Gå direkt till innehåll
Tina Enghoff (foto; Kent Klich), Anders Kristensson (Foto; Monika Norrby), Nora Lorek
Tina Enghoff (foto; Kent Klich), Anders Kristensson (Foto; Monika Norrby), Nora Lorek

Pressmeddelande -

ÅRETS VINNARE AV DOKUMENTÄRFOTOPRISET ÄR UTSEDDA

Arbetets museum har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.
Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande. 

-Från och med i år har juryn fått i uppdrag att utöka sökfältet och även utse en internationell fotograf bland de tre pristagarna. För att det inte ska bli ett allt för ohållbart arbete att bevaka internationella fotografer så har juryn fokuserat på fotografer verksamma i något av grannländerna till Sverige. säger Truls Olin, utställningschef på Arbetets museum.

2018 ÅRS VINNARE:

Nora Lorek får 25 000 kronor för sina engagerande och visuellt starka projekt om människor på flykt. Med fotografisk kreativitet och dokumentära kvaliteter utöver det vanliga, rör hon sig från Bidibidi i Uganda till Calais i Frankrike. Hon fångar dramatiken i en av vår tids stora ödesfrågor och ställer samtidigt frågan om allas vårt ansvar. 

Anders Kristensson får 25 000 kronor för sina skildringar av arbetets villkor och de spår de avsätter i klimat och miljö både i Sverige och utomlands. Men också för sin förmåga att iscensätta den svenska vardagen, där hans bilder av människor i Sverige i boken "Spår av en befolkning", redan är en modern klassiker.

Tina Enghoff (Danmark) får 25 000 kronor för sina projekt där hon obarmhärtigt avslöjar vår välfärds bakgårdar. Oavsett om det handlar om ensamma, utstötta, internerade, misshandlade eller människor på flykt, lyfter hon deras liv till berörande frågeställningar. I bilderna möter konstnärens öga de delar av samhället många vill undvika att se, och blir till stor konst som både utmanar och spränger ramar.

Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, KF, LO, TCO, ABF, Sensus och Dagens Arbete.

Utdelningen av priset sker den 20:e oktober på Arbetets museum då pristagarna deltar och kommer att genomföra korta föredrag.

https://www.arbetetsmuseum.se/dokumentarfotopriset-2/

PRESSKONTAKT
Truls Olin, Utställningschef, 070 818 93 94, truls.olin@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping