag främst för dagstidningen Al-Masry Al-Youm som är en viktig plattform för satirtecknare i Egypten. Doaa el-Adls arbete har belönats med flera prestigefyllda priser, bland annat blev hon av Kofi Annan tilldelad Cartooning for Peace-priset 2014. I år vann hon United Sketches tävling Women Cartoonists International Award. Till och med 15 november 2020 kan du se hennes vinnande bidrag tillsammans med övriga finalbilder i utställningen ”Med pennan genom glastaket” på Arbetets museum.

Prisutdelning

Ceremonin tar plats på svenska ambassaden i Kairo den 14 november.

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

För pressfrågor kontakta kommunikation@arbetetsmuseum.se

Ambassadkontakt

Felix Nyström, Second Secretary for Political, Economic and Cultural Affairs, felix.nystrom@gov.se

Kontakt

Doaa el-Adl, vinnare EWK-priset 2020, doaa-eladl@hotmail.com
Torbjörn Österholm, EWK-sällskapet, tel. 070-209 24 32, osterholmtorbjorn@gmail.com
Carina Milde, intendent, EWK-museet, tel. 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Max Gustafson är årets EWK-prisvinnare

Max Gustafson är 2018 års EWK-prisvinnare!

EWK-sällskapet och Dagens Arbete tilldelar Max Gustafson 2018 års EWK-pris för att han inte väjer för något ämne i sin satirkonst. Han klär av pompösa makthavare i politiken och gisslar girighet i näringslivet. Priset kommer att delas ut den 10 november på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping.

Charlie Christensen är årets EWK-prisvinnare

​Charlie Christensen (Arne Anka) är 2017 års EWK-prisvinnare

EWK-sällskapet och Dagens Arbete tilldelar Charlie Christensen 2017 års EWK-pris för att han, genom sin riksbekanta, satiriska karaktär Arne Anka, är ett ständigt störande inslag i den allmänna ordningen. Priset kommer att delas ut den 11 november på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping.

"Satirtecknarnas arbete tjänar som en känslig barometer för det fria ordets hälsotillstånd", säger årets EWK-pristagare Ann Telnaes.

Årets EWK-pristagare ”en lysande stjärna av hopp”

Årets EWK-pris går till en garvad veteran bland politiska tecknare. Svenskfödda Ann Telnaes, som tecknar för The Washington Post, har i många år verkat i den amerikanska politikens epicentrum. – Jag känner mig djupt hedrad, säger Ann Telnaes.

Julie Leonardssons dräpande och detaljrika satir går inte att ta miste på.

EWK-priset till Julie Leonardsson

EWK-priset för 2022 går till Håkan ”Julie” Leonardsson, en av landets vassaste satiriker och flerfaldigt prisad för sina verk i arbetarpressen. ”Är det något pris jag vill ha är det EWK-priset”, säger pristagaren. Priset delas ut på Fullersta gård i Huddinge den 17 november kl. 18.00.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping