Gå direkt till innehåll
Omkring 600 unga från Norrköping, Malmö, Göteborg och Stockholm har varit med i projektet, som nu mynnar ut i utställningen "Pengar!" på Arbetets museum.
Omkring 600 unga från Norrköping, Malmö, Göteborg och Stockholm har varit med i projektet, som nu mynnar ut i utställningen "Pengar!" på Arbetets museum.

Pressmeddelande -

Ungas utställning om pengar och hållbarhet invigs

Vad är egentligen pengar? Och hur hör pengar ihop med hållbarhet? Det har nästan 600 unga i åldrarna 14–26 år utforskat under två års tid. Deras arbete visas nu i utställningen ”Pengar!” på Arbetets museum i Norrköping. Måndag 25 april inviger kulturminister Jeanette Gustafsdotter utställningen, som öppnar för allmänheten dagen därpå.

”Pengar!” är skapad med och av unga och i utställningen får besökaren möta ungdomarnas tankar i nutid och framtid med inriktning på hållbarhet och klimatanpassning.

– Det handlar vår komplexa relation till pengar. Bland annat ställs frågan om vi håller på att välja pengar över vår planet och om hur vi kan göra annorlunda, säger Frances Lucas, projektledare för ”Pengar!”.

Unga från Norrköping, Malmö, Göteborg och Stockholm har under flera års tid vridit och vänt på begreppen pengar och hållbarhet. Deras tankar har växlat mellan högt och lågt, mellan vardagsreflektioner och globala ödesfrågor. Detta har sedan mynnat ut i konstverk, film, poddar och musik som ligger till grund för ”Pengar!”.

– Med stor respekt och ödmjukhet har jag sett med vilket allvar de unga tagit sig an ämnet. Bredden av verk ger en skarp bild av hur unga ser på pengar och hållbarhet, säger utställningsproducent Annmari Kastrup.

I utställningen möter besökaren bland annat konstverk, filmer och ett interaktivt spel.

Kulturministern inviger

Pengar som betalningsmedel har använts i flera tusen år och få idag kan nog tänka sig ett samhälle utan det.

– Pengar är en av mänsklighetens bästa uppfinningar. Utan pengar inga välfärdssamhällen. Men i takt med att pengar motiverat mänskligheten att arbeta och utvecklas har vi blivit ett hot mot vår planet. Kan vi hitta ett sätt att använda pengar som ger oss fördelarna, men där vi undviker rovdrift? säger Niklas Cserhalmi, museidirektör Arbetets museum.

Den 25 april 2022 kl. 14.00 invigs ”Pengar!” av kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Ungdomar som har varit med och skapat utställningen medverkar också. Utställningen öppnar sedan för allmänheten den 26 april.

Mera Pengar

Förutom utställningen har projektet också mynnat ut en digital plattform samt en hållbarhetsfond som är under uppbyggnad. Allt skapat av unga.

I ytterligare ett delprojekt, ”När kriser föder visioner”, utforskar en ung etnolog hur pandemin kan förändra ungas framtidsutsikter. Detta visas som en installation i utställningen.

”Pengar!” visas på Arbetets museum 26 april–13 november 2022 och går sedan ut på turné i landet. Utställningen är producerad av Arbetets museum och finansieras av Allmänna Arvsfonden. Delprojektet och installationen ”Pengar! – När kriser föder visioner” genomförs med stöd av Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa.

En rad samarbetspartners deltar i projektet: Sensus studieförbund, Unga Hörselskadade, Fältbiologerna, KKV, Swedbank, Ekobanken, Teater K, Konstnärernas kollektiv verkstad, Institutionen för konst kultur och kommunikation i Malmö, Hupax, Changemakers Education och Stiftelsen jiddra inte. Stockholm Environment Institute har tidigare bidragit till projektet.

Bakgrund

Projektet beviljades finansiering av Allmänna Arvsfonden och drog igång mars 2020, precis vid utbrottet av pandemin.

Arbetet med "Pengar!" har involverat grundskolor, gymnasieskolor, yrkeshögskolor, fristående ungdomar, universitet, forskare, konstnärer, experter, politiker, samarbetspartners och allmänhet runt om i Sverige.

Vernissage och pressträff

Måndag 25 april kl. 14.00, Arbetets museum, plan 5. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter inviger utställningen. Media är välkomna. Från ca kl 14.30 och framåt finns det chans till enskilda intervjuer med såväl projektgruppen som ungdomarna bakom utställningen.

Kontakt

Frances Lucas, projektledare Pengar!, Arbetets museum
frances.lucas@gmail.com, tel. 079-079 13 99

Niklas Cserhalmi, museidirektör, Arbetets museum
niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 03

Pressbilder

Finns på www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Börschkraschbubblan. Illustration: Elever från De Geergymnasiet i Norrköping.

Ungas tankar om pengar och hållbarhet blir utställning

PRESSINBJUDAN | Vad är egentligen pengar? Och hur hör pengar ihop med hållbarhet? Det har nästan 600 unga i åldrarna 14–26 år utforskat under två års tid. Snart visas deras tankar och verk i utställningen "Pengar!". Den 25 april inviger kulturminister Jeanette Gustafsdotter utställningen på Arbetets museum i Norrköping.

Frances Lucas, projektledare för projektet Pengar! och Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum. Foto: Anna Redmalm

Miljonstöd till ungdomsprojekt om pengar och planet

​Vad är egentligen fenomenet pengar och hur står denna komplexa uppfinning i relation till jordens resurser? Det ska ungdomar utforska i projektet Pengar!, bland annat genom att starta en egen hållbarhetsfond. Nu står det klart att projektet får 5,3 miljoner i bidrag från Arvsfonden.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping