Gå direkt till innehåll
Från Malmö till Älvsbyn, från Göteborg till Visby. I höst ställer 38 fotografer från hela Sverige ut på Arbetets museum i Norrköping.
Från Malmö till Älvsbyn, från Göteborg till Visby. I höst ställer 38 fotografer från hela Sverige ut på Arbetets museum i Norrköping.

Pressmeddelande -

De ställer ut i Dokumentärfotosalong 2022 – här är hela listan

Juryn har talat – nu står det klart vilka som ställer ut i årets Dokumentärfotosalong. Bland 90 sökande från hela Sverige har juryn valt ut 38 fotografer som ställer ut på Arbetets museum i höst. Se hela listan här nedan!

Sedan 2017 har Arbetets museum i Norrköping anordnat Dokumentärfotosalongen i syfte att uppmärksamma den dokumentära bilden. Salongen riktar sig till självlärda, studenter och professionella fotografer från hela Sverige.

– Den dokumentära bilden är ett oersättligt medium för att förmedla berättelser om människors liv och verklighet. Men för att vi ska ha en levande dokumentärfotoscen i Sverige krävs arenor för nya, lovande fotografer så väl som etablerade. Det är mötet dem emellan som skapar magin, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

Efter tuffa juryförhandlingar blev det till slut 38 fotografer som går vidare och sammanlagt kommer att ställa ut 106 bilder i salongen. Alla på årets tema, "Fortsättning följer".

– Årets tema kan ses mot bakgrund av den på många sätt exceptionella tid vi lever i, med krig, upprustning, postpandemi och osäkerhet. Årets fotografer blickar både utåt i världen, men också inåt mot den omedelbara vardagen. Tillsammans bildar årets Dokumentärfotosalong en mångstämmig kör av berättelser, om människans alla olika sätt att vara i världen. Det finns något djupt hoppfullt i detta, säger Alexandra Kronqvist, intendent på Arbetets museum och projektledare för salongen.

Årets jury är:

  • Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum
  • Ikram Abdulkadir, fotograf och vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris 2021
  • Petter Engman, fotograf, Västerbottens museum

Dokumentärfotosalong 2021 visas 3 september 2022–5 februari 2023 på Arbetets museum. Under visningen av utställningen utses tre stipendiater som erhåller 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild. Stipendiaterna offentliggörs på museets hemsida och sociala kanaler under v47–48.

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Kontakt

Alexandra Kronqvist, vik. intendent, Arbetets museum, tel. 011-23 17 43, alexandra.kronqvist@arbetetsmuseum.se

Petter Engman, fotograf och jurymedlem, Västerbottens museum, tel. 090-20 20 326, petter.engman@vbm.se

Ikram Abdulkadir, fotograf och jurymedlem, tel. 073-960 88 73, ikramianism@gmail.com

Läs mer

www.arbetetsmuseum.se/utstallning/dokumentarfotosalong-2022

De antagna till Dokumentärfotosalong 2022 är:

Aleksander Kidvall, Visby

Alexandra Bengtsson, Älvsbyn

Anders Steiner, Västervik

Antonia Sehlstedt, Enskede

Bezav Mahmod, Enköping

Cia Kanthi, Malmö

Daniel Larsson, Årsta

Eva Centergren, Vendelsö

Fanny Jansson, Göteborg

Frederick Miller, Bålsta (Biskops Arnö)

Genia Bennet Snickars, Stockholm

Hampus Andersson, Sundbyberg

Jack Mikrut, Stockholm

Jari Peltonen, Emmaboda

Jessica Segerberg, Mölnbo

Johanna Sundström, Stockholm

Johanna Wass, Nora

Jonas Dahlström, Malmö

Karin Thoring, Falun

Leonard Vincent Rode, Linköping

Linnéa Tammerås, Bålsta (Biskops Arnö)

Lisa Cowling, Johanneshov

Magnus Wahman, Örebro

Malin Lövkvist, Bålsta (Biskops Arnö)

Natalia Medina, Farsta

Oscar Olsson, Bålsta (Biskops Arnö)

Rasmus Walldén, Bålsta (Biskops Arnö)

Saga Samuelsdotter, Dals Långed

Sara Granholm, Åhus

Staffan Ellqvist, Norrköping

Stefan Hessman, Sandviken

Tim Aro, Järfälla

Tomas Holmqvist, Vällingby

Tommy Lie, Vännäs

Troy Enekvist, Uppsala

Ulf Isacson, Solna

Vanessa Wall, Årsta

Viktor Aronsson, Täby

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Anna Rosling Rönnlund, Ikram Abdulkadir och David Lundmark tar hem årets Dokumentärfotopris. Foto: Jann Lipka, Salma Abdulkadir och David Lundmark.

​De får årets Dokumentärfotopris

Nu står det klart vilka tre fotografer som tilldelas årets Dokumentärfotopris. Ikram Abdulkadir, David Lundmark och Anna Rosling Rönnlund tar hem priset, som delas ut av Arbetets museum för tjugonde året i rad.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping