Gå direkt till innehåll
Nu byggs Digitopia – Arbetets museums nya utställning om människan, tekniken och framtiden. Illustration: Lena Trapp.
Nu byggs Digitopia – Arbetets museums nya utställning om människan, tekniken och framtiden. Illustration: Lena Trapp.

Pressmeddelande -

Digitopia sätter fokus på framtidens ödesfrågor

Nu tas första spadtaget för Digitopia – en ny utställning om artificiell intelligens, digitalisering och robotisering som öppnar på Arbetets museum i slutet av 2021. Men det är inte tekniken i sig som står i centrum, utan snarare hur den påverkar livet för oss människor. ”Detta är vår generations stora fråga”, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör.

Digitopia ska bli en mötesplats för framtidens stora frågor om hur ny teknik förändrar vår nutid och morgondag. Utställningen fokuserar på den nya teknikens konsekvenser för mänskligt liv mer än på tekniken i sig, och tar avstamp i fyra teman – arbete, vardagsliv, vård och övervakning.

– AI och digitalisering förändrar vardagsliv och arbetsliv i grunden. Detta är vår generations stora fråga. Digitopia ska ge besökarna diskussionskompetens så att vi som medborgare och medarbetare kan delta i en demokratisk dialog som gynnar människor före teknikbolag, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum.

På jakt efter besökarnas berättelser

Under hösten har museet träffat fokusgrupper för att fånga upp frågor, inspel och idéer till utställningen. Nu bjuder museet även in allmänheten att skicka in sina berättelser om ny teknik.

Jag minns när vi fick de första datorerna i skolan, jag gick på mellanstadiet. Det som då var nytt och främmande är nu en självklar del av vår vardag, skola, arbete och inte minst våra nära relationer. Vi är nyfikna på vad allmänheten har för berättelser om den nya, digitala värld vi lever i, säger Josefine Höijer, projektledare för utställningen.
 

Hur har ny teknik påverkat ditt liv? Skicka in din berättelse på www.arbetetsmuseum.se/lamna-din-berattelse eller maila den till arkivet@arbetetsmuseum.se. Berättelsen får vara max 1500 tecken inklusive blanksteg. Märk mailet med "Ny teknik" i ämnesraden. Berättelsen anonymiseras och hela eller delar av texten kan komma att visas i den kommande utställningen.

Bakgrund

Digitopia är en efterföljare till de två succéutställningarna Industriland (invigdes 2007) och Framtidsland (vinnare av Årets utställning 2014). I början av 2021 rivs utställningarna Kris & vision, Framtidsland och Hej robot! för att ge plats åt den nya satsningen, som planeras stå klar i slutet av 2021.

Utställningen produceras av Arbetets museum med finansiering av bland andra forskningsrådet Forte/Svenska ESF-rådet samt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Kontakt
Josefine Höijer, projektledare, Arbetets museum
Josefine.Hoijer@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 06

Niklas Cserhalmi, museidirektör, Arbetets museum
niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 03

Pressbilder
www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Läs mer
www.arbetetsmuseum.se/utstallning/digitopia

Ämnen

Taggar

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09