Gå direkt till innehåll
Dokumentärfotosalong 2020 öppnar på lördag med temat "kaos". Foto: Gianluca La Bruna – "Plan B – Snor".
Dokumentärfotosalong 2020 öppnar på lördag med temat "kaos". Foto: Gianluca La Bruna – "Plan B – Snor".

Pressmeddelande -

Nu öppnar Dokumentärfotosalong 2020

Coronapandemin, klimatförändringar och vardagskaos. Det är några av motiven i årets Dokumentärfotosalong på Arbetets museum i Norrköping. Salongen har i år fått temat ”kaos” och 43 fotografer från hela Sverige, från Luleå i Norr till Malmö i söder, har tolkat ordet fritt. Lördag 5 september öppnar utställningen. Välkomna till pressvisning 3 september kl. 10.00!

Genom Dokumentärfotosalongen vill Arbetets museum uppmärksamma det dokumentära fotografiet och erbjuda en arena för såväl amatörer som etablerade fotografer att dela med sig av sina berättelser.

Det är fjärde året i rad som Arbetets museum bjuder in fotografer från hela landet att ansöka till salongen, som varje år får ett nytt tema. Årets tema valdes ut bland förslag från Norrköpingsborna under Kulturnatten 2019.

Ingen hade väl kunnat ana då att 2020 skulle bli som det blev. Men när det krisar i världen, eller inombords, är det extra viktigt att vi delar med oss av våra berättelser och erfarenheter. Den här utställningen påminner om det, att ingen är ensam i kaoset, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum och projektledare för salongen.

I år slogs det rekord i både antal ansökningar och foton – 91 fotografer skickade in sammanlagt 401 bilder. Bland dessa har juryn anonymt valt ut 43 fotografer och 99 bilder som ställs ut i salongen. De antagna fotograferna har tolkat temat ur olika perspektiv och anslagen är både personliga och utblickande. Här finns berättelser om brännande samhällsfrågor, men även om vardagskaos och människors inre kamp.

Under visningen av utställningen utses tre stipendiater som erhåller 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och slutligen Publikens pris för bästa bild där du som besökare är med och röstar fram vinnaren. Stipendierna offentliggörs och delas ut under evenemanget Dokfotodagen på Arbetets museum den 17 oktober.

Utställningen visas på Arbetets museum 5 september 2020–10 januari 2021.

Läs mer om Dokumentärfotosalong 2020

Kontakt

Sara Grevlund, vik. intendent och projektledare Dokumentärfotosalongen, Arbetets museum, tel. 011-23 17 13, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

Juryn

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum, tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Ulf Lundin, fotograf, tel. 070-676 19 85

Eva Dahlman, fotohistoriker och etnolog, Centrum för fotografi, tel. 072-72 73 374

Pressvisning

Torsdag 3 september kl. 10.00 bjuder vi in media till en förhandstitt på utställningen. Platsen är Arbetets museum, våning 7. Välkomna!

