Gå direkt till innehåll
Den 15 mars öppnar ansökan till årets Dokfotosalong på Arbetets museum. Årets tema är "Tidsresor".
Den 15 mars öppnar ansökan till årets Dokfotosalong på Arbetets museum. Årets tema är "Tidsresor".

Pressmeddelande -

Nu öppnar ansökan till Dokfotosalong 2024: "Tidsresor"

Arbetets museums årliga Dokfotosalong är tillbaka med ett nytt spännande tema: "Tidsresor". För åttonde året i rad kan fotografer från hela landet söka till salongen, som slår upp portarna under Kulturnatten i Norrköping i höst. Ansökan är öppen från 15 mars till och med 2 maj.

Alla har en berättelse som är värd att berätta. Genom Dokfotosalongen vill Arbetets museum uppmärksamma den dokumentära bilden och erbjuda en plattform för alla, oavsett om du är professionell fotograf eller amatör.

De bidrag som går vidare till salongen väljs ut av en jury bestående av representanter från Arbetets museum samt inbjudna experter. Bidragen är anonymiserade när juryn gör sitt urval.

Årets tema: Tidsresor

Som vanligt är det besökare till förra årets Dokfotosalong som fått lämna förslag till årets tema. Temat valdes ut bland över hundra inkomna förslag.

– Vi lever i en omvälvande tid där omvärlden och inte minst fotomediet står inför stora förändringar. Det är svårt att sia om hur framtiden kommer att se ut om bara några år. Samtidigt ser vi ett stort intresse för vår historia. Med temat "Tidsresor" vill vi bjuda in deltagarna att blicka både framåt och bakåt. På så vis hoppas vi att Dokfotosalong 2024 blir en utställning som fördjupar vår förståelse för varandra och vår samtid, säger Josefine Höijer, intendent för Dokfotosalongen.

Öppet för alla att söka

Alla över 18 år kan söka till Dokfotosalongen. Ansökningsavgiften är 200 kronor. Du söker genom att skicka in 3–5 bilder och en kort beskrivning av projektet via ett formulär på museets hemsida: Dokfotosalong 2024: Tidsresor | Arbetets museum. Ansökan är öppen från 15 mars till och med 2 maj.

Årets jury

  • Alexander Mahmoud, DN-fotograf och vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris 2023
  • Petter Engman, fotograf, Västerbottens museum
  • Johanna Haverlind, utställningschef och juryns ordförande, Arbetets museum

Tre stipendiater utses

Under utställningens visningsperiod utses tre stipendiater som erhåller 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild.

Dokfotosalong 2024: Tidsresor visas på Arbetets museum 28 september 2024–12 januari 2025.

Kontakt

Om Dokfotosalongen: Josefine Höijer, intendent Arbetets museum, tel. 011-23 17 06, josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se

Pressfrågor: Anna Redmalm, kommunikationsansvarig Arbetets museum, tel. 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

Nedan bifogas pressbilder från Dokfotosalong 2023, däribland förra årets vinnarbilder av Eija Hetekivi, Eleonor Johansson och Krister Hägglund. Se även Arbetets museums mediearkiv på MyNewsdesk. Vid frågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping