Gå direkt till innehåll
Eleonor Johansson, Krister Hägglund och Eija Hetekivi tilldelas årets priser i Dokfotosalongen. Foto: Eleonor Johansson/Krister Hägglund/Eija Hetekivi. Bilderna är beskurna.
Eleonor Johansson, Krister Hägglund och Eija Hetekivi tilldelas årets priser i Dokfotosalongen. Foto: Eleonor Johansson/Krister Hägglund/Eija Hetekivi. Bilderna är beskurna.

Pressmeddelande -

Här är pristagarna i årets Dokfotosalong!

Juryn har sammanträtt och publikens röster är räknade. Det har blivit dags att avslöja årets pristagare i Arbetets museums Dokfotosalong. Stort grattis Eleonor Johansson, Krister Hägglund och Eija Hetekivi!

För sjunde året i rad uppmärksammar Arbetets museum dokumentärt fotografi i Dokfotosalongen – en arena där både professionella och oetablerade fotografer från hela landet delar med sig av sina bildberättelser utifrån ett valt tema. Årets tema, "Osynligt arbete", valdes ut bland förslag från museets besökare. Söktrycket var ovanligt högt, men till slut stod startfältet klart: 35 fotografer från Skellefteå till Kivik ställer ut sammanlagt 110 bilder i salongen.

– Vi är så glada för alla fotografer som ställer ut hos oss och tillsammans skapar Dokfotosalongen. Det är också väldigt roligt att kunna lyfta fram några fotografer lite extra med våra fotostipendier i salongen. Men alla berättelser i salongen är viktiga på sitt sätt och helheten blir alltid tankeväckande och berörande, säger Johanna Haverlind, juryns ordförande och utställningschef på Arbetets museum.

Under utställningsperioden brukar tre stipendiater utses som erhåller 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Publikens pris för bästa bild och Juryns pris för bästa bild utifrån temat. Vinnaren av Juryns pris för bästa bild utifrån temat, EIja Hetekivi, har avstått att ta emot priset.

– Det respekterar vi förstås, och vi är glada att bilderna får hänga kvar i utställningen även om priset inte delas ut, säger Johanna Haverlind.

Dokfotosalongen visas till och med 14 januari 2024 på Arbetets museum.

Årets stipendiater är:

Publikens pris för bästa bild: Anna-Lisa hässjar hö av Eleonor Johansson

Över 400 besökare röstade på sin favoritbild på plats i Dokfotosalongen i år. Bland de 110 bilderna i salongen var det en som tog täten, med en enda rösts marginal: Anna-Lisa hässjar hö av Eleonor Johansson. Bilden är en del i en bildserie som fotografen beskriver såhär:

”Sedan mamman dog 1986 har Anna-Lisa bott ensam på sin gård vid vägs ände. Hon har rått om sina kor, får, katter och hönor. Hon tycker att allt har blivit så märkvärdigt nuförtiden, själv har hon aldrig haft TV eller internet, men hon vet hur man hässjar hö, brötar lin och slår med lie. ’Om di lever nära naturen då får di se, det är inte tal om att vetenskapen säger si och så, utan naturen den har sitt eget. Alltihop har sin mening, så därför är jag liksom rädd om det som lever ikring mig.’”

Juryns pris för bästa bild: En dag på jobbet (måndag, tisdag, onsdag torsdag, fredag) av Krister Hägglund

Juryns motivering lyder: ”Med glimten i ögat berättar Krister Hägglund om det vardagliga och pågående osynliga arbetet. Betraktaren upplever att bilderna är tagna som i förbifarten, men fotografen har med träffsäker humor och värme lyckats fånga alla intressanta detaljer i miljöerna. Bilderna är dessutom välkomponerade och igenkänningsfaktorn hög kring det man kanske inte så gärna visar upp (på jobbet).”

Juryns pris för bästa bild utifrån temat ”osynligt arbete”: Harriet, Hamza, Huong, Hanneli, Hajar av Eija Hetekivi

Juryns motivering lyder: ”Eija Hetekivi lyfter på ett underfundigt sätt fram slitet bakom ett arbete som sällan uppmärksammas i vardagen. Serien är originellt presenterad och lyser av såväl humor som ett stråk av allvar. Bilderna personifierar människan bakom moppen. Detta är en fin hyllning till alla trappstädare och alla andra som sliter hårt på jobbet.”

Pressbilder

Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. För pressfrågor, kontakta kommunikationsansvarig anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Kontakt pristagare

Eleonor Johansson, 076-573 94 34, eleonor.s.c.johansson@gmail.com

Krister Hägglund, 070-678 17 63, krister.hagglund@gmail.com

Eija Hetekivi, 073-582 91 14, eija.hetekivi.olsson@gmail.com

Kontakt Arbetets museum och juryn

Johanna Haverlind, utställningschef och juryns ordförande, Arbetets museum, tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Josefine Höijer, utställningsintendent, Arbetets museum, tel. 011-23 17 06, josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se

Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum, tel. 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Anette Nantell, fotograf på DN och jurymedlem, tel. 08-738 27 60, anette.nantell@dn.se

Petter Engman, fotograf på Västerbottens museum och jurymedlem, tel. 090-202 03 26, petter.engman@vbm.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping