Gå direkt till innehåll
I utställningen kommer du nära EWK:s originalbilder och kan följa vägen från blyertsskiss till kraftiga linjer med reservoarpennan.
I utställningen kommer du nära EWK:s originalbilder och kan följa vägen från blyertsskiss till kraftiga linjer med reservoarpennan.

Pressmeddelande -

Satirtecknare väljer högaktuella EWK-favoriter

Ewert Karlsson – mer känd som EWK – är en av få satirtecknare vars bilder har stått emot tidens tand. Satirtecknaren Karin Sunvisson har valt ut 12 EWK-original som är aktuella än idag. Med start 16 juni visas de på Arbetets museum.

I EWK-museet på Arbetets museum visas regelbundet EWK-bilder i urval av samtida satirkännare. Denna gång är det 2019 års EWK-pristagare, Karin Sunvisson, som får välja sina 12 favoriter ur EWKs digra samling originalbilder som förvaras i museets arkiv. 

– EWK är en av få tecknare vars bilder stått emot tidens tand. Satirbild är annars en färskvara som inte sällan börjar smaka surt efter några decennier. Men EWK:s bilder har förblivit märkligt aktuella – lika mycket ett bevis på tecknarens skicklighet som på hur utvecklingen på vissa områden gått kräftgång genom decennierna, säger Karin Sunvisson.

Bilderna visas under titeln "Tecknare i tiden – 12 EWK-bilder som fortfarande är aktuella". I utställningen kommer du nära EWK:s originalverk och kan följa hans väg från skisser i blyerts till slutlig bild dragen med kraftiga linjer med reservoarpennan.

Karin Sunvisson beskriver EWK:s betydelse för satirgenren:

– Genom sina teckningar fanns [EWK] närvarande i det svenska folkets medvetande i över ett halvt sekel. Varje större händelse eller politiskt skeende under denna omvälvande epok fångades av EWK:s penna och gjordes greppbar för hans publik.

"Tecknare i tiden – 12 EWK-bilder som fortfarande är aktuella" visas på Arbetets museum 16 juni–11 oktober 2020.

EWK-museet är Arbetets museums arena för satir och politisk illustrationskonst. Här visas en permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare – Ewert Karlsson, mer känd som EWK. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Läs mer om EWK-museet/Centrum för politisk illustrationskonst

Kontakt

Carina Milde, intendent EWK-museet på Arbetets museum, tel. 073-357 17 15, carina.milde@arbetetsmusem.se

Pressbilder 

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Sveriges finalbidrag (bilden) i Women Cartoonists International Award är signerat Karin Sunvisson, vinnare av EWK-priset 2019.

Satiriker krossar glastaket i ny utställning

Den 16 juni slår Arbetets museum upp dörrarna för en världshändelse inom internationell politisk illustration! Missa inte utställningen Med pennan genom glastaket – Women Cartoonists International Award. Pressvisning 16 juni kl. 10.00.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping