Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Årets vinnare av Arbetets museums dokumentärfotopris

Arbetets museums dokumentärfotopris tilldelas fotografer som är nyskapande, opinionsbildande, socialt engagerade eller inspirerande. Årets tre pristagare är Amy Helen Johansson, David Magnusson och Aida Chehrehgosha.

Amy Helen Johansson får 20 000 kronor för att hon med ovanligt skärpedjup lägger fokus på textilarbetarnas utsatta situation i Bangladesh. Hennes bilder rannsakar den globala girigheten med en suverän dokumentär precision i både den rörliga och stilla bilden. Hon väcker i sina expressiva bilder frågan om allas vårt ansvar för den industriella rovdrift som pågår.

David Magnusson får 20 000 kronor för sitt sätt att förena stilsäker estetik och socialt engagemang från världens hörn. I projektet Purity - Renhet fäster han sitt undrande kameraöga vid oskuldens ansikte, ett förbund mellan fäder och döttrar, där det rena ljusa fotografiet bryts mot en dunkel klangbotten i en för många okänd verklighet.

Aida Chehrehgosha får 20 000 kronor för sin konstnärliga styrka att fånga utrymmet mellan kärlek och hat i projektet Till mamma, pappa och mina två bröder, en iscensättning av föräldrarnas död. Men också för sin gränsöverskridande förmåga - att både bildsätta egna tankar och upplevelser i mörka, närmast filmiska farliga sekvenser, för att i nästa stund förena allvar med en underliggande humor i sina mer kommersiellt inriktade bilder.

Juryn består av Niklas Cserhalmi (Arbetets museum), Michael Hagström (KF), Börje Söderström (LO), Lennart Frykskog (TCO), Göran Widerberg (Dagens Arbete), och Annelie Egelin Tärning (Arbetets museum). LO, TCO och KF bidrar med prissummorna. Priset delas ut för trettonde året i rad.

PRISUTDELNING: 6 november 2013.
PRESSBILDER: finns att ladda ner på www.arbetetsmuseum.se under Press.

FÖR MER INFORMATION:
Niklas Cserhalmi, museidirektör, 011 23 17 03, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, kommunikationschef, 070 356 35 26, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Taggar

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09