Gå direkt till innehåll
EWK (1918–2004) var en outtröttlig tecknare i fredens tjänst. Nu visas hans bilder i en ny utställning på Arbetets museum.
EWK (1918–2004) var en outtröttlig tecknare i fredens tjänst. Nu visas hans bilder i en ny utställning på Arbetets museum.

Pressmeddelande -

EWK:s fredsbilder visas på Arbetets museum

Sveriges genom tiderna mest kända politiska illustratör var en outtröttlig försvarare av fred och mänskliga rättigheter. Nu öppnar I natt jag drömde… på Arbetets museum – en utställning med EWK:s bilder kring ämnet fred. Välkomna på pressvisning torsdag 20 oktober kl. 10.00.

Vi har levt i en terrorbalans i många år nu och situationen har bara förvärrats.
En hel värld känner oro och maktlöshet.
Ibland känns det som om vi lever på en jord som är en tidsinställd mina.
Den enda ljuspunkten är att fredsrörelsen vinner fler och fler anhängare.
I framtiden kanske deras budskap når fram till supermakternas ledare.
Men det måste då vara inom en snar framtid, innan det är för sent.

Citatet är EWK:s och året är 1984, men orden känns dagsfärska. EWK har en förmåga att fånga det mänskliga bortom tid och rum. På gott och ont. I den nya utställningen I natt jag drömde…visas tecknarens bilder kring ämnet fred. Många av bilderna är högaktuella trots att de tecknades för decennier sedan. Här syns en vrede över sakernas tillstånd, över krigsbrott, vapenhandel och makthavares hyckleri. Men här finns också hoppet om en bättre värld.

– Det är lätt att känna vanmakt inför de krig som rasar runt om i världen, nu närmast invasionen av Ukraina. Med den här utställningen vill vi visa bilder som ger hopp, som berättar om att fred på jorden är möjligt. Och vem berättar väl tydligare om kampen för ett inlyssnande och solidariskt samhälle än just EWK. I vårt arkiv finns otaliga bilder som alla kommunicerar samma sak: sluta aldrig att samtala med varandra och tappa aldrig hoppet om en gemensam, fredlig lösning, säger Carina Milde, intendent för utställningen.

    ”Bilder vi aldrig visat tidigare”

    Arbetets museum är hem för en samling med över 2000 av EWK:s bilder, som har deponerats till museet av tecknarens familj. I vanliga fall visar museet ett litet urval av dessa bilder, men i den nya utställningen får EWK:s alster breda ut sig på hela våningsplanet.

    – Jag älskar att vi ger EWK ordentligt med utrymme. Trots att hans bilder kommenterar en specifik händelse så kan man alltid betrakta dem ur nya perspektiv. Även om jag har arbetat med vår fantastiska EWK-samling sedan 2008, så möter jag ständigt bilder som jag ser ”för första gången”. Motiv som känns helt nya trots att jag sett dem många gånger tidigare. I den här utställningen kommer besökare möta bilder vi aldrig visat tidigare och se andra som vi haft uppe tidigare men som hamnar i en helt annan kontext, säger Carina Milde.

    Utställningen I natt jag drömde…visas 22 oktober 2022–10 april 2023 på Arbetets museum. Som en pendang till utställningen visas USA ut ur Vietnam – 12 originalbilder tecknade av EWK mellan 1966 och 1975. De skildrar det omskakande decennium då USA:s roll i Vietnamkriget var på allas läppar.

    Om EWK

    Ewert Karlsson (1918–2004), känd under signaturen EWK, föddes i torpet Rävbrinken utanför Söderköping. Han är Sveriges genom tiderna mest kända politiska illustratör, mest känd för sina satirteckningar i tidningarna Aftonbladet och Land men har även publicerats i prestigefyllda internationella tidningar såsom as Le Monde, Der Spiegel, The Observer och The New York Times. EWK utsågs vid ett flertal gånger till världsmästare i sin genre och finns representerad på många museer runt om i världen.

    Pressvisning

    Torsdag 20 oktober kl. 10.00, Arbetets museum, plan 3. Carina Milde, intendent för EWK-museet, visar utställningen och svarar på frågor.

    Kontakt

    Carina Milde, intendent Arbetets museum, tel. 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

    Pressbilder

    www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

    Vernissage

    Lördag 22 oktober kl. 14, Arbetets museum, plan 3.

    Läs mer

    Arbetets museum – I natt jag drömde…

    Arbetets museum – USA ut ur Vietnam

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

    Kontakter

    Anna Redmalm

    Anna Redmalm

    Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

    På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

    Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

    Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

    Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

    Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

    Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

    Arbetets museum

    Laxholmen
    602 21 Norrköping