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

För fler pressbilder kontakta kommunikation@arbetetsmuseum.se

Utställande fotografer i Dokumentärfotosalong 2020

Agneta Spaton Norqvist, Luleå

Anders Österberg, Brottby

Andreas Hansen, Ödsmål

Anna Nordström, Växjö

Annelie von Wowern, Älta

Annika Björndotter, Dala-Floda

Annika Peterson, Göteborg

Bengt Engwall, Norrköping

Birgitta Nilsson, Norrköping

Björn Nilsson, Stockholm

Christer Engström, Johanneshov

Christer Kleréus, Stockholm

Elis Faber, Stockholm

Eva Centergren, Vendelsö

Gianluca La Bruna, Malmö

Gunta Podina, Nyköping

Helen Ahlbom, Vallentuna

Helena Svensson, Sävedalen

Håkan Strand, Saltsjö-Boo

Ingemar Hermansson, Upplands Väsby

Jonas Malmström, Stockholm

Kevin Chang, Hägersten

Kicki Lundgren, Uppsala

Lars Forsgren, Sollentuna

Lena Sjödin Roman, Sundsvall

Lina Larsson, Eskilstuna

Linda Eliasson, Umeå

Maria Juvas, Sågmyra

Masoud Shahsavari, Saltsjö-Boo

Mats Gustafsson, Linköping

Mats Högberg, Vällingby

Michael von Schickfus, Norrköping

Mikael Cronwall, Stockholm

Mikael Solebris, Karlstad

Nina Varumo, Älvsjö

Per-Erik Åström, Stockholm

Samuel Blixt, Frövi

Sebastian Sardi, Lomma

Svetlana P. Jansson, Arboga

Ulf Forsberg, Bygdeå

Ulf Isacson, Solna

Yaser Kassab, Jönköping

Ylva Bergman, Gustavsberg

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Nu öppnar vi dörrarna för Dokumentärfotosalong 2019!

Nu öppnar vi dörrarna för Dokumentärfotosalong 2019!

Lördagen den 7 september presenterar Arbetets museum Dokumentärfotosalongen för tredje året i rad. Där visas 140 bilder av inte mindre än 56 olika fotografer. Temat för årets salong är ”Ett annat sätt att se”, ett tema som Norrköpingsborna röstat fram. Utifrån temat har såväl etablerade fotografer som amatörer från hela landet ansökt om att medverka i årets salong.

Nu öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018!

Nu öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018!

Lördagen den 8 september kl 14.00 öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018. Torsdag den 6 september kl 10.00 är media välkomna på en förhandstitt av utställningen.

39 fotografer ställer ut på Arbetets museum med start 2 september.

​Nu öppnar vi Dokumentärfotosalongen 2017!

Lördagen den 2 september kl 14.00 öppnar vi Dokumentärfotosalong 2017. Vi fyller hela våning sju med bilder av de 39 fotografer som valdes ut bland totalt 90 sökanden. Torsdag 31 augusti kl 10.00 bjuder vi in media till en förhandstitt av utställningen. Plats är Arbetets museum, våning 7.

"En ovanlig vardag" samlar ögonblicksbilder från tillvaron under coronapandemin. Foto: Jeppe Gustafsson

Coronavardag i bild på Arbetets museum

Sedan vårvintern 2020 har SVT Nyheter Öst dokumenterat coronapandemin genom att samla in bilder och filmer från tittarnas vardag. Nu visas ett urval på Arbetets museum i Norrköping.

Nästa år visas dokumentärfotosalongen både på Arbetets museum i Norrköping och Västerbottens museum i Umeå.

Nu blir dokumentärfotosalongen dubbelt så stor

​Nästa år firar Arbetets museums Dokumentärfotosalong femårsjubileum. Det ska firas! Därför är vi glada att kunna avslöja att nästa års fotosalong växer till två destinationer: Norrköping och Umeå. För att fira lite extra slopar vi dessutom ansökningsavgiften under 2021!

Dokfotosalongen har arrangerats sedan 2017 och är en årlig arena för dokumentärfoto som alla kan söka till. Bakom salongen står Arbetets museum i Norrköping.

Nu öppnar ansökan till Dokfotosalong 2023: "Osynligt arbete"

Arbetets museums årliga hyllning till dokumentärfotografi är tillbaka med nytt namn: Dokfotosalong, kort och gott. För sjunde året i rad kan fotografer från hela landet söka till salongen, som slår upp portarna i september. Ansökan är öppen från 15 mars till och med 1 maj. Årets tema är ”Osynligt arbete”.

Den 15 mars öppnar ansökan till årets Dokfotosalong på Arbetets museum. Årets tema är "Tidsresor".

Nu öppnar ansökan till Dokfotosalong 2024: "Tidsresor"

Arbetets museums årliga Dokfotosalong är tillbaka med ett nytt spännande tema: "Tidsresor". För åttonde året i rad kan fotografer från hela landet söka till salongen, som slår upp portarna under Kulturnatten i Norrköping i höst. Ansökan är öppen från 15 mars till och med 2 maj.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping