Gå direkt till innehåll
Kristoffer Granath har i flera projekt skildrat hur människor påverkas när arbetsplatser läggs ner. Ett av de projekt som nu visas på Arbetets museum är "Allt ska väck – Barsebäck" (bilden).
Kristoffer Granath har i flera projekt skildrat hur människor påverkas när arbetsplatser läggs ner. Ett av de projekt som nu visas på Arbetets museum är "Allt ska väck – Barsebäck" (bilden).

Pressmeddelande -

Nedlagda arbetsplatser och vittrande kustlinjer skildras på Arbetets museum

PRESSINBJUDAN | Den 17 februari öppnar två nya fotoutställningar signerade Kristoffer Granath på Arbetets museum. I ”Vissa dagar lever vi” möter vi berättelser inifrån arbetsplatser under nedläggning, bland dem kärnkraftverket i Barsebäck. I ”Erosion” skildras hur klimatförändringarna påverkar den skånska kusten och människorna som bor och verkar där. Varmt välkomna på pressvisning med Kristoffer Granath torsdag 17 februari kl 10.00.

Från Arbetsförmedlingen till Barsebäck

Fotograf Kristoffer Granath är en av få nutidsfotografer som så hängivet dokumenterar arbetsplatser. I utställningen "Vissa dagar lever vi" presenteras fyra olika arbetsplatser: Kärnkraftverket i Barsebäck, Findusfabriken i Bjuv, Höganäs Borgestad och Arbetsförmedlingen Klippan/Åstorp. De har en sak gemensamt – de har eller är på väg att läggas ner. Genom intima porträtt och miljöbilder skildras platser som har betytt mycket mer än bara ett arbete. Det är anställda som slungas ut i ovisshet, år av gemenskap som raderas bort, ett muskelminne som försvinner från en plats för alltid.

Mitt fokus ligger på de stora samhällsförändringarna, alltid med människan i centrum. En vän titulerade mig som skilsmässofotograf då mina projekt så ofta fokuserar på nedläggning och den ångest det medför för de människor som drabbas, säger Kristoffer Granath.

    ”Ingen slipper undan effekterna av klimatförändringarna”

    Om ”Vissa dagar lever vi” skildrar en nedmontering av det människor byggt upp, så är ”Erosion” en berättelse om hur själva naturen vittrar bort. Här vänder Kristoffer Granath sin blick mot klimatförändringarna och dess konsekvenser för människor längs Skånes kust. Utställningen är framtagen i samarbete med SMHI, som bidrar med information om klimatförändringarnas effekter. Detta varvas med Kristoffer Granaths personliga porträtt och berättelser.

    – När Kristoffer vänder sin blick mot klimatförändringarna i utställningen Erosion så blir även det med fokus på arbete. Vi möter ålafiskaren som direkt påverkas av det förändrade klimatet och kustingenjören som arbetar med att hantera havsnivåhöjningens konsekvenser. Det är en viktig utställning, särskilt då fokus ligger här och nu, på välbekanta platser i vår egen närhet. Ingen slipper ju undan effekterna av klimatförändringarna, säger Josefine Höijer, intendent på Arbetets museum.

      Under hela förra året turnerade Erosion längs med Skånes kust. När utställningen nu visas i Norrköping bidrar Norrköpings kommun med en lokal del som berättar om arbetet med klimatanpassningar i staden.

      ”Vissa dagar lever vi” visas 17 februari8 maj 2022 på Arbetets museum, våning 7.

      ”Erosion” visas 17 februari8 maj 2022 på Arbetets museum, våning 7 samt utanför museet, runt Laxholmstorget.

      Om fotografen

      Kristoffer Granaths fotodokumentationer har social hållbarhet som ledord. Han arbetar utifrån ett socioekonomiskt perspektiv med människan i fokus. Kristoffer tycker att bilder vi sprider och publicerar ska visa den verklighet vi lever i, och på så vis bidra till större förståelse och medmänsklighet. År 2019 tog Kristoffer Granath emot Arbetets museums Dokumentärfotopris för sitt arbete med att dokumentera arbetsplatser under nedläggning. Skeenden som alltmer sällan fångas på bild.

      Pressvisning

      Torsdag den 17 februari kl 10.00-11.00 Plan 7, Arbetets museum. Föranmäl gärna närvaro till anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

      Medverkande vid pressvisningen

      Kristoffer Granath, fotograf
      Josefine Höijer, intendent Arbetets museum
      Aino Krunegård, sakkunnig klimatanpassning, SMHI
      Anette Jönsson, oceanograf, SMHI
      Merja Willman, Miljö- och klimatstrateg, Norrköpings kommun
      Anna Redmalm, kommunikationsansvarig Arbetets museum

      Kontakt

      Kristoffer Granath, fotograf, tel. 073-563 81 27, info@kristoffergranath.se
      Josefine Höijer, intendent Arbetets museum, 011-23 17 06, josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se
      Merja Willman, Miljö- och klimatstrateg, Norrköpings kommun, tel. 011-15 19 83, merja.willman@norrkoping.se
      Karin Hjerpe, chef Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, tel. 011-495 86 71, karin.hjerpe@smhi.se
      Anna Redmalm, kommunikationsansvarig Arbetets museum, 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

      Pressbilder

      www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

      För fler pressbilder och andra pressfrågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

      Vernissage

      17 februari kl. 17.00-19.00 bjuder vi in till vernissage med Kristoffer Granath:

      Kl 17:00 Presentation av utställningen ”Vissa dagar lever vi” på Arbetets museum, våning 7.

      Kl 17.45 Presentation av utställningen ”Erosion” som visas både på Arbetets museum och utanför museet, runt Laxholmstorget. Presentationen börjar inne på Arbetets museum, våning 7 och fortsätter sedan utomhus.

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner


      På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

      Kontakter

      Anna Redmalm

      Anna Redmalm

      Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

      Relaterat innehåll

      På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

      Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

      Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

      Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

      Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

      Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

      Arbetets museum
      Laxholmen
      602 21 Norrköping