Gå direkt till innehåll
Vilken framtid vill du ha? I Digitopia får du reflektera över dina egna åsikter kring digitalisering, robotar och artificiell intelligens. Foto: Arbetets museum.
Vilken framtid vill du ha? I Digitopia får du reflektera över dina egna åsikter kring digitalisering, robotar och artificiell intelligens. Foto: Arbetets museum.

Pressmeddelande -

Nedräkning till ny utställning om vårt digitala liv

Arbetets museum i Norrköping slutspurtar inför en ny basutställning om vår tids största förändring. Nedräkningen har börjat – den 4 december öppnar Digitopia!

– Vi står mitt i den största samhällsomvälvningen sedan den industriella revolutionen. Artificiell intelligens och digitalisering påverkar redan idag hur vi lever och arbetar i grunden. Med Digitopia vill vi skapa en levande mötesplats för samtal om de stora framtidsfrågorna, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum.

Digitopia är en efterföljare till succéerna Industriland, som invigdes 2007, och Framtidsland, som vann Årets utställning 2014. Den kommande tredjedelen i trilogin fokuserar inte på tekniken i sig, utan snarare på hur den påverkar arbetsliv och vardag.

– Tekniken blir ju inte till av sig själv utan skapas av människor. Den är varken ofelbar eller förutbestämd. Med Digitopia vill vi visa att mänskligheten har inflytande över utvecklingen – både som individer och som samhälle, säger Josefine Höijer, intendent på Arbetets museum och projektledare för utställningen.

I utställningen utforskas olika teman genom en serie upplevelsebaserade rum och installationer. Hur påverkas jobben i framtiden? Vad händer när digitaliseringen suddar ut gränser mellan arbete och fritid? Var och när tycker vi att det är okej att robotar används? Hur mycket av våra personliga data är vi egentligen villiga att dela med oss av? Vem drar nytta av vad och på vems bekostnad?

Gigarbetarnas egna berättelser

Att ny teknik påverkar både arbetsliv och vardag är inte minst gigjobben – där man får sina uppdrag via en app – exempel på. Under året har Arbetets museum intervjuat gigarbetare om deras erfarenheter, arbetsvillkor och vardag. Deras berättelser skildras i en särskild del av utställningen.

Digitopia produceras av Arbetets museum med finansiering av bland andra forskningsrådet Forte/Svenska ESF-rådet samt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Kontakt

Josefine Höijer, intendent och projektledare Digitopia, Arbetets museum
Josefine.Hoijer@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 06

Niklas Cserhalmi, museidirektör, Arbetets museum
niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 03

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

För fler pressbilder/andra pressfrågor, kontakta Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum. anna.redmalm@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 09

Läs mer

www.arbetetsmuseum.se/utstallning/digitopia

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping