Gå direkt till innehåll
De tilldelas Dokumentärfotopriset 2015

Pressmeddelande -

De tilldelas Dokumentärfotopriset 2015

För femtonde året i rad delar Arbetets museum ut Dokumentärfotopriset. Priset delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Bakom priset står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. 2015 års vinnare är Per-Anders Pettersson, Maja Daniels, Åsa Sjöström och Jan Nordström.

Arbetets museum har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett pris som instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Priset delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

Bakom priset står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, KF, LO, TCO, ABF, Sensus och Dagens Arbete.

Vinnare – Årets dokumentärfoto

Per-Anders Pettersson får 20 000 kronor för att han i boken "Rainbow Transit" och i sina reportage från den afrikanska kontinenten ger oss skildringar bortom det stereotypa. I målande, färgmättade, bilder fångar han ett Afrika i utveckling - i perfekt timing och med osviklig känsla för ögonblickets även minsta detaljer.

Maja Daniels får 20 000 för att hon skapar känslor med ljusets kraft. Oavsett om det handlar om instängd utsatthet som alzheimerdrabbad eller om en språkligt isolerad älvdal. I sina bilder förenar hon journalistisk nyfikenhet med vemod, humor och allvar och lyfter obönhörligen betraktaren in i nya bildrika rum.

Åsa Sjöström får 20 000 kronor för sin förmåga att lyfta fram vardagen som den ser ut. Från den skönt avkopplande fikapausen till det betydligt mörkare med sommarläger för misshandlade kvinnor och barn. I sina bilder visar hon upp en enastående bredd och engagemang, förenad med teknisk briljans, oavsett om linsen vänds mot Sverige eller utlandet.

Jan Nordström får årets "eldsjälspris" på 20 000 kronor för sitt kreativa arbete med att ständigt fånga kärleken med sin kamera, målningar eller skrivande. I sitt mångåriga arbete har han - utifrån ett lokalt perspektiv - visat upp sitt genuina intresse för sina medmänniskor. Inte minst i boken "Tillsammansheten" om fotbollslaget Kalmar FF. I sina bilder och texter har han också tillfört sitt eget livs utmaningar och genom detta växt till en stor inspiratör för alla dem som vill berätta om livet som det är.

Juryn

Juryn består av Michael Hagström (KF), Börje Söderström (LO), Göran Widerberg (Dagens Arbete), Andreas Bylund (Sensus), Marianne Högmark (ABF) samt Johanna Haverlind och Annelie Egelin Tärning (Arbetets museum). LO, TCO, KF, ABF och Sensus bidrar med prissummorna. Priset delas ut för femtonde året i rad.

Prisutdelning

6 november 2015, kl 10.00 Arbetets museum, Norrköping

Media är välkommen till prisutdelningen. 

Mer information

Mer information om priset och årets vinnare samt deras bilder finns på vår hemsida under rubriken Dokumentärfotopriset. Pressbilder (pristagarna och deras bilder) finns under rubriken Press.

Bilden som används i detta pressmeddelande är tagen av Jan Nordström och föreställer Astrid och Sven som har älskat varandra i 68 år.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping