Gå direkt till innehåll

Ämnen: Flykting-, migrationsfrågor

I utställningen kommer du nära EWK:s originalbilder och kan följa vägen från blyertsskiss till kraftiga linjer med reservoarpennan.

Satirtecknare väljer högaktuella EWK-favoriter

Ewert Karlsson – mer känd som EWK – är en av få satirtecknare vars bilder har stått emot tidens tand. Karin Sunvisson, satirtecknare och vinnare av EWK-priset 2019, har valt ut 12 EWK-original som är högaktuella än idag. Med start 16 juni visas de på Arbetets museum.

Foto: Mustafa Safayee

PRESSVISNING: Utställning med bilder av människor på flykt

​Världen kommer till Sverige. Tusentals människor med olika erfarenheter och begåvningar har sökt asyl här hos oss. Vad vet vi om dem? De är svetsare, lärare, dentaltekniker eller fotbollsspelare – förälder, maka, make. ”Flykting” är bara en liten del av identiteten. Åtta museer har samverkat i projektet ”I telefonen finns hela människan”. Nu visas utställningen på Arbetets museum.

Tager du detta land - Syrianer i nöd och lust 1979-2009 på Arbetets museum i Norrköping

Den 25 april öppnar utställningen Tager du detta land på Arbetets museum i Norrköping. I nästan trettio år har författaren Staffan Ekegren följt några av de 100 000 syrianer som idag lever i Sverige. Först med fotografen Mats Holmstrand, och idag med fotografen Lasse O Persson. Genom möten med den syrianska folkgruppen låter de betraktaren se Sverige och sig själva med nya ögon.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping