Gå direkt till innehåll
Mer dokumentärt foto på Arbetets museum

Pressmeddelande -

Mer dokumentärt foto på Arbetets museum

Arbetets museum drar nu igång ytterligare en satsning på dokumentär bild. Genom en jurybedömd fotosalong ska fler fotografer få chansen att visa upp sitt arbete. Ambitionen är att göra Dokumentärfotosalongen till en årligen återkommande utställning utifrån olika teman. Den första utställningen visas den 2 september till 29 oktober och temat är ”arbetsliv”.

Arbetets museum är en mötesplats där samtal förs om människors arbete, liv och villkor. Varje människas liv är värt att berätta om i ord och bild, då det beskriver vår samtid och speglar vår omvärld.

Ett av de redskap som vi använder för att lyfta människors berättelser är det dokumentära fotografiet. Genom åren har Arbetets museum blivit en all viktigare plats för att lyfta fram fotografer och deras arbete, en position som stärktes ytterligare 2001 då museet inrättade det prestigefyllda Dokumentärfotopriset.

- Vi har sedan 1991 visat fotografier från alla världens hörn som belyst alla tänkbara ämnen. Kända och internationellt erkända och prisade fotografer har delat sitt arbete med oss. Men vi har också varit ett forum för fotografer som ännu ej etablerat sig på marknaden och som i sina bilder berättar historier som museet har sett som angelägna och viktiga, berättar Truls Olin, vikarierande utställningschef på Arbetets museum.

Arbetets museum startar nu upp ytterligare en satsning på det dokumentära fotografiet; Dokumentärfotosalongen. Det blir ett nytt forum som ska ge fler möjlighet att visa sina berättelser genom fotografi eller film.

Dokumentärfotosalongen är en jurybedömd salong som är öppen för alla. Det är juryn som bedömer vilka som ska få möjlighet att visas upp under höstens stora utställning som samlas under det gemensamma temat ”arbetsliv”. Satsningen finansieras genom en anmälningsavgift á 250 kronor, och varje sökande kan bidra med antingen 3–5 bilder eller en kortfilm.

- Genom denna satsning vill vi uppmärksamma och uppmuntra fler fotografer för deras arbete med dokumentärt foto. Vi siktar på att göra Dokumentärfotosalongen till ett årligen återkommande inslag som på många sätt ska kunna berika vår verksamhet, avslutar Truls Olin.

Dokumentärfotosalong 2017 kommer att visas under perioden 2 september till 29 oktober på Arbetets museum, våning 7. Ansökningstiden är 2 april till 11 juni 2017. Temat för salongen 2017 är ”arbetsliv”. 


MER INFORMATION

Truls Olin, vikarierande Utställningschef, Arbetets museum: truls.olin@arbetetsmuseum.se, 11-23 17 02, 070-818 93 94.

Ämnen

Taggar

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterade nyheter