Gå direkt till innehåll

Ämnen: Arbetsmarknadsfrågor

Gigarbetare på Södermalm i Stockholm. Foto: Kevin Chang

Gigarbete, digitalisering och välfärd i fokus på konferens

Digitala hjälpmedel och plattformar märks allt mer i arbetslivet och påverkar allt ifrån äldrevård till hemkörning av mat. Men hur påverkas arbetsvillkoren av digitaliseringen? Vilka möjligheter och faror finns? På konferensen "Välfärd för vem? Om arbetsvillkor inom omsorg och gig" diskuterar forskare, fackföreningar, företag och allmänhet gigjobb, äldrevård och digitalisering.

Omkring 600 unga från Norrköping, Malmö, Göteborg och Stockholm har varit med i projektet, som nu mynnar ut i utställningen "Pengar!" på Arbetets museum.

Ungas utställning om pengar och hållbarhet invigs

PRESSINBJUDAN | Måndag 25 april kl. 14.00 invigs utställningen "Pengar!" av kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Omkring 600 ungdomar från Norrköping, Malmö, Stockholm och Göteborg har medverkat till projektet. Nu har du chans att träffa både medverkande ungdomar och projektmedarbetare. Varmt välkommen till Arbetets museum i Norrköping!

Utställningen "Möt blicken" öppnar på Arbetets museum den 14 mars. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Möt blicken som utmanar reklamvärlden

Fotograf Emilia Bergmark-Jiménez bryter normer inom kommersiellt fotografi. I utställningen ”Möt blicken”, som öppnar på Arbetets museum den 14 mars, tar hon oss med på en fotografisk resa genom sina kommersiella, konstnärliga och dokumentära projekt. Alla med samma mål – att ge plats åt människor som sällan får synas på bild. Välkomna på pressvisning 12 mars!

Den nya utställningen Hej robot! bjuder in till funderingar över framtidens samhälle. Illustration: Gullers Grupp.

Sociala robotar tar plats på Arbetets museum

Den 5 oktober öppnar Hej robot! – en ny utställning om sociala robotar på Arbetets museum i Norrköping. I utställningen får besökarna bland annat samtala med den världsledande roboten Furhat som är utvecklad i Sverige.

Den sociala roboten Furhat från svenska Furhat Robotics är en av många smarta uppfinningar som besökaren kommer att möta i storsatsningen Robot! på Arbetets museum. Foto: Furhat Robotics.

Finansieringsrekord för Arbetets museum

Under 2018 slog Arbetets museum rekord i extern finansiering - drygt 8 miljoner kronor som går direkt till kommande och pågående projekt och utställningar. Det är framför allt tre projekt som lockat finansiärer att bidra till verksamheten; Jobblabb, Robot! och Det resande demokratilabbet. Bland finansiärerna finns bland annat företag, kommuner, fack och stiftelser.

Att ha eller inte ha ett jobb - utställning i EWK-museet

Steve Bell, chefscartoonist på the Guardian, ställer ut i EWK-museet på Arbetets museum i Norrköping. Den 19 september öppnar temautställningen Att ha eller inte ha ett jobb i EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum i Norrköping. Den brittiske illustratören Steve Bell möter EWK med en rad bitska och träffsäkra teckningar kring arbetslöshet.

On the Move på Arbetets museum i Norrköping

Den 6 september öppnar utställningen On the Move på Arbetets museum i Norrköping. Konstnär Margareta Klingberg har följt bärplockare från f d Östeuropa och Thailand i deras arbete i norrlandsskogarna och på hemorten. De är människor som representerar en mindre synlig sida av den nya globala ekonomin där hela världen är en möjlig arbetsplats. Utställningen visas t.o.m. 16 november 2008.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping