Gå direkt till innehåll
I salongen ger 38 fotografer sin syn på årets tema "fortsättning följer". Här "Kvinnodagen i 'Folkrepubliken Donetsk'" av Hampus Andersson.
I salongen ger 38 fotografer sin syn på årets tema "fortsättning följer". Här "Kvinnodagen i 'Folkrepubliken Donetsk'" av Hampus Andersson.

Pressmeddelande -

Nu öppnar Dokumentärfotosalong 2022

Höstens stora fotohändelse är här! Den 3 september slår Arbetets museum upp portarna till årets dokumentärfotosalong. 38 fotografer från hela Sverige ställer ut bilder på temat "Fortsättning följer". Välkomna på pressvisning torsdag 1 september kl. 10.00!

För sjätte året i rad går dokumentärfotosalongen av stapeln på Arbetets museum. Syftet med salongen är att uppmärksamma och erbjuda en arena för dokumentärt fotografi. Salongen riktar sig till självlärda, studenter och professionella fotografer från hela Sverige.

Efter tuffa juryförhandlingar blev det till slut 38 fotografer som gick vidare och sammanlagt kommer att ställa ut 106 bilder i salongen. Alla på årets tema, "Fortsättning följer".

– Det har varit oerhört roligt att se den mångfald av tolkningar som årets tema inbjudit till. ”Fortsättning följer” ger ju möjlighet att skildra såväl stora, aktuella skeenden i vår samtid, liksom djupt personliga berättelser av det mer lågmälda slaget. Och just detta är ju det fina med Dokumentärfotosalongen, att så många olika röster, bilder och berättelser kan samsas. Tillsammans visar de på dokumentärfotografiets rika möjligheter att berätta om människan och hennes värld, säger Alexandra Kronqvist, intendent på Arbetets museum och projektledare för salongen.

  Besökarna röstar fram vinnare

  Under visningen av utställningen utses tre stipendiater som erhåller 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild. Vinnaren av det sistnämnda priset röstas fram av utställningens besökare. Stipendiaterna offentliggörs på museets hemsida och sociala kanaler under v47–48.

  Dokumentärfotosalong 2021 visas 3 september 2022–5 februari 2023. Årets jury är:

  • Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum
  • Ikram Abdulkadir, fotograf och vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris 2021
  • Petter Engman, fotograf, Västerbottens museum

  Pressvisning

  1 september kl 10.00–11.00 på Arbetets museum, plan 7. Intendent Alexandra Kronqvist och två av årets fotografer medverkar:

  Leonard Vincent Rode, bördig från Linköping. Idag verksam i Malmö och Oslo och utbildad bl a vid Konsthögskolan i Oslo. Leonard deltar med bildserien ”Youth Revisited” där han återvänder till Östergötland och iscensätter minnen, pojkstreck och händelser från uppväxt och ungdomstid. ”Genom fotografierna undersöker jag den tiden i våra liv och reflekterar över det förflutna.”, säger Leonard Vincent Rode.

  Malin Lövqvist
  är uppväxt i Västerås, verksam i Stockholm och går tredje året på Nordens fotoskola, Biskops Arnö. Hon har även studerat dokumentärfilm och socialantropologi. Malin deltar med bildserien ”Lena och Birgitta”. En kärleksfull, humoristisk och ömsint skildring av vänskap på ålderns höst. ”Jag vill belysa vänskapen och visa att den kan vara lika viktig som en kärleksrelation”, säger Malin Lövkvist.

  Meddela gärna närvaro till marten.mellberg@arbetetsmuseum.se. Varmt välkomna!

  Pressbilder

  www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

  Kontakt

  Alexandra Kronqvist, vik. intendent, Arbetets museum, tel. 011-23 17 43, alexandra.kronqvist@arbetetsmuseum.se

  Petter Engman, fotograf och jurymedlem, Västerbottens museum, tel. 090-20 20 326, petter.engman@vbm.se

  Ikram Abdulkadir, fotograf och jurymedlem, tel. 073-960 88 73, ikramianism@gmail.com

  Läs mer

  www.arbetetsmuseum.se/utstallning/dokumentarfotosalong-2022

  De antagna till Dokumentärfotosalong 2022 är:

  Aleksander Kidvall, Visby

  Alexandra Bengtsson, Älvsbyn

  Anders Steiner, Västervik

  Antonia Sehlstedt, Enskede

  Bezav Mahmod, Enköping

  Cia Kanthi, Malmö

  Daniel Larsson, Årsta

  Eva Centergren, Vendelsö

  Fanny Jansson, Göteborg

  Frederick Miller, Bålsta (Biskops Arnö)

  Genia Bennet Snickars, Stockholm

  Hampus Andersson, Sundbyberg

  Jack Mikrut, Stockholm

  Jari Peltonen, Emmaboda

  Jessica Segerberg, Mölnbo

  Johanna Sundström, Stockholm

  Johanna Wass, Nora

  Jonas Dahlström, Malmö

  Karin Thoring, Falun

  Leonard Vincent Rode, Linköping

  Linnéa Tammerås, Bålsta (Biskops Arnö)

  Lisa Cowling, Johanneshov

  Magnus Wahman, Örebro

  Malin Lövkvist, Bålsta (Biskops Arnö)

  Natalia Medina, Farsta

  Oscar Olsson, Bålsta (Biskops Arnö)

  Rasmus Walldén, Bålsta (Biskops Arnö)

  Saga Samuelsdotter, Dals Långed

  Sara Granholm, Åhus

  Staffan Ellqvist, Norrköping

  Stefan Hessman, Sandviken

  Tim Aro, Järfälla

  Tomas Holmqvist, Vällingby

  Tommy Lie, Vännäs

  Troy Enekvist, Uppsala

  Ulf Isacson, Solna

  Vanessa Wall, Årsta

  Viktor Aronsson, Täby

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

  Kontakter

  Anna Redmalm

  Anna Redmalm

  Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

  Relaterat innehåll

  På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

  Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

  Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

  Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

  Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

  Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

  Arbetets museum
  Laxholmen
  602 21 Norrköping