Gå direkt till innehåll
Foto: linda Forsell, en av vinnarna av 2016 års Dokumentärfotopris
Foto: linda Forsell, en av vinnarna av 2016 års Dokumentärfotopris

Pressmeddelande -

​Årets vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris utsedda

För sextonde året i rad delar Arbetets museum ut Dokumentärfotopriset. Priset är ett stipendium som delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Bakom priset står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. 2016 års vinnare är Christoffer Hjalmarsson, Linda Forsell, Helga Härenstam och Eva Dahlman.

Arbetets museum har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett pris som instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Priset delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

Bakom priset står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, KF, LO, TCO, ABF, Sensus och Dagens Arbete.

Vinnare – Årets dokumentärfoto

Christoffer Hjalmarsson får 20 000 kronor för sin starka och omskakande bildjournalistik. Oavsett om platsen är Majdantorget i Kiev eller Husby centrum hittar han alltid den tiondels sekunden som fångar världen som är. Med mästerlig närvarokänsla låter han linsen möta våldet och vår tids oro, men också det lilla livet som trots allt pågår. Christoffer Hjalmarssons bilder är ett fönster mot världen, som inbjuder till både fördjupning, inkännande och uppvisar - inte minst - orädd solidaritet.

Linda Forsell får 20 000 kronor för sitt brinnande engagemang för utsatta kvinnor och barn. Hennes projekt drivs av ett socialt patos och framför allt, stor respekt för dem hon möter. I projekt som "Cause of Death: Woman" och "Children Who Have Children" växer bilderna till gripande berättelser om de kvinnor och barn i stor social utsatthet. Linda Forsell lyfter - utan effektsökeri - ut dessa svåra ämnen i ljuset för oss alla att se och försöka förstå.

Helga Härenstam får 20 000 kronor för sitt sätt att balansera fakta och fiktion i det lilla och nära livet. I hennes projekt - ofta en kombination av text och bild - ställs det till synes banala vardagslivet i förgrunden och tillerkänns en mening. Med ett öga för detaljer, ofta med en humoristisk glimt och äldre damer i centrum, låter hon modigt den dokumentära bilden ge näring till det mer fantastiska och fantasieggande.

Eva Dahlman får som årets "eldsjäl" 20 000 kronor för sina mångåriga insatser som folkbildare på fotografins område. Från chef för Nordiska museets fotosekretariat till förste bibliotekarie på Kungliga biblioteket. I sin gärning som fotohistoriker och etnolog har hon vårdat det fotografiska arvet i både skrift och föreläsningar. Det har inte sällan handlat om kvinnliga fotografer, bortglömda och tabubelagda motiv. I Eva Dahlmans spår träder nya konstnärliga och kulturhistoriska världar fram - senast uttryckta i boken "Exponerad tid" om bygdefotografen Johan Emanuel Thorin.

Juryn
Juryn har bestått av Lena Blomkvist (LO), Michael Hagström (KF), Marianne Högmark (ABF), Ewa Persson (TCO), Kerstin Selén (Sensus), Göran Widerberg (Dagens Arbete) och Hanna Hannerz och Truls Olin (Arbetets museum). LO, TCO, KF, ABF och Sensus bidrar med prissummorna. Priset delas ut för sextonde året i rad.

Prisutdelning
15 oktober 2016, kl 13.00, Arbetets museum, Norrköping.
Media välkomnas närvara vid prisutdelningen.

Mer information
Mer information om priset och årets vinnare samt deras bilder finns på vår hemsida under rubriken Dokumentärfotopriset. Pressbilder (pristagarna och deras bilder) finns under rubriken Press.

Kontaktinformation
Truls Olin, vik. Utställningschef, Arbetets museum, truls.olin@arbetetsmuseum.se, 0704-58 04 30
Eva Dahlman, Pristagare, eva.dahlman@comhem.se, 0727-27 33 74
Helga Härenstam, Pristagare, helga.harenstam@gmail.com, 0736-81 06 75
Christoffer Hjalmarsson, Pristagare, info@christofferhjalmarsson.com, 0730-81 39 48
Linda Forsell, Pristagare, mail@lindaforsell.com, 0730-36 48 09

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping