Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Att ha eller inte ha ett jobb - utställning i EWK-museet

Den 19 september öppnar temautställningen Att ha eller inte ha ett jobb i EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum i Norrköping. Den brittiske illustratören Steve Bell möter EWK med en rad bitska och träffsäkra teckningar kring arbetslöshet.

I tider av instabil global ekonomi och stora förändringar på arbetsmarknaden drabbar arbetslösheten alla, oavsett om man har ett arbete eller inte. För vissa personer blir det mer påfallande när man varslas och får gå från sitt jobb. I andra fall blir arbetslösheten indirekt närvarande då många drabbas av en rädsla över att förlora sitt jobb. Rädslan kan verka förlamande men kan också väcka lust att kämpa emot och att protestera. I detta blir den politiska illustratören en röst som talar för den lilla människan och mot makten.

Steve Bell är chefscartoonist på den brittiska tidningen the Guardian och gästar under hösten EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst i utställningen Att ha eller inte ha ett jobb. Steve Bell har en gedigen utbildning bakom sig med konststudier i Middlesborough och Leeds, England, och har även under kortare period varit lärare i samma ämne i Birmingham. År 1977 började han frilansa som tecknare och utvecklade sig till att bli en vass politisk illustratör. Hans originella seriestrip Maggie's Farm publicerades i de välkända tidningarna Time Out och City Limits från 1979 till 1987. Från 1989 har han tecknat sin seriestrip If... i den brittiska tidningen the Guardian. Sedan 1990 gör han regelbundet flera politiska illustrationer i veckan för the Guardians ledarsidor. Under åren har han tilldelats en rad prestigefyllda utmärkelser, bland andra the Political Cartoon Society Cartoon of the Year, 2001 och 2005, Cartoonist of the Year, 2005 och 2007, och inte mindre än åtta gånger har han tilldelats the Cartoon Arts Trust Award. Till detta kan läggas ett antal hedersdoktorat från flera brittiska universitet.

Till Steve Bells och EWK:s teckningar kopplas även äldre tiders brittiska satirteckningar som är inlånade från the British Cartoon Archive vid the University of Kent's Templeman Library, Canterbury. Arkivet grundades 1973 under namnet the Centre for the Study of Cartoons and Caricature och utvecklade tidigt ambitionen att skapa ett centrum där man både samlade teckningar och möjliggjorde forskning kring dem. The British Cartoon Archive arbetar även för att samla in och katalogisera satirteckningar och har närmare 140000 bilder i sin databas.

Om EWK och EWK-museet
EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst öppnade den 1 april i år och är beläget på plan 3 i Arbetets museum i Norrköping. I EWK-museet får besökaren lära känna personen och tecknaren Ewert Karlsson (1918-2004) och följa hans väg från uppväxten i Mogata till publicering i tidningar som New York Times. I ett särskilt EWK-galleri ges besökaren möjlighet att bekanta sig med EWK:s verk, och i tillfälliga temautställningar visas verk av andra illustratörer, tillsammans med eller inspirerade av EWK:s bilder. I museet finns också ett arkiv där ca 2000 verk av EWK har deponerats. Arkivet kommer att vara öppet för forskning. EWK-museet har möjliggjorts genom en donation från Centerpartiet. Aftonbladet, LRF och Söderköpings kommun har också bidragit med medel för museets uppbyggnad.

PRESSVISNING: torsdag 17 september kl 13. EWK-museets intendent Carina Milde och illustratören Steve Bell medverkar.

VERNISSAGE: lördag 19 september kl 14.

UTSTÄLLNINGSPERIOD: 19 september-31 januari 2010

PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press. Ingen kod behövs.

FÖR MER INFORMATION:
Carina Milde, intendent EWK-museet, 011-23 17 15, 0733-57 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping