Gå direkt till innehåll
Charlie Christensen är årets EWK-prisvinnare
Charlie Christensen är årets EWK-prisvinnare

Pressmeddelande -

​Charlie Christensen (Arne Anka) är 2017 års EWK-prisvinnare

EWK-sällskapet och Dagens Arbete tilldelar Charlie Christensen 2017 års EWK-pris för att han, genom sin riksbekanta, satiriska karaktär Arne Anka, är ett ständigt störande inslag i den allmänna ordningen. Priset kommer att delas ut den 11 november på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping.

Juryns motivering lyder:

"Charlie Christensen får 2017 års EWK-pris för att han, genom sin riksbekanta, satiriska karaktär Arne Anka, är ett ständigt störande inslag i den allmänna ordningen. Han ger röst åt underdogen i både den stora och lilla världen. Christensen är en mästare i att skärpt, skarpt och snyggt filtrera samhället genom rå humor och bitande satir. En satir riktad mot den överhet som har makten att förändra de strukturer vi alla drabbas av."

Med Arne Anka har Charlie Christensen skapat en figur som gjort succé i böcker, tidningar och på scen. Många kanske tror att Arne Anka är en sorts livsstilsserie, men precis som Charlie själv säger, är Arne ett instrument för att göra politisk satir eller samtidskommentarer. Därmed arbetar han i EWK:s anda.

– Det är verkligen en stor ära för mig, finner knappt ord. Jag har vuxit upp med EWK:s teckningar, och han har varit en av de verkligt stora för mig. Hans karikatyrer av Palme, Erlander och Sträng sitter liksom ingraverade på min näthinna, de var inte bara oerhört porträttlika, de hade även satirisk udd och en mycket personlig stil som var omöjlig att missta sig på, säger Charlie Christensen om utnämningen.

Charlie Christensen, född 1958, är självlärd tecknare. Debuterade som serietecknare i Svenska Serier nr 3/1979. Vid sidan om tecknandet drygades inkomsten ut med diverse ströjobb som lagerbiträde, inom hemtjänsten och på sjukhus. Charlies karaktär Arne Anka publicerades första gången 1983 i tidningen TreNioNio och lades sedan på is tills Metallarbetaren återupplivade honom och i september 1987 gjorde honom till stående inslag i tidningen. Initialerna A.A. drog igång en insändarstorm som klöv läsekretsen i tre delar; en som var för, en som var emot och en som inte fattade någonting. När krutröken väl skingrats hade Arne Ankas satiriska ordkaskader kallats både kulturellt lyft, förbannad skit och grovkornig barnporr. I mitten av 90-talet grävdes Arne Anka ner igen tills 2005 då han fick ett nytt forum i Dagens Arbete.

– Jag hade aldrig trott att Arne skulle bli så långlivad. När jag lade ner serien 1995 tyckte jag att jag hade sagt det jag ville. Sen kom 11 september 2001, och dåren George Bush gjorde vansinne till politik. Invasionen av Irak 2003 var det mest cyniska skådespel av propagandalögner och krigshets jag sett, och Arne började växa inom mig igen. Om jag i första vändan gjorde satir av svensk politik och mentalitet sett från en bardisk, kände jag nu en vrede och frustration som gjorde att jag ville tala om större ämnen som världspolitik, historia och den rena existensen, och Arnes perspektiv från bardisken kändes som det adekvata, berättar Charlie Christensen.

EWK-priset på 10 000 kronor delas ut av EWK-sällskapet som bildades 1993 och Dagens Arbete. Helle Klein, chefredaktör/VD för Dagens Arbete och EWK-sällskapets ordförande Lars-Olof Johansson kommer att delta vid prisutdelningen.

---

PRISUTDELNING: lördag 11 november 2017, kl 14.00, på Arbetets museum.

PRESSBILDER: finns att ladda hem på vår hemsida: http://www.arbetetsmuseum.se/press/pressbilder/. Om du har frågor om bilderna, vänd dig till Helena Karlsson, Kommunikationschef, Arbetets museum, helena.karlsson@arbetetsmuseum.se.

FÖR MER INFORMATION
Charlie Christensen, +34 949 22 40 23 (Spanien), txarlibird@hotmail.com
Torbjörn Österholm, EWK-sällskapet, 070 20 92 432, torbjorn.osterholm@minnenasjournal.nu
Carina Milde, Arbetets museum, 073 357 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping