Gå direkt till innehåll

Ämnen: Offentlig sektor

X60-X84 är en ny utställning om självmord av fotograf David Lundmark. Vernissage och boksläpp sker på Arbetets museum den 30 januari.

Ny utställning skildrar alla som berörs när någon tar sitt liv

För fem år sedan tog en släkting sitt liv. Nu har fotograf David Lundmark skapat en känslostark och personlig utställning om alla de människor som berörs av ett självmord – anhöriga, vänner och yrkespersoner. Vernissage 30 januari kl. 18.00.

Den 29 juni 2023 debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. Bild från Transporthistoriskt Nätverks politikerdebatt under Almedalsveckan 2022.

”Upp till bevis för det rörliga kulturarvet”

Under Almedalsveckan samlas organisationerna inom Transporthistoriskt Nätverk i Visby hamn för att debattera aktuella frågor med riksdagspolitiker. Högst upp på agendan står frågan om lagskydd för det rörliga kulturarvet, något som nätverket länge kämpat för. ”Nu är det upp till bevis”, säger Helena Törnqvist från Arbetets museum.

Omkring 600 unga från Norrköping, Malmö, Göteborg och Stockholm har varit med i projektet, som nu mynnar ut i utställningen "Pengar!" på Arbetets museum.

Ungas utställning om pengar och hållbarhet invigs

PRESSINBJUDAN | Måndag 25 april kl. 14.00 invigs utställningen "Pengar!" av kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Omkring 600 ungdomar från Norrköping, Malmö, Stockholm och Göteborg har medverkat till projektet. Nu har du chans att träffa både medverkande ungdomar och projektmedarbetare. Varmt välkommen till Arbetets museum i Norrköping!

Ur utställningen Kärlekens Kraft. Foto: Elisabeth Ubbe

​Hon vill visa kraften i att föda

I den nya utställningen Kärlekens Kraft på Arbetets museum vill Elisabeth Ubbe visa på födandets kraft och möjligheter. Nu gästar hon Arbetets museum för att möta press och publik – både IRL och digitalt.

Den historiska dammen vid Järle kvarn är en omstridd plats där natur- och kulturvärden ställs mot varandra. Foto: Helena Törnqvist.

Rivning av historisk damm får skarp kritik av Vattenhistoriskt Nätverk

​Naturvårdsverkets ansökan att riva den historiska dammen vid Järle kvarn bör avvisas. Det yrkar Vattenhistoriskt Nätverk i ett yttrande till Mark- och miljödomstolen. Miljökonsekvensbeskrivningen är bristfällig och vinklad och stora kulturvärden hotas, enligt nätverket.

Under Almedalsveckan anordnar Transporthistoriskt Nätverk flera programpunkter, där de gemensamma ledorden är kunskap, kulturarv och besöksnäring.

Rörligt kulturarv på agendan i Almedalen

Transporthistoriskt Nätverk är på plats i Visby med flera programpunkter under Almedalsveckan 2019. På tisdagen kl. 13-14 diskuteras det rörliga kulturarvet av riksdagspolitiker och riksantikvarie Lars Amréus vid seminariet "Stärkt bevaranderätt för det rörliga kulturarvet på gång – hur påverkas myndigheterna?"

DET RESANDE DEMOKRATILABBET PÅ BOKMÄSSAN

DET RESANDE DEMOKRATILABBET PÅ BOKMÄSSAN

​Det resande demokratilabbet är en turnerande utställning där du får kliva in i den värld ungdomar vistas i dagligen. Utställningen premiärvisas på årets Bokmässa i Göteborg. Den är baseras på Statens medieråds pedagogiska material; Propaganda och bilders makt och har utvecklats av och för ungdomar. Redan innan turnén dragit igång har den fått stor uppmärksamhet och många bibliotek visar intresse.

Nu öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018!

Nu öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018!

Lördagen den 8 september kl 14.00 öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018. Torsdag den 6 september kl 10.00 är media välkomna på en förhandstitt av utställningen.

Det resande demokratilabbet – en vandringsutställning där du lär dig genomskåda budskap och blir en propagandaavslöjare

Det resande demokratilabbet är en vandringsutställning som under ett år ska visas på ett 30-tal folkbibliotek runt om i landet. Genom workshops möts bibliotekarier, skolklasser och lärare i ett alternativt klassrum. Utställningen produceras av Arbetets museum med stöd av Statens Medieråd och Sensus och finansieras av Svenska Postkodstiftelsen.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping