Gå direkt till innehåll
Arbetets museums Dokumentärfotopris går i år till Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund. Foto: Sally Hallberg, Sven Westerlund, Anna Wahlgren.
Arbetets museums Dokumentärfotopris går i år till Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund. Foto: Sally Hallberg, Sven Westerlund, Anna Wahlgren.

Pressmeddelande -

De får Dokumentärfotopriset 2023

Nu står det klart att Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund tar hem Arbetets museums Dokumentärfotopris."Årets Dokumentärfotopris är en hyllning till tre skickliga fotografer och deras skildringar av vardagens Sverige", säger Johanna Haverlind, utställningschef.

För tjugoandra året i rad delar Arbetets museum ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som har instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

– Årets Dokumentärfotopris är en hyllning till tre skickliga fotografer och deras skildringar av vardagens Sverige: Mahmouds personliga livsresa i bild och ord, Lindemalms undersökande av relationen människa–djur och Westerlunds dokumentation av en av samtidens mörkaste sidor. De närmar sig sina teman på olika sätt, men alla tre arbetar med samtidsaktuella ämnen som berör oss alla, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

    Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och inbjuden extern expert.

    Vinnarna tar emot priset och berättar om sitt arbete den 20 oktober på Arbetets museum under festivalen SPEGLA. Mer information och program kommer under hösten.

    Juryns motivering

    Alexander Mahmoud: får 25 000 kr för sitt arbete med att fördjupa vardagliga berättelser om Sverige och för att han med värme och mod delar med sig av sin egen livsresa. Alexander har ett särskilt öga för färg, rörelser och situationer och en förmåga att fånga ögonblick som andra skulle missa. Vissa av hans bilder tangerar det komiska medan andra omedelbart griper tag i en. Han tänjer gränser i arbetet, både i sina egna projekt och som bildjournalist.

    Julia Lindemalm: får 25 000 kr för sina dokumentära arbeten med fokus på djuren, deras plats i samhället och människans existens i relation till dem. Julia använder skickligt sin fingertoppskänsla för det tragikomiska och absurda för att lyfta allvaret i människans nyttjande av och samvaro med djur. Stillheten i hennes bilder öppnar upp för eftertanke och väcker djupare frågor om hur vi förhåller oss till varelserna omkring oss.

    Sven Westerlund: får 25 000 kr för sitt gedigna arbete inom dokumentärfoto samt sin skildring av en av samtidens mörkaste och mest känsloladdade verkligheter. I projektet ”En verklig plats” har Sven dokumenterat alldagliga platser där ingenting tyder på att ett brott med dödlig utgång har skett – men bilderna i kombination med bokens starka texter är svåra att värja sig mot.

    Reaktioner från vinnarna

    ”Jag är oerhört tacksam, ärad och glad. Jag har bara fortsatt att älska mitt jobb, och ett pris som detta gör mig bara motiverad att jobba hårdare. Jag hoppas i synnerhet att den dokumentärfotografiska journalistiken fortsätter att avslöja, berätta, uppröra och roa.” – Alexander Mahmoud

      ”Jag kommer sätta upp motiveringen på väggen och läsa när livet känns grått. Jag blev så väldigt glad när jag läste den för den sammanfattar det jag önskar uppnå med mitt arbete.” – Julia Lindemalm

        ”Jag blev verkligen glad och hedrad över priset. Äntligen! Som verksam inom denna spretiga kategori av fotografin sedan 1980-talet, är det lite omtumlande att mitt senaste projekt blivit så väl mottaget. Dels detta pris men också nomineringen till Svenska Fotobokspriset 2023. Jag vill också påpeka hur viktiga Daniel Boyacioglus texter var för projektets tillblivelse.
        Samtidigt är det tudelat för mig att glädjas över En verklig plats trots att jag är otroligt stolt över arbetet och det fina mottagande som projektet har fått. Det har tagit tid att smälta intrycken som varit emotionellt jobbiga att arbeta med under en så lång tid. Ibland har jag fått lägga kameran åt sidan, åka hem igen för att sedan återvända till platsen där någon ung person nyligen blivit avrättad.” – Sven Westerlund

          Kontakt Arbetets museum

          Kontaktuppgifter fotografer

          Pressbilder

          Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. För pressfrågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

          Årets jury

          • Charlotta Nordblom Nellgård, ABF
          • Johanna Haverlind, Utställningschef, Arbetets museum
          • Jonas Mellqvist, TCO
          • Pelle Kronestedt – fotograf, extern expert
          • Per Ek, LO
          • Sara Grevlund, Intendent, Arbetets museum
          • Torsten Sundberg, Sensus

          Relaterade länkar

          Ämnen

          Kategorier

          Regioner


          På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

          Kontakter

          Anna Redmalm

          Anna Redmalm

          Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

          Relaterat innehåll

          Anette Nantell, Angelica Elliott och Krister Hägglund tilldelas 2022 års Dokumentärfotopris. Foto: Anette Nantell, Joar Vestergren, Kristina Friberg.

          De får årets Dokumentärfotopris

          En DN-veteran, en tunbjörkare vid Skellefteå museum och en hängiven Rågsvedsskildrare: Anette Nantell, Krister Hägglund och Angelica Elliott tilldelas 2022 års Dokumentärfotopris.

          Anna Rosling Rönnlund, Ikram Abdulkadir och David Lundmark tar hem årets Dokumentärfotopris. Foto: Jann Lipka, Salma Abdulkadir och David Lundmark.

          ​De får årets Dokumentärfotopris

          Nu står det klart vilka tre fotografer som tilldelas årets Dokumentärfotopris. Ikram Abdulkadir, David Lundmark och Anna Rosling Rönnlund tar hem priset, som delas ut av Arbetets museum för tjugonde året i rad.

          Den 20 oktober delas årets Dokumentärfotopris ut på Arbetets museum. Samtidigt återstartar fotofestivalen SPEGLA i Norrköping.

          Träffa årets mottagare av Dokumentärfotopriset

          PRESSTRÄFF | Det våras för den fotografiska bilden i Norrköping. Den 20 oktober delas Arbetets museums Dokumentärfotopris ut under högtidliga former. Samma dag är Norrköpings fotofestival SPEGLA tillbaka efter några års paus. Media välkomnas att träffa årets dokumentärfotopristagare på Arbetets museum den 20 oktober kl 13.

          Den 15 mars öppnar ansökan till årets Dokfotosalong på Arbetets museum. Årets tema är "Tidsresor".

          Nu öppnar ansökan till Dokfotosalong 2024: "Tidsresor"

          Arbetets museums årliga Dokfotosalong är tillbaka med ett nytt spännande tema: "Tidsresor". För åttonde året i rad kan fotografer från hela landet söka till salongen, som slår upp portarna under Kulturnatten i Norrköping i höst. Ansökan är öppen från 15 mars till och med 2 maj.

          På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

          Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

          Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

          Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

          Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

          Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

          Arbetets museum

          Laxholmen
          602 21 Norrköping