Gå direkt till innehåll
Nu öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018!

Pressmeddelande -

Nu öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018!

Lördagen den 8 september kl 14.00 öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018. Torsdag den 6 september kl 10.00 är media välkomna på en förhandstitt av utställningen.

Efter ett första lyckat år genomför nu Arbetets museum Dokumentärfotosalongen för andra året i rad. Genom Dokumentärfotosalong 2018 ville Arbetets museum uppmärksamma det dokumentära fotografiet och erbjuda en arena för fotografer, såväl amatörer som etablerade att dela med sig av sina berättelser. 

Totalt sökte över 81 personer om deltagande i Dokumentärfotosalongen. 40 av dessa valdes av en jury att få visa sina bilder. Vissa av dem är etablerade fotografer, andra är amatörer. Genom deras olika tolkningar av årets tema, I väntan på, har vi skapat en stor utställning där alla tänkbara infallsvinklar förs samman till en helhet.

Här får besökaren möta bilder som på olika sätt utifrån temat belyser människors vardag, villkor, glädjeämnen och svårigheter. Vi ser de spår de lämnar efter sig, vi möter miljöer där de arbetar och lever sina liv. 

Utställningen visas 8 september 2018–11 november 2018.

PRESSVISNING
Torsdag 6 september kl 10.00 bjuder vi in media till en förhandstitt av utställningen. Plats är Arbetets museum, våning 7. Deltar gör Truls Olin, utställningschef, Arbetets museum som är initiativtagare till Dokumentärfotosalongen och dessutom deltagit i juryn som gjort urvalet till utställningen. Josefine Höijer, intendent, Arbetets museum, medverkar också.

MER INFORMATION
Truls Olin, utställningschef, truls.olin@arbetetsmuseum.se, 070-818 93 94

Juryn
Göran Widerberg – bildredaktör, Dagens arbete
Märta Thisner – Fotograf
Truls Olin – utställningschef, Arbetets museum 

Urvalet gjordes anonymt bland de inkomna bidragen.

Utställande fotografer
Elin Andersson, Lisa Arfwidson, Torun Börtz, Fanny Carinasdotter, Eva Centergren, Kevin Chang, Jonas Dahlström, Loulou d’Aki, Berit Djuse, Jenny Eliasson, Owe Ellersten, Troy Enekvist, Jan Wilhelm Forsmark, Tore Hagman, Stig Hammarstedt, Erik Holmstedt, Krister Kleréus, Martin Kull, Robin Liendeborg, Carla Lomakka, David Lundmark, Natalia Medina, Hillevi Melinder, Karoline Montero Araya, Maria Mäki, Andreas Nilsson, Björn Nilsson, Jens Nordström, Molle Olson, Anders Onerup, Ulf Rehnholm, David Sapire, Lars Sivars, Lena Sjödin Roman, Ulla Sundin Beck, Fredrik Swartling, Elisabeth Ubbe, Annelie von Wowern, Marie Yderland, Per-Erik Åström

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping