Gå direkt till innehåll
X60-X84 är en ny utställning om självmord av fotograf David Lundmark. Vernissage och boksläpp sker på Arbetets museum den 30 januari.
X60-X84 är en ny utställning om självmord av fotograf David Lundmark. Vernissage och boksläpp sker på Arbetets museum den 30 januari.

Pressmeddelande -

Ny utställning skildrar alla som berörs när någon tar sitt liv

För fem år sedan tog en släkting sitt liv. Nu har fotograf David Lundmark skapat en känslostark och personlig utställning om alla de människor som berörs av ett självmord – anhöriga, vänner och yrkespersoner.

Projektet bär titeln X60-X84, som är den internationella diagnoskoden för avsiktlig självdestruktiv handling. Tisdag 30 januari kl. 18.00 bjuds allmänheten in till vernissage och boksläpp på Arbetets museum i Norrköping. Då gästar David Lundmark museet för att berätta om projektet.

– Självmord blev för mig en förfärande verklighet för drygt fem år sedan. En släkting tog sitt liv. Det väckte motstridiga känslor: djup sorg, skuldkänslor och ibland ilska som är svår att förklara. Kan man vara arg på någon som tagit sitt liv? Händelsen är som när någon kastat sten i vattnet. Det kaotiska stänket när stenen träffar ytan, sedan ringarna på vattnet som breder ut sig och blir allt glesare, säger fotografen David Lundmark.

  David Lundmark har fotograferat sorgeprocesser i form av platser, samtal, möten och kramar och begravningar med blomsterprydda kistor. Förutom fotografier består utställningen av intervjuer med en lång rad berörda: nära anhöriga, rättsläkare, obducenter, men också t-baneförare och sanerare. Alla personer har på ett eller annat sätt en relation till någon som tagit sitt liv, men alla avbildade är också anonyma.

  – Jag valde att anonymisera människorna på bilderna. De kunde då prata fritt och låta personliga tankar ta plats. De som berörs i sitt arbete kunde lämna sin yrkesroll. Citaten i utställningen hör därför inte direkt samman med bilderna. I stället hoppas jag att de kan ge utrymme för egna tankar och reflektioner, säger David Lundmark.

   Ljuset har varit viktigt i David Lundmarks bildskapande. Ljuset som är förknippat med liv och hopp i allt det som är mörker och död. Resultatet kan liknas vid en sorgesång, men också en hyllning till de sköra trådar som binder ihop oss människor.

   – Ämnet självmord berör så oerhört många och en utställning om suicid har efterfrågats av våra besökare i flera år. Det känns bra och viktigt att vi nu kan lyfta ämnet och samtalen genom David Lundmarks utställning, säger Josefine Höijer, intendent på Arbetets museum.

    X60-X84 visas på Arbetets museum 27 januari–21 april 2024. Boken med samma namn ges ut av Journal förlag och släpps den 30 januari. Bokens efterord är skrivet av Erik Ohlsson, journalist på Dagens Nyheter.

    Fakta om suicid

    Cirka 70 procent av dem som tar sitt liv är män och pojkar. Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män i Sverige mellan 15 och 44 år (Karolinska Institutet, 2020). För att klassificera dödsfall används det internationella sjukdomsklassifikationssystemet (ICD). Är suicidavsikten uppenbar används diagnoskoderna för avsiktlig självdestruktiv handling (X60– X84).

    Om David Lundmark

    David Lundmark (f. 1985) är fotograf och arbetar till vardags på Dagens Arbete. Vid sidan av bildjournalistiken arbetar han med egna fotoprojekt och deltar i utställningar. 2021 vann han Arbetets museums Dokumentärfotopris för bland annat sin förmåga att beröra, skapa dialog och låta betraktaren uppleva och komma nära livsberättelser och människoöden. David har även flera gånger vunnit priser i tävlingen i Årets bild.

    Behöver du hjälp? Här finns råd och stöd:

    Vid akut självmordsrisk, ring närmaste psykmottagning, akutmottagning eller polisen, 112.

    1177 på telefon och 1177.se: sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmaste psykiatriska akutmottagning.

    Bris, Barnens rätt i samhället: chatt via bris.se, telefon 116 111. Alla dagar, dygnet runt. Bris vuxentelefon om barn: 077-150 50 50, vardagar kl. 9–12.

    Jourhavande medmänniska: jourhavande-medmanniska.se, telefon 08-702 16 80.

    Jourhavande präst: Chatt via svenskakyrkan.se/jourhavandeprast eller ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

    Mind Självmordslinjen: Chatt via chat.mind.se, telefon 901 01.

    Riksförbundet SPES, Suicidprevention och efterlevandes stöd: spes.se, telefon 020-18 18 00 alla kvällar kl. 19–22.

    Fler hjälplinjer, fakta och råd: suicidezero.se

    Presskontakt

    David Lundmark besöker Arbetets museum och finns tillgänglig för intervjuer kl. 10.00–14.00 måndag 22 januari. För bokning av intervjuer, frågor m.m.:

    Josefine Höijer, intendent, Arbetets museum

    011-23 17 16, josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se

    David Lundmark, fotograf

    073-848 03 95, david.lundmark@dagensarbete.se

    Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum

    011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

    Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum

    011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

    Pressbilder

    Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. Vid frågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

    Kontakter

    Anna Redmalm

    Anna Redmalm

    Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

    Relaterat innehåll

    På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

    Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

    Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

    Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

    Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

    Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

    Arbetets museum
    Laxholmen
    602 21 Norrköping