Gå direkt till innehåll
Ur bildserien "Vi möts i paradiset" av Ikram Abdulkadir, en av årets vinnare av Dokumentärfotopriset.
Ur bildserien "Vi möts i paradiset" av Ikram Abdulkadir, en av årets vinnare av Dokumentärfotopriset.

Pressmeddelande -

Stjärnspäckat på Arbetets museum när Dokumentärfotopriset fyller 20

Fredagen den 15 oktober kommer tre tungviktare inom svenskt dokumentärfoto till Norrköping när den tjugonde upplagan av Dokumentärfotopriset ska delas ut. Årets pristagare Ikram Abdulkadir, David Lundmark och Anna Rosling Rönnlund gästar Arbetets museum för att berätta om sitt arbete.

– Årets vinnare har alla sin egen ingång i den dokumentära bilden. Från Abdulkadirs magiskt upplysta vardagsliv till Lundmarks kompromisslösa synande av arbetsvillkor, till Rosling Rönnlunds synliggörande av människors villkor världen över. Om det finns något som förenar årets prisvinnare är det kanske just deras förmåga att sätta ljuset på det som annars sällan syns. Människorna bakom statistiken och bortom stereotyperna, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

Arbetets museum har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation. 

Vi är glada, stolta och lite förvånade att det redan har gått 20 år med DokumentärfotoprisetGenom åren har vi haft förmånen att få prisa och stötta några av vår tids främsta fotografer – viktiga samhällsaktörer som skildrar samtiden och hjälper oss att förstå den. Utan dem skulle vi vara oändligt mycket fattigare. 
Med våra satsningar på dokumentärfoto vill vi skapa diskussion kring människors arbete, liv och villkor. Vi ser fram emot att fortsätta det arbetet, säger Johanna Haverlind.

Årets vinnare tilldelas ett stipendium om 25 000 kronor vardera. Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och inbjuden extern expert. 

Läs juryns fullständiga motivering

Presstillfälle - träffa årets pristagare

Fredag 15 oktober kl 13.00-13.45 är årets pristagare på plats på museet för intervjuer. Kl. 14.00 inleds eftermiddagens program med prisutdelning följt av föreläsningar av och samtal med prisvinnarna. Journalister är varmt välkomna att närvara. 

OSA gärna till Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum, tel. 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se. Anmäl dig i receptionen vid ankomst. 

I mån av tid finns även möjlighet att förboka intervjuer under förmiddagen, för bokning kontakta Anna Redmalm.


Kontakt Arbetets museum

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum, tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Sara Grevlund, intendent, Arbetets museum, tel. 011-23 17 13, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

Kontaktuppgifter årets vinnare

Ikram Abdulkadir, 073-960 88 73

Anna Rosling Rönnlund, 076-798 66 66

David Lundmark, 073-848 03 95

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

För ytterligare pressbilder kontakta pressansvarig Anna Redmalm på 011-23 17 09.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping