Gå direkt till innehåll
Kristoffer Granath (foto: Sarah Perfekt), Lina Scheynius (foto: Massimo Leardini) och Ragnar Axelsson (foto: Gunnlaugur Rögnvaldsson).
Kristoffer Granath (foto: Sarah Perfekt), Lina Scheynius (foto: Massimo Leardini) och Ragnar Axelsson (foto: Gunnlaugur Rögnvaldsson).

Pressmeddelande -

Årets vinnare av Dokumentärfotopriset är utsedda

Nu står det klart att Kristoffer Granath, Lina Scheynius och Ragnar Axelsson är årets vinnare av Dokumentärfotopriset.

Arbetets museum i Norrköping har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som har instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

2019 ÅRS VINNARE:

Kristoffer Granath får 25 000 kronor för sina bilder av ett arbetsliv som inte längre är. Både i nedläggningen av Findus fabrik i Bjuv - med den kongeniala titeln "Rest in Peas" och kärnkraftverket i Barsebäck, lyckas han förmedla en kvarhängande tagg av uppgivenhet och vemod - men framför allt i formstarka bilder förmedla en bild av ett arbetsliv som alltmer sällan fångas på bild.

Lina Scheynius får 25 000 kronor för sina bilder av kvinnokroppen och den fysiska närheten i en relation, där hon lyckas fånga den privata sfären på ett allmängiltigt sätt. Efter många år som fotomodell har hon låtit kameran komma ännu närmare, bli ännu mer intim och även lyckats ta tillbaka sin - och andra kvinnors kroppar - från den manliga blickens perspektiv.

Ragnar Axelsson (Island) får 25 000 kronor för sitt breda och långvariga engagemang med att skildra Arktis och dess invånare, där varje bild blir till ett drama. Han fångar vardagens detaljer och de hårda livsbetingelserna i osedvanligt visuella, närmast filmiskt, starka bilder, där landskapets monument av vår tid fångas i bortsmältande glaciärer.

Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och Dagens Arbete.

Utdelningen av priset sker 19 oktober på Arbetets museum då även pristagarna medverkar med korta föredrag.

https://www.arbetetsmuseum.se/dokumentarfotopriset/

Kontakt

Sara Grevlund, intendent Arbetets museum, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Foto: linda Forsell, en av vinnarna av 2016 års Dokumentärfotopris

​Årets vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris utsedda

För sextonde året i rad delar Arbetets museum ut Dokumentärfotopriset. Priset är ett stipendium som delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Bakom priset står Arbetets museum och museets huvudmän. 2016 års vinnare är Christoffer Hjalmarsson, Linda Forsell, Helga Härenstam och Eva Dahlman.

19 oktober delas det prestigefyllda årliga Dokumentärfotopriset ut på Arbetets museum. Foto: Ragnar Axelsson

Fotografer prisas på Arbetets museum

​Lördagen den 19 oktober klockan 14.00 slås dörrarna upp för Dokfotodagen 2019 på Arbetets museum. Det blir en dag fylld av prisutdelningar, föredrag, samtal, utställningar och mingel med fokus på den dokumentära bilden.

Kristoffer Granath har i flera projekt skildrat hur människor påverkas när arbetsplatser läggs ner. Ett av de projekt som nu visas på Arbetets museum är "Allt ska väck – Barsebäck" (bilden).

Nedlagda arbetsplatser och vittrande kustlinjer skildras på Arbetets museum

PRESSINBJUDAN | Den 17 februari öppnar två nya fotoutställningar signerade Kristoffer Granath på Arbetets museum. I ”Vissa dagar lever vi” möter vi berättelser inifrån arbetsplatser under nedläggning, bland dem kärnkraftverket i Barsebäck. I ”Erosion” skildras hur klimatförändringarna påverkar den skånska kusten. Varmt välkomna på pressvisning med Kristoffer Granath torsdag 17 februari kl 10.00.

Anna Rosling Rönnlund, Ikram Abdulkadir och David Lundmark tar hem årets Dokumentärfotopris. Foto: Jann Lipka, Salma Abdulkadir och David Lundmark.

​De får årets Dokumentärfotopris

Nu står det klart vilka tre fotografer som tilldelas årets Dokumentärfotopris. Ikram Abdulkadir, David Lundmark och Anna Rosling Rönnlund tar hem priset, som delas ut av Arbetets museum för tjugonde året i rad.

Anette Nantell, Angelica Elliott och Krister Hägglund tilldelas 2022 års Dokumentärfotopris. Foto: Anette Nantell, Joar Vestergren, Kristina Friberg.

De får årets Dokumentärfotopris

En DN-veteran, en tunbjörkare vid Skellefteå museum och en hängiven Rågsvedsskildrare: Anette Nantell, Krister Hägglund och Angelica Elliott tilldelas 2022 års Dokumentärfotopris.

Arbetets museums Dokumentärfotopris går i år till Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund. Foto: Sally Hallberg, Sven Westerlund, Anna Wahlgren.

De får Dokumentärfotopriset 2023

Nu står det klart att Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund tar hem Arbetets museums Dokumentärfotopris. "Årets Dokumentärfotopris är en hyllning till tre skickliga fotografer och deras skildringar av vardagens Sverige", säger Johanna Haverlind, utställningschef.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping