Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Årets vinnare av Arbetets museums dokumentärfotopris

Arbetets museums dokumentärfotopris tilldelas fotografer som är nyskapande, opinionsbildande, socialt engagerade eller inspirerande. Årets tre pristagare är Amy Helen Johansson, David Magnusson och Aida Chehrehgosha.

Amy Helen Johansson får 20 000 kronor för att hon med ovanligt skärpedjup lägger fokus på textilarbetarnas utsatta situation i Bangladesh. Hennes bilder rannsakar den globala girigheten med en suverän dokumentär precision i både den rörliga och stilla bilden. Hon väcker i sina expressiva bilder frågan om allas vårt ansvar för den industriella rovdrift som pågår.

David Magnusson får 20 000 kronor för sitt sätt att förena stilsäker estetik och socialt engagemang från världens hörn. I projektet Purity - Renhet fäster han sitt undrande kameraöga vid oskuldens ansikte, ett förbund mellan fäder och döttrar, där det rena ljusa fotografiet bryts mot en dunkel klangbotten i en för många okänd verklighet.

Aida Chehrehgosha får 20 000 kronor för sin konstnärliga styrka att fånga utrymmet mellan kärlek och hat i projektet Till mamma, pappa och mina två bröder, en iscensättning av föräldrarnas död. Men också för sin gränsöverskridande förmåga - att både bildsätta egna tankar och upplevelser i mörka, närmast filmiska farliga sekvenser, för att i nästa stund förena allvar med en underliggande humor i sina mer kommersiellt inriktade bilder.

Juryn består av Niklas Cserhalmi (Arbetets museum), Michael Hagström (KF), Börje Söderström (LO), Lennart Frykskog (TCO), Göran Widerberg (Dagens Arbete), och Annelie Egelin Tärning (Arbetets museum). LO, TCO och KF bidrar med prissummorna. Priset delas ut för trettonde året i rad.

PRISUTDELNING: 6 november 2013.
PRESSBILDER: finns att ladda ner på www.arbetetsmuseum.se under Press.

FÖR MER INFORMATION:
Niklas Cserhalmi, museidirektör, 011 23 17 03, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, kommunikationschef, 070 356 35 26, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping