Gå direkt till innehåll
39 fotografer ställer ut på Arbetets museum med start 2 september.
39 fotografer ställer ut på Arbetets museum med start 2 september.

Pressmeddelande -

​Nu öppnar vi Dokumentärfotosalongen 2017!

Lördagen den 2 september kl 14.00 öppnar vi Dokumentärfotosalong 2017. Torsdag den 31 augusti är media välkomna på en förhandstitt av utställningen.

Dokumentärfotosalongen är Arbetets museums nya stora satsning på den dokumentära bilden. På lördag, den 2 september, öppnar utställningen. Inviger gör Eva Lindblad, fotograf och initiativtagare av fotofestivalen Spegla.

Totalt sökte över 90 personer om deltagande i Dokumentärfotosalongen. 39 av dessa valdes av en jury att få visa sina bilder. Vissa av dem är etablerade fotografer, andra är amatörer. Genom deras olika tolkningar av årets tema, Arbetsliv, har vi skapat en stor utställning där alla tänkbara infallsvinklar förs samman till en helhet.

Här får besökaren möta bilder som på olika sätt belyser människors vardag, villkor, glädjeämnen och svårigheter. Vi ser de spår de lämnar efter sig, vi möter miljöer där de arbetar och lever sina liv.

Utställningen visas 2 september 2017- 29 oktober 2017.

PRESSVISNING

Torsdag 31 augusti kl 10.00 bjuder vi in media till en förhandstitt av utställningen. Plats är Arbetets museum, våning 7. Deltar gör Truls Olin, utställningschef, Arbetets museum som tagit initiativ till Dokumentärfotosalongen och dessutom deltagit i juryn som gjort urvalet till utställningen. Annelie Egelin Tärning, intendent, Arbetets museum, medverkar också.

MER INFORMATION

Truls Olin, utställningschef, truls.olin@arbetetsmuseum.se, 070-818 93 94

Juryn

Göran Widerberg – bildredaktör, Dagens arbete
Helga Härenstam – Fotograf
Truls Olin – utställningschef, Arbetets museum

Urvalet gjordes anonymt bland de inkomna bidragen.

Utställande fotografer

Mikael Andersson, Lotta Andersson, Hilda Arneback, Tommy Arvidsson, Per Erik Berglund, Ylva Bergman, Annika Björndotter, Troy Enekvist, Henrik Eriksson, Sören Fröberg, Malin Gezelius, Néha Hirve, Annika Holmér, Krister Hägglund, Anders Högmark, Kajsa Juslin, Marie Jönsson, Iréne Karlbom Häll, Ronny Karlsson, Krister Kleréus, Stefan Kristiansson, Martin Kull, Viktor Lindbäck, Mikael Lindström, David Lundmark, Cletus Nelson Nwadike, Björn Nilsson, Staffan Nygren, Katerina Mistal, Anders Roth, David Skotte, Vilhelm Stokstad, Dick Svedenborn, Karin Thoring, Björn Ullhagen, Magnus Wahman, Johanna Wulff, Jan Åhman, Thomas Årebrand.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping