Gå direkt till innehåll
Anna Rosling Rönnlund, Ikram Abdulkadir och David Lundmark tar hem årets Dokumentärfotopris. Foto: Jann Lipka, Salma Abdulkadir och David Lundmark.
Anna Rosling Rönnlund, Ikram Abdulkadir och David Lundmark tar hem årets Dokumentärfotopris. Foto: Jann Lipka, Salma Abdulkadir och David Lundmark.

Pressmeddelande -

​De får årets Dokumentärfotopris

Nu står det klart vilka tre fotografer som tilldelas årets Dokumentärfotopris. Ikram Abdulkadir, David Lundmark och Anna Rosling Rönnlund tar hem priset, som delas ut av Arbetets museum för tjugonde året i rad.

Arbetets museum har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

2021 ÅRS VINNARE ÄR:

Anna Rosling Rönnlund: får 25 000 kr för sin lysande förmåga att visualisera data och statistik genom dokumentärt fotografi. Som idégivare till projektet Dollar Street hjälper Anna oss att förstå vardagsliv runt om i världen och visar på ett pedagogiskt och nyskapande sätt hur människor lever utifrån inkomst. Dokumentära foton på vardagliga ting ger betraktaren en större förståelse för sig själv och sina medmänniskor i en global kontext. Anna inspirerar till hur det dokumentära fotografiet kan användas.

David Lundmark: får 25 000 kr för sitt fantastiska sätt att skildra arbetsliv och sin förmåga att skapa dialog och relation med betraktaren. Vi får inblick i hur det är att arbeta med kroppen och möter människor mitt i jobbet. Eller berörs av de vackra och stillsamma bilderna av arbetsplatser med en fruktansvärd kontext. David låter oss uppleva livsberättelser och människoöden som om vi vore på plats.

Ikram Abdulkadirfår 25 000 kr för sina briljanta möten i vardagen. Med värme och känsla dokumenterar och förevigar Ikram samtiden, ofta med familj, vänner och systerskap i fokus. Vardagsliv och perspektiv som inte alltid syns i media tecknas i ett nästan magiskt ljus. Ikram är en fotograf med stor potential och hennes arbete en inspirationskälla för både nutida och kommande generationer fotografer.

Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och inbjuden extern expert.

Vinnarna deltar vid prisutdelningen som går av stapeln den 15 oktober – mer info kommer längre fram.

Presskontakt

Sara Grevlund, intendent, Arbetets museum, tel. 011-23 17 13, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum, tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Kontaktuppgifter fotografer

Ikram Abdulkadir, 073-960 88 73

Anna Rosling Rönnlund, 076-798 66 66

David Lundmark, 073-848 03 95

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping