Gå direkt till innehåll
Julie Leonardssons dräpande och detaljrika satir går inte att ta miste på.
Julie Leonardssons dräpande och detaljrika satir går inte att ta miste på.

Pressmeddelande -

EWK-priset till Julie Leonardsson

EWK-priset för 2022 går till Håkan ”Julie” Leonardsson, en av landets vassaste satiriker och flerfaldigt prisad för sina verk i arbetarpressen. ”Är det något pris jag vill ha är det EWK-priset”, säger pristagaren.

Bakom EWK-priset står Dagens Arbete och EWK-sällskapet i samarbete med Fullersta Gård och Arbetets museum.

"Jag har följt Julie alltsedan 70-talet. Det känns extra kul att äntligen får dela ut EWK-priset till honom, eftersom han har varit uppe för diskussion i juryn vid ett flertal tillfällen", säger Torbjörn Österholm, EWK-prisjuryns ordförande.

Maktens ständige utmanare

Julie, född 1943 i Smedjebacken, bor numera i Kopparberg. Han är utbildad på Konstfack och som 34-åring gick han direkt från utbildningen till att illustrera barnprogram för SVT, något han själv kallar rena turen. Julies teckningar om makthavare i öst och väst går inte att ta miste på. De är myllrande, fulla av detaljer och håller länge för betraktaren. Hans bilder har publicerats i en mängd böcker och tidningar genom decennierna, inte minst i Dagens Arbete där han har varit verksam i 27 år.

Julie träffade själv aldrig EWK men har alltid haft en relation till honom. ”Min far Gustaf och EWK vann en tävling 1937 om att teckna av Ingrid Bergman”, säger han.

Om att tilldelas EWK-priset fortsätter han:

"Jag har fått en hel del priser, men EWK-priset gjorde mig extra hedrad. Är det något pris jag vill ha är det EWK-priset."

Tecknandet har Julie, liksom EWK, sysslat med sedan barnsben. Det sociala livet i Smedjebacken i Dalarna har präglat honom mycket, även om han sedan dess har bott på många ställen i landet. Förutom EWK är han mycket förtjust i Rit-Ola, Bertil Almqvist och Erik Hermansson.

Juryns motivering lyder:

"Håkan 'Julie' Leonardsson är en politiskt spetsig satiriker som bland annat gisslar makthavare i myllrande teckningar med många detaljer. Flerfaldigt prisad för sina verk i arbetarpressen där han medverkat i flera decennier. Hans gärning ligger väl i linje med EWK:s ställningstagande för den vanliga människan."

Läs även tidigare EWK-prismottagaren Karin Z. Sunvissons intervju med Julie Leonardsson i Dagens Arbete på www.da.se.

Om EWK-priset

EWK-priset om 10 000 kronor instiftades år 2000 och delas i dag ut av Dagens Arbete och EWK-sällskapet i samarbete med Fullersta Gård och Arbetets museum. Årets pris delas ut på Fullersta gård i Huddinge den 17 november kl. 18.00.

Årets jury

Torbjörn Österholm, juryns ordförande

Margareta van den Bosch, EWK:s dotter

Göran Widerberg, Dagens Arbete

Karin Z. Sunvisson, Magnus Bard och Robert Nyberg, tidigare EWK-pristagare

Peter Bergman, chef för Fullersta gård

Carina Milde, intendent på Arbetets museum

Kontakt

Prata med pristagaren: Håkan Julie Leonardsson, tel; 0580-105 25, 070-617 51 40

Om prisutdelningen: Peter Bergman, Fullersta Gård, 08-535 317 25

Om EWK-priset: Torbjörn Österholm, 070-20 92 432

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbil...

Fakta: tidigare vinnare av EWK-priset

 • 2000: Riber Hansson
 • 2001: Finn Graff
 • 2002: Janusz ”Mayk” Majewski
 • 2003: Leif Zetterling
 • 2005: Siri Dokken
 • 2008: Ulf Frödin
 • 2010: Sara Granér
 • 2011: Robert Nyberg
 • 2012: Magnus Bard
 • 2013: Liv Strömquist
 • 2014: Lars-Erik ”Lehån” Håkansson
 • 2015: Saad Hajo
 • 2016: Jonathan ”Zapiro” Shapiro
 • 2017: Charlie Christensen
 • 2018: Max Gustafson
 • 2019: Karin Sunvisson
 • 2020: Doaa el-Adl
 • 2021: Ann Telnaes

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping