Gå direkt till innehåll
Dokfotosalongen har arrangerats sedan 2017 och är en årlig arena för dokumentärfoto som alla kan söka till. Bakom salongen står Arbetets museum i Norrköping.
Dokfotosalongen har arrangerats sedan 2017 och är en årlig arena för dokumentärfoto som alla kan söka till. Bakom salongen står Arbetets museum i Norrköping.

Pressmeddelande -

Nu öppnar ansökan till Dokfotosalong 2023: "Osynligt arbete"

Arbetets museums årliga hyllning till dokumentärfotografi är tillbaka med nytt namn: Dokfotosalong, kort och gott. För sjunde året i rad kan fotografer från hela landet söka till salongen, som slår upp portarna i september. Ansökan är öppen från 15 mars till och med 1 maj.

Genom Dokfotosalongen vill Arbetets museum uppmärksamma den dokumentära bilden och erbjuda en plattform för alla, oavsett om du är en professionell eller amatörfotograf. Alla har en berättelse som är värd att berätta.

Årets tema är ”Osynligt arbete” och valdes i vanlig ordning ut bland förslag från museibesökarna.

– Vi fick in massor av temaförslag vilket är väldigt roligt, men det gör det ju också svårt att välja. Till sist fastnade vi för ”osynligt arbete”. Vi har inte haft tydlig arbetskoppling i temat sedan salongen startade 2017, så vi tyckte att det var dags igen. Samtidigt står temat öppet för vidare tolkning, osynligt arbete kan vara så mycket, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum och projektledare för Dokfotosalongen.

Varje sökande skickar in 3–5 bilder och en kort beskrivning av projektet via museets hemsida. Äldre såväl som nyproducerade bilder är välkomna. I år är ansökningsavgiften sänkt till 200 kronor. Du som söker behöver vara över 18 år.

  De bidrag som går vidare till salongen väljs ut av en jury bestående av representanter från Arbetets museum samt inbjudna experter. Bilderna är anonymiserade när juryn gör sitt urval.

  Årets jury är:

  • Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum
  • Petter Engman, fotograf, Västerbottens museum
  • Anette Nantell, DN-fotograf och vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris 2022

  Tre vinnare koras

  Under utställningens visningsperiod utses tre vinnare som erhåller stipendium om 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild.

  Dokfotosalong 2023 öppnar på Arbetets museum den 23 september.

  Kontakt

  Sara Grevlund, intendent, Arbetets museum. Tel. 011-23 17 14, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

  Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum. Tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

  Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum. Tel. 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

  Pressbilder

  Tidigare års deltagar- och vinnarbilder samt pressbild på Sara Grevlund hittar du på www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

  Läs mer:

  Arbetets museum – Dokfotosalong 2023

  Ansökningssida:

  Dokfotosalong - Arbetets museum

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

  Kontakter

  Anna Redmalm

  Anna Redmalm

  Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

  Relaterat innehåll

  På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

  Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

  Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

  Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

  Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

  Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

  Arbetets museum
  Laxholmen
  602 21 Norrköping