Gå direkt till innehåll
Anette Nantell, Angelica Elliott och Krister Hägglund tilldelas 2022 års Dokumentärfotopris. Foto: Anette Nantell, Joar Vestergren, Kristina Friberg.
Anette Nantell, Angelica Elliott och Krister Hägglund tilldelas 2022 års Dokumentärfotopris. Foto: Anette Nantell, Joar Vestergren, Kristina Friberg.

Pressmeddelande -

De får årets Dokumentärfotopris

Nu står det klart att Anette Nantell, Angelica Elliott och Krister Hägglund tar hem årets Dokumentärfotopris. ”En hyllning till tre skickliga fotografer som låter oss komma människor och skeenden inpå livet”, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

För tjugoförsta året i rad delar Arbetets museum ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som har instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

– Årets Dokumentärfotopris är en hyllning till tre skickliga fotografer som låter oss komma människor och skeenden inpå livet: Nantells grimaser inför vaccinsprutan, Hägglunds avfolkade miljöer med smått bisarra spår av liv och Elliotts både allmänmänskliga och djupt personliga berättelse om ett sorgearbete. De arbetar från helt olika startpunkter, men med samma integritet och känslighet, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och inbjuden extern expert.

Vinnarna tar emot priset och berättar om sitt arbete vid evenemanget Dokfotodagen, som går av stapeln på Arbetets museum den 18 november. Mer information och program kommer under hösten.

Juryns motivering

Anette Nantell: får 25 000 kr för sina väl genomarbetade bildreportage, där hon med stor lyhördhet och nyfikenhet närmar sig människor i deras vardag. I projektet ”När Sverige kavlade upp ärmarna” har Anette rest landet runt för att dokumentera en av samtidens största händelser: den landsomfattande vaccinationskampanjen mot covid-19. Resultatet är ett historiskt dokument av en ny vardag som präglade liv och arbete för miljontals svenskar. En vardag som i Anettes bilder inte alltid var nattsvart, utan som också innehöll kraft, värme, humor och hopp inför framtiden.

Angelica Elliott: får 25 000 kr för sin djupt personliga skildring av hemorten Rågsved. En kärleksförklaring till människorna som befolkar platsen, och samtidigt en hudlös och ärlig berättelse om en sorgeprocess. Angelica tvekar inte att blanda tekniker och tänja på gränser för att uppnå det uttryck hon eftersträvar. Med en blick som ständigt söker efter ljuset är hennes arbete en stor inspirationskälla och visar hur dokumentärfotografiet kan användas för mångbottnade och komplexa berättelser.

Krister Hägglund: får 25 000 kr för sitt osvikliga öga för såväl komposition som för tillvarons lågmälda absurditeter. I sina bilder lyfter Krister fram både det skeva, sköra och det överraskande poetiska hos både platser och människor, och låter oss betrakta dem med ny blick och stor ömhet. Krister är en av Sveriges få kvarvarande museifotografer, anställd vid Skellefteå museum. En uthållig och hårt arbetande fotograf, väl värd att lyfta fram i rampljuset, med hopp om att han ska fortsätta att utveckla sina egna projekt.

Presskontakt

Alexandra Kronqvist, intendent, Arbetets museum, tel. 011-23 17 43, alexandra.kronqvist@arbetetsmuseum.se

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum, tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Kontaktuppgifter fotografer

Anette Nantell, 070-620 12 86, anette.nantell@dn.se

Angelica Elliott, 073-396 21 14, hello@angelicaelliott.com

Krister Hägglund, 070-678 17 63, krister.hagglund@gmail.com

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Årets jury

Berit Örtell, LO

Charlotta Nordblom Nellgård, ABF

Jonas Mellqvist, TCO

Pelle Kronestedt – fotograf, extern expert

Torsten Sundberg, Sensus

Johanna Haverlind, utställningschef Arbetets museum

Alexandra Kronqvist, intendent Arbetets museum

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Anna Rosling Rönnlund, Ikram Abdulkadir och David Lundmark tar hem årets Dokumentärfotopris. Foto: Jann Lipka, Salma Abdulkadir och David Lundmark.

​De får årets Dokumentärfotopris

Nu står det klart vilka tre fotografer som tilldelas årets Dokumentärfotopris. Ikram Abdulkadir, David Lundmark och Anna Rosling Rönnlund tar hem priset, som delas ut av Arbetets museum för tjugonde året i rad.

Arbetets museums Dokumentärfotopris går i år till Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund. Foto: Sally Hallberg, Sven Westerlund, Anna Wahlgren.

De får Dokumentärfotopriset 2023

Nu står det klart att Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund tar hem Arbetets museums Dokumentärfotopris. "Årets Dokumentärfotopris är en hyllning till tre skickliga fotografer och deras skildringar av vardagens Sverige", säger Johanna Haverlind, utställningschef.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping