Gå direkt till innehåll
Framtiden flyttar in – när stöd och vänskap kan återfinnas i en robothund #5 av Anna Björkegren. Vinnarbild i kategorin Publikens pris för bästa bild i Dokumentärfotosalong 2019, där 56 fotografer ställde ut sammanlagt 140 verk.
Framtiden flyttar in – när stöd och vänskap kan återfinnas i en robothund #5 av Anna Björkegren. Vinnarbild i kategorin Publikens pris för bästa bild i Dokumentärfotosalong 2019, där 56 fotografer ställde ut sammanlagt 140 verk.

Pressmeddelande -

Hög tid att söka till Dokumentärfotosalong 2020

Den 3 maj 2020 är sista ansökningsdatum för Dokumentärfotosalongen, Arbetets museums årliga fotosatsning som är öppen för alla – professionella fotografer, studenter och amatörer runt om i Sverige. 

De antagna fotograferna får ställa ut på Arbetets museum 5 september 2020–10 januari 2021. Årets tema är "Kaos". Temat valdes ut bland förslag från Norrköpingsborna under Kulturnatten 2019.

– Då var vi lyckligt ovetande om coronakrisen. Men vi hoppas att läget är annorlunda om några månader och vi siktar på att öppna en fantastisk Dokumentärfotosalong 2020 i höst. Det blir spännande att se hur årets tema tolkas och vi hoppas att massor av fotografer från hela landet söker, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

Genom Dokumentärfotosalongen vill Arbetets museum uppmärksamma det dokumentära fotografiet och erbjuda en arena för såväl okända som etablerade fotografer att dela med sig av sina berättelser.

– Dokumentärfotografiet har en unik och viktig roll att fylla i att berätta om samtiden. Det öppnar våra ögon för andra sätt att förstå varandra och det som händer omkring oss, säger Johanna Haverlind.

Ansökan skickas in digitalt på Arbetets museums hemsida. Att ansöka kostar 250 kronor och varje sökande kan skicka in 3-5 bilder. Bland de sökande väljer en jury anonymt ut ett antal antagna fotografer som får ställa ut i salongen. Och chanserna att antas är goda – förra året antogs ungefär två av tre fotografer som sökte. 

Tre av de antagna kommer även att tilldelas stipendier i kategorierna Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat samt Publikens pris för bästa bild.

Till dig som går ut och fotar: tänk på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att undvika smittspridning av coronaviruset. Du kan också söka med äldre foton. Kanske har du redan tagit de perfekta bilderna för temat?


Årets jury består av:

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum

Eva Dahlman, fotohistoriker och etnolog, Centrum för fotografi

Ulf Lundin, fotograf


Kontakt

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum.
Tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Sara Grevlund, vik. intendent och projektledare Dokumentärfotosalongen, Arbetets museum.
Tel. 011-23 17 13, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se (nås fr.o.m. 27 april)


Pressbilder (här hittar du t.ex. förra årets vinnarbilder)

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Ansökan

Ansökan är öppen till och med 3 maj på Arbetets museums hemsida. Länk till ansökningssidan

Läs mer om Dokumentärfotosalong 2020

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

De tre vinnarbilderna valdes ut bland de 140 verk som visas i Dokumentärfotosalong 2019 på Arbetets museum.

Här är vinnarna i Dokumentärfotosalong 2019

Nu kan vi avslöja att vinnarna i Arbetets museums Dokumentärfotosalong 2019 är Karin Thoring, Mats Gustafsson och Anna Björkegren. Fotograferna får ta emot ett stipendium om 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild.

Nu öppnar vi dörrarna för Dokumentärfotosalong 2019!

Nu öppnar vi dörrarna för Dokumentärfotosalong 2019!

Lördagen den 7 september presenterar Arbetets museum Dokumentärfotosalongen för tredje året i rad. Där visas 140 bilder av inte mindre än 56 olika fotografer. Temat för årets salong är ”Ett annat sätt att se”, ett tema som Norrköpingsborna röstat fram. Utifrån temat har såväl etablerade fotografer som amatörer från hela landet ansökt om att medverka i årets salong.

Nu öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018!

Nu öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018!

Lördagen den 8 september kl 14.00 öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018. Torsdag den 6 september kl 10.00 är media välkomna på en förhandstitt av utställningen.

39 fotografer ställer ut på Arbetets museum med start 2 september.

​Nu öppnar vi Dokumentärfotosalongen 2017!

Lördagen den 2 september kl 14.00 öppnar vi Dokumentärfotosalong 2017. Vi fyller hela våning sju med bilder av de 39 fotografer som valdes ut bland totalt 90 sökanden. Torsdag 31 augusti kl 10.00 bjuder vi in media till en förhandstitt av utställningen. Plats är Arbetets museum, våning 7.

Nu öppnar anmälan till: Dokumentärfotosalong 2017!

Nu öppnar anmälan till: Dokumentärfotosalong 2017!

Nu är anmälan öppen! Kända som okända fotografer, proffs som amatörer - alla är välkomna att ansöka om att få chansen att visas upp i Dokumentärfotosalong 2017. Både fotografier och filmat material kan skickas in för bedömning.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping