Gå direkt till innehåll
Kristoffer Granath (foto: Sarah Perfekt), Lina Scheynius (foto: Massimo Leardini) och Ragnar Axelsson (foto: Gunnlaugur Rögnvaldsson).
Kristoffer Granath (foto: Sarah Perfekt), Lina Scheynius (foto: Massimo Leardini) och Ragnar Axelsson (foto: Gunnlaugur Rögnvaldsson).

Pressmeddelande -

Årets vinnare av Dokumentärfotopriset är utsedda

Nu står det klart att Kristoffer Granath, Lina Scheynius och Ragnar Axelsson är årets vinnare av Dokumentärfotopriset.

Arbetets museum i Norrköping har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som har instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

2019 ÅRS VINNARE:

Kristoffer Granath får 25 000 kronor för sina bilder av ett arbetsliv som inte längre är. Både i nedläggningen av Findus fabrik i Bjuv - med den kongeniala titeln "Rest in Peas" och kärnkraftverket i Barsebäck, lyckas han förmedla en kvarhängande tagg av uppgivenhet och vemod - men framför allt i formstarka bilder förmedla en bild av ett arbetsliv som alltmer sällan fångas på bild.

Lina Scheynius får 25 000 kronor för sina bilder av kvinnokroppen och den fysiska närheten i en relation, där hon lyckas fånga den privata sfären på ett allmängiltigt sätt. Efter många år som fotomodell har hon låtit kameran komma ännu närmare, bli ännu mer intim och även lyckats ta tillbaka sin - och andra kvinnors kroppar - från den manliga blickens perspektiv.

Ragnar Axelsson (Island) får 25 000 kronor för sitt breda och långvariga engagemang med att skildra Arktis och dess invånare, där varje bild blir till ett drama. Han fångar vardagens detaljer och de hårda livsbetingelserna i osedvanligt visuella, närmast filmiskt, starka bilder, där landskapets monument av vår tid fångas i bortsmältande glaciärer.

Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och Dagens Arbete.

Utdelningen av priset sker 19 oktober på Arbetets museum då även pristagarna medverkar med korta föredrag.

https://www.arbetetsmuseum.se/dokumentarfotopriset/

Kontakt

Sara Grevlund, intendent Arbetets museum, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Taggar

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterade nyheter