Gå direkt till innehåll
Mats Jonssons hyllade serieroman "När vi var samer" är en av pusselbitarna i den nya utställningen på Arbetets museum.
Mats Jonssons hyllade serieroman "När vi var samer" är en av pusselbitarna i den nya utställningen på Arbetets museum.

Pressmeddelande -

Norrland–Stockholm tur och retur

Mats Jonssons självutlämnande och skarpögda berättande har varit en hörnsten i seriesverige sedan 90-talet. Hans senaste serieroman När vi var samer har rosats av kritikerna. Nu gästar han Arbetets museum i Norrköping med utställningen Norrland–Stockholm tur och retur. Välkomna på pressvisning torsdag 5 maj kl 10.00.

I Midsommarkransen bryter en högstadielärare ihop och gråter. Strax utanför Malå frågar sig en renskötare om det är någon idé att fortsätta. I Bollstabruk fortsätter sågverkets hjärta att slå medan den omgivande kroppen – själva samhället – tynar bort.

Scenerna är från utställningen Norrland–Stockholm tur och retur som öppnar på Arbetets museum lördag 7 maj. Till utställningen har Mats Jonsson valt ut serier och teckningar från sina senaste tolv år, som tillsammans med skisser och föremål blir till en samtida retrospektiv över en av våra mest envetna samtidsskildrare.

"Vill förstå varför det blev som det blev"

– Man kan säga att utställningen handlar om det svenska samhällets ganska dramatiska förändring under min livstid. Jag vill skildra det som finns och det som funnits, och följa rottrådarna ner i historien för att förstå varför det blev som det blev, säger Mats Jonsson.

  Det som visas är Sverige här och nu, men med långa trådar tillbaka genom seklerna. Hur hamnade vi här? När bestämde vi vad som är viktigt och vad som kan glömmas bort? När vände vi bort blicken från platserna och berättelserna som inte passar in i berättelsen om oss och vårt moderna samhälle?

  Utställningen samlar material från serieromanerna Mats kamp (2011), Nya Norrland (2017) och När vi var samer (2021). Här skildras arbete, vardag och politik i den urbana medelklassens Hägersten, i skogsindustrins Ådalen och bland skogssamerna i Västerbottens inland. Det lilla livet möter de stora samhällsförändringarna, skildrat genom tecknaren själv, hans familj och släktingar i svart tusch på vit kartong.

  – Mats förmåga att gestalta det ytterst mänskliga i att vara nykär, att vara orolig småbarnsförälder, att inte veta hur fan allt ska gå ihop och att samtidigt försöka bygga sin karriär som serietecknare, har fascinerat mig länge. Mest väcker han mig med sin samhällsanalys, där han levererar svidande satir om det alltmer utmejslade svenska klassamhället. I utställningen Norrland–Stockholm tur och retur berättar han om sin väg från landsbygden till Stockholm. Och om hur valet att återvända till hembygden blev en förflyttning inte bara geografiskt utan även en resa i tiden – långt tillbaka till hans släkts djupaste rötter, säger Carina Milde, intendent på Arbetets museum.

  Norrland–Stockholm tur och retur visas 7 maj–2 oktober 2022 på Arbetets museum, plan 3.

  Om Mats Jonsson

  Mats Jonsson (f. 1973) är uppvuxen i Bollstabruk och efter många år i Stockholm bor och arbetar han nu i Sandslån i Ådalen. Sedan 15-årsåldern har han skildrat sitt liv i tecknade serier och har givit ut sju självbiografiska serieromaner och fyra illustrerade barnböcker. Hans verk har även ställts ut många gånger och är flerfaldigt prisbelönta. Hans senaste bok När vi var samer blev 2021 den första serieromanen någonsin att Augustnomineras i den skönlitterära kategorin.

  Kontakt

  Mats Jonsson, tel. 076-133 36 60, omringaren@hotmail.com

  Carina Milde, intendent Arbetets museum, tel 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

  Pressvisning

  Torsdag 5 maj kl. 10.00, Arbetets museum plan 3. Mats Jonsson och intendent Carina Milde är på plats och visar utställningen. Varmt välkomna!

  Pressbilder

  www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

  Vernissage

  Lördag 7 maj kl. 14.00, Arbetets museum plan 3.

  Arbetets museum – Vernissage: Norrland – Stockholm tur och retur

  Vernissage: Norrland–Stockholm tur och retur – Mats Jonsson | Facebook

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

  Kontakter

  Anna Redmalm

  Anna Redmalm

  Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

  På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

  Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

  Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

  Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

  Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

  Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

  Arbetets museum
  Laxholmen
  602 21 Norrköping