Gå direkt till innehåll
Digitopia invigs 3 december och öppnar för allmänheten dagen därpå. Illustration: Lena Trapp
Digitopia invigs 3 december och öppnar för allmänheten dagen därpå. Illustration: Lena Trapp

Pressmeddelande -

Nu öppnas dörrarna till Digitopia

Äntligen! Nu är det premiärdags för storsatsningen Digitopia på Arbetets museum. En ny basutställning där du får dyka ner i de stora framtidsfrågorna kring ny teknik, jobben och livet. ”Det största som hänt på museet på flera år”, säger museidirektör Niklas Cserhalmi.

Den 3 december invigs Digitopia av museidirektör Niklas Cserhalmi med hjälp av roboten Pepper. Utställningen öppnar sedan för allmänheten den 4 december.

– Digitopia är det största som hänt på museet på flera år – men digitaliseringen är också vår generations största förändring. Artificiell intelligens, digitalisering och robotisering stöper om våra arbetsliv och vardagsliv redan idag. Hur ska medborgare och arbetstagare kunna påverka och styra utvecklingen? Idag driver Facebook och andra stora företag utvecklingen och vi som arbetstagare och medborgare anpassar oss. Utställningen Digitopia vill bidra till att göra det möjligt för fler att diskutera och fundera på hur vi vill att våra arbetsliv och vardagsliv ska se ut med de nya teknikerna, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum.

  Digitopia vill väcka tankar om hur ny teknik påverkar livet för oss människor. Hur påverkas jobben i framtiden? Vad händer när gränsen mellan jobb och fritid blir otydlig? Var och när tycker vi att det är okej att robotar används?

  Sedan ett år tillbaka har våning 5 på museet varit stängd med ett febrilt arbete bakom kulisserna. Arbetet med utställningen har involverat allmänhet, konstnärer, kulturaktörer och forskare i och utanför Norrköping. I utställningen möter du bland annat ett sociala medier-biktbås och en interaktiv ”vårdvarelse” – designad av ett förskolebarn och gestaltad av konstnärlig producent Sahar Burhan tillsammans med Östgötateatern.

  – Det är oerhört spännande att äntligen få dela med sig av allt hårt arbete med utställningen. Vi har hållit på med projektet under en lång tid nu och att få se det komma samman för en större publik känns fantastiskt. Jag hoppas att Digitopia blir en plats som våra besökare kan återkomma till för att reflektera över utställningens teman, säger Josefine Höijer, intendent på Arbetets museum och projektledare för utställningen.

  Bakgrund

  Digitopia är efterföljare till succéerna Industriland (invigdes 2007) och Framtidsland (vinnare av Årets utställning 2014). Utställningen produceras av Arbetets museum med finansiering av bland andra forskningsrådet Forte/Svenska ESF-rådet samt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

  Pressvisning

  Fredag 3 december kl. 13.30, Arbetets museum plan 5. Anmäl dig gärna till Anna Redmalm, kommunikationsansvarig: anna.redmalm@arbetetsmuseum.se, 011-23 17 09

  Närvarande som visar utställningen och svarar på frågor är:

  Niklas Cserhalmi, museidirektör, Arbetets museum

  Josefine Höijer, intendent, Arbetets museum

  Sahar Burhan, konstnärlig producent för Digitopia

  Stanna sedan gärna kvar för den formella invigningen av Digitopia kl. 14.30.
  Museidirektör Niklas Cserhalmi inviger utställningen med hjälp av roboten Pepper.

  Kl. 15-19 Mingel och aktiviteter. Produktionsteamet samt några av de konstnärer och kreatörer som bidragit till utställningen finns på plats. Klas Isaksson (Den Svenska Björnstammen), som skapat ljudlandskap till utställningen, spelar skivor.

  Varmt välkomna!

  Kontakt

  Josefine Höijer, intendent och projektledare Digitopia, Arbetets museum

  Josefine.Hoijer@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 06

  Niklas Cserhalmi, museidirektör, Arbetets museum

  niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 03

  Pressbilder

  www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

  För pressfrågor, kontakta Anna Redmalm, kommunikationsansvarig: anna.redmalm@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 09

  Läs mer

  Arbetets museum – Digitopia

  Nedräkning till ny utställning om vårt digitala liv | Arbetets museum (mynewsdesk.com)

  Digitopia sätter fokus på framtidens ödesfrågor | Arbetets museum (mynewsdesk.com)

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

  Kontakter

  Anna Redmalm

  Anna Redmalm

  Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

  Relaterat innehåll

  På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

  Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

  Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

  Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

  Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

  Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

  Arbetets museum
  Laxholmen
  602 21 Norrköping