Gå direkt till innehåll
"The scream" av Yaser Kassab, en av de antagna fotografer som skildrar coronakrisen i sina bilder. (Bilden är beskuren)
"The scream" av Yaser Kassab, en av de antagna fotografer som skildrar coronakrisen i sina bilder. (Bilden är beskuren)

Pressmeddelande -

Ansökningsrekord för Dokumentärfotosalongen – här är årets deltagare

Nu står det klart vilka som ställer ut i Dokumentärfotosalong 2020 på Arbetets museum i Norrköping. Efter ett spännande juryarbete har 43 fotografer från Malmö i söder till Luleå i norr valts ut anonymt bland rekordmånga sökande. Hela listan hittar du här nedan!

Det är fjärde året i rad som Arbetets museum bjuder in fotografer i hela Sverige att ansöka till Dokumentärfotosalongen, varje år med ett nytt tema. Årets tema ”kaos” valdes ut bland förslag från Norrköpingsborna under Kulturnatten 2019.

– "Kaos” blev ett oväntat passande tema med tanke på coronakrisen. Men ansökningarna visar på en enorm bredd i ämnesval, tolkningar och teknik. Det märks att vad kaos är kan vara olika från person till person, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum och projektledare för salongen.

Genom Dokumentärfotosalongen vill Arbetets museum uppmärksamma det dokumentära fotografiet och erbjuda en arena för såväl amatörer som etablerade fotografer att dela med sig av sina berättelser.

I år har 91 fotografer skickat in sammanlagt 402 bilder, vilket är dubbelrekord för salongen. Efter tuffa förhandlingar enades juryn om att anta 43 fotografer, varav 19 kvinnor och 24 män, som kommer ställa ut totalt 101 verk.

Så roligt att få tal del av de 402 bilder tagna av 91 fotografer som har skickats in till fotosalongen på temat ”kaos”. Så olika man tolkar temat och så olika bildberättelser som skickats in i år. Det här var andra året jag satt med i juryn och det var lika spännande denna gång, säger Eva Dahlman, jurymedlem.

Det är alltid roligt att sitta i en jury och få ta del av andra fotografers tolkningar av ett ämne. Speciellt i dessa märkliga tider när det är svårt att träffas på riktigt gör det att man känner sig som en del i ett större sammanhang, säger Ulf Lundin, jurymedlem.

Arbetets museum har för närvarande stängt för allmänheten, men arbetet fortsätter bakom kulisserna och utställningen förväntas öppna till hösten som planerat.


Årets jury består av:

• Eva Dahlman, fotohistoriker och etnolog, Centrum för fotografi
• Ulf Lundin, fotograf
• Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum

Dokumentärfotosalong 2020 öppnar den 5 september 2020 och pågår till 10 januari 2021 på Arbetets museum. Under visningen av utställningen utses tre stipendiater som erhåller 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild. Stipendiet offentliggörs och delas ut under evenemanget Dokfotodagen på Arbetets museum den 17 oktober.

Läs mer om Dokumentärfotosalong 2020


Kontakt

Sara Grevlund, vik. intendent och projektledare Dokumentärfotosalongen, Arbetets museum, tel. 011-23 17 13, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

Johanna Haverlind, utställningschef och jurymedlem, Arbetets museum, tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Ulf Lundin, fotograf och jurymedlem, tel. 070-676 19 85

Eva Dahlman, fotohistoriker, etnolog och jurymedlem, tel. 072-72 73 374

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

(För fler pressbilder/högre upplösning, kontakta kommunikation@arbetetsmuseum.se)


Antagna fotografer i Dokumentärfotsalong 2020

Agneta Spaton Norqvist, Luleå

Anders Österberg, Brottby

Andreas Hansen, Ödsmål

Anna Nordström, Växjö

Annelie von Wowern, Älta

Annika Björndotter, Dala-Floda

Annika Peterson, Göteborg

Bengt Engwall, Norrköping

Birgitta Nilsson, Norrköping

Björn Nilsson, Stockholm

Christer Engström, Johanneshov

Christer Kleréus, Stockholm

Elis Faber, Stockholm

Eva Centergren, Vendelsö

Gianluca La Bruna, Malmö

Gunta Podina, Nyköping

Helen Ahlbom, Vallentuna

Helena Svensson, Sävedalen

Håkan Strand, Saltsjö-Boo

Ingemar Hermansson, Upplands Väsby

Jonas Malmström, Stockholm

Kevin Chang, Hägersten

Kicki Lundgren, Uppsala

Lars Forsgren, Sollentuna

Lena Sjödin Roman, Sundsvall

Lina Larsson, Eskilstuna

Linda Eliasson, Umeå

Maria Juvas, Sågmyra

Masoud Shahsavari, Saltsjö-Boo

Mats Gustafsson, Linköping

Mats Högberg, Vällingby

Michael von Schickfus, Norrköping

Mikael Cronwall, Stockholm

Mikael Solebris, Karlstad

Nina Varumo, Älvsjö

Per-Erik Åström, Stockholm

Samuel Blixt, Frövi

Sebastian Sardi, Lomma

Svetlana P. Jansson, Arboga

Ulf Forsberg, Bygdeå

Ulf Isacson, Solna

Yaser Kassab, Jönköping

Ylva Bergman, Gustavsberg

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping