Gå direkt till innehåll

Ämnen: Mänskliga rättigheter

EWK (1918–2004) var en outtröttlig tecknare i fredens tjänst. Nu visas hans bilder i en ny utställning på Arbetets museum.

EWK:s fredsbilder visas på Arbetets museum

Sveriges genom tiderna mest kända politiska illustratör var en outtröttlig försvarare av fred och mänskliga rättigheter. Nu öppnar "I natt jag drömde…" på Arbetets museum – en utställning med EWK:s bilder kring ämnet fred. Välkomna på pressvisning torsdag 20 oktober kl. 10.00!

I samband med East Pride öppnar Elisabeth Ohlsons senaste utställning id:TRANS på Arbetets museum.

Elisabeth Ohlson tillbaka i Norrköping med id:TRANS

PRESSINBJUDAN | Syns du, så finns du. I historieskrivningen lyser transpersonernas berättelser med sin frånvaro. Nu visar Arbetets museum den omfattande utställningen id:TRANS, där bildkonstnären och fotografen Elisabeth Ohlson gör upp med detta osynliggörande. Välkomna på pressvisning onsdag 18 maj kl. 10.00.

Mats Jonssons hyllade serieroman "När vi var samer" är en av pusselbitarna i den nya utställningen på Arbetets museum.

Norrland–Stockholm tur och retur

PRESSVISNING | Mats Jonssons självutlämnande och skarpögda berättande har varit en hörnsten i seriesverige sedan 90-talet. Hans senaste serieroman "När vi var samer" har rosats av kritikerna. Nu gästar han Arbetets museum i Norrköping med utställningen "Norrland–Stockholm tur och retur". Välkomna på pressvisning torsdag 5 maj kl 10.00.

Arbetets museum auktionerar ut två robotdejter med Furhat, en av världens mest avancerade sociala robotar. Foto: Peter Holgersson.

Stöd Musikhjälpen – dejta en robot!

Undrar du hur det skulle vara att gå på dejt med en robot? Nu kan du testa framtidens kärleksliv – Arbetets museum auktionerar nämligen ut två robotdejter i samband med Musikhjälpen. Idag fredag kl. 13.00 gästar museet buren.

"Satirtecknarnas arbete tjänar som en känslig barometer för det fria ordets hälsotillstånd", säger årets EWK-pristagare Ann Telnaes.

Årets EWK-pristagare ”en lysande stjärna av hopp”

Årets EWK-pris går till en garvad veteran bland politiska tecknare. Svenskfödda Ann Telnaes, som tecknar för The Washington Post, har i många år verkat i den amerikanska politikens epicentrum. – Jag känner mig djupt hedrad, säger Ann Telnaes.

Godmorgon, Framtid! öppnar på Arbetets museum den 30 oktober. Illustration: Karin Z Sunvisson.

Dystopi och hopp när satirtecknare framtidsspanar

PRESSVISNING | Finns det hopp för mänskligheten, och hur ser det i så fall ut? Nu ger några av världens främsta politiska illustratörer sitt svar. På lördag öppnar samlingsutställningen Godmorgon, Framtid! på Arbetets museum. Välkommen på pressvisning 28 oktober kl. 10.00, plan 3 på museet.

I utställningen kommer du nära EWK:s originalbilder och kan följa vägen från blyertsskiss till kraftiga linjer med reservoarpennan.

Satirtecknare väljer högaktuella EWK-favoriter

Ewert Karlsson – mer känd som EWK – är en av få satirtecknare vars bilder har stått emot tidens tand. Karin Sunvisson, satirtecknare och vinnare av EWK-priset 2019, har valt ut 12 EWK-original som är högaktuella än idag. Med start 16 juni visas de på Arbetets museum.

Utställningen Rösträtt för kvinnor är baserad på Sara Telemans bok med samma namn. Illustration: Sara Teleman.

Rösträttsjubileum uppmärksammas med ny utställning

Den 24 maj 1919 tog Sveriges riksdag beslut om allmän och lika rösträtt för kvinnor. Lagom till hundraårsjubileet öppnar utställningen Rösträtt för kvinnor, med illustration och text av Sara Teleman, på Arbetets museum i Norrköping. Välkomna på pressvisning 14 juni!

Demokratidagarna runt om i landet genomförs i samarbete med projektet #ViMåstePrata, ett initiativ av Förintelseöverlevanden Hédi Fried. Illustration: Stina Wirsén/#vimåsteprata

Demokratidag 2 maj i samarbete med #ViMåstePrata

Den 2 maj hålls konferensen "Demokrati som handling och idé" på Arbetets museum i Norrköping, en av ett flertal demokratidagar som arrangeras runt om i landet under 2019. Demokratidagarna genomförs i samarbete med det landsomfattande demokratistärkande projektet #ViMåstePrata.

 I 100 % kamp skildras rättighetskamper i det förflutna och i samtiden. Foto: Evelyn Thomasson/Regionmuseet Kristianstad

100 % kamp visas på Arbetets Museum

Den 19 januari öppnar den uppmärksammade vandringsutställningen 100 % kamp på Arbetets museum. I 100 % kamp skildras rättighetskamper i det förflutna och i samtiden genom olika teman som rätten till kroppen, rätten till vardag och reaktioner mot rättigheter. Pressvisning hålls på plan 7 torsdag 17 januari kl. 10.00. Varmt välkomna!

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